Annonce
Danmark

Funding om statsministerens pressemøde: Sidste chance inden udgangsforbud

Thomas Funding. Foto: Frederik Steen Nordhagen
Antallet af indlæggelser stiger for hurtigt, og regeringen fyrede derfor tirsdag aften den næstsidste kanon af i arsenalet. Virker den ikke, er der kun Tykke Bertha tilbage. Et regulært udgangsforbud.
Annonce

Tirsdagen igennem var den politiske rygtebørs rødglødende. Har du hørt det? Har du hørt det? ”Regeringen beordrer udgangsforbud” og ”Storebæltsbroen lukker” er blot to eksempler på beskeder, jeg modtog fra kilder.

Rygterne var dog overdrevne. Mette Frederiksen nøjedes med ”kun” at lukke for en række ikke-nødvendige butikker og restaurationer og forbyde forsamlinger på over ti personer. I sig selv kæmpe beslutninger, der har potentialet til at ruinere massevis af virksomheder – også selvom regeringen garnerede nyheden med løfterne om en hjælpepakke. Nu skal Folketinget forhandle, og det mest sandsynlige er, at de denne gang ikke bare får forlænget deres kredit ved staten, men at det ender i klingende mønt.

Statsministeren redegjorde på pressemødet nøgtern for beslutningen om at lukke Danmark endnu mere ned. Det går lige nu for hurtigt på hospitalerne. Der bliver indlagt for mange syge med corona, og sundhedssystemet kan ikke følge med.

Smittespredningen skal derfor bremses yderligere, hvis vi ikke om kort tid skal risikere, at landets hospitaler bliver forvandlet til noget, der minder om en scene fra en krigsfilm. Og her taler vi altså om døende patienter på gangene, der ikke kan få hjælp.

Beslutningen om lukning af flere ikke essentielle butikker, restauranter og barer er et forsøg på at bremse smitten. Men det kommer også til at tjene som en advarsel til danskerne. Disciplinerer nationen sig ikke, er der nu kun én stor kanon tilbage i værktøjskassen. Lad os bare kalde den tykke Bertha.

Det var navnet på tyskernes mest slagkraftige kanon under 1. verdenskrig. Den var gigantisk og designet til at trænge igennem belgiske betonbunkere. Man fristes til at sige, at Mette Frederiksen ligeledes har brug for at trænge igennem – dog ikke beton, men skallen på danskerne.

Problemet er således lysende klart. Vi kan som nation kun sænke hastigheden på smittespredningen, hvis alle retter sig efter myndighedernes anvisninger. Det gør alle ikke, og derfor er regeringen tvunget til at gøre brug af tungere og tungere våben i takt med, at coranaen får tag i Danmark. Det kan danskerne "ikke være bekendt", som Dronningen sagde i sin efterfølgende tale til nationen.

Og her kommer Tykke Bertha så ind i billedet. Virker tirsdagens tiltag ikke, og ser vi fortsat en stigning i indlæggelser i de kommende dage, er der efterhånden kun et stort virkemiddel tilbage. Udgangsforbud.

Kigger vi mod vores europæiske naboer, så har Spanien, Italien og Frankrig allerede gjort brug af dette drastiske skridt. Noget vi eller typisk kun kender fra krigstid. I Frankrig er det således kun lovligt at bevæge sig udenfor sin matrikel, hvis man er tvunget på arbejde, skal foretage nødvendige indkøb eller skal til lægen. Alle andre skal blive hjemme. Hele tiden. Overtræder man forbuddet, får man en bøde.

Så synes danskerne, at de seneste dage har været klaustrofobiske, så er det ingenting sammenlignet med det, der venter, hvis ikke regeringens nyeste initiativ virker. Og det afhænger igen af, at danskerne følger myndighedernes anvisninger.

Og de er altså som sagt ret simple. Bliv hjemme. Vask hænder. Hold afstand.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejle

Husk at sortere: Eksplosion i skraldebil skyldtes gasflasker

Annonce