Annonce
Jelling

Fyldebøtter på spil: Festivaltelt driller kongelig flagstang

Jelling flager søndag med festivaltelt fra toppen af Sydhøjen i stedet for det normale spiltflag. Nogle har i nattens løb mente, at det var en sjov ting i kølvandet på festivalen. Problemet er, at teltet ikke kan hales ned fra den 18 meter høje flagstang. Foto: Leif Baun
Et festivaltelt er blevet hejst op i flagstangen på Sydhøjen i Jelling. Det kræver en del bøvl, før det kommer ned.

Jelling: - Hvad er det for et flag, I fører her i Jelling, spørger en turist.

- Festivaltelt, svarer Anders Byager. Uden at fortrække en mine.

Hjemrejsetrafikken fra årets musikfestival i Jelling har fået den sideeffekt, at nogle formentlig ret overrislede elementer har ment, det var deres opgave, at hejse et telt, de ikke længere skulle bruge, op i den ene af Jellings flagstænger til splitflag, nemlig den på Sydhøjen.

- Man kan ikke nå flagsnoren fra jorden, så de har båret en bænk, der stod ved en butik i Gormsgade op på højen, siger Anders Byager.

Han er en af dem, der via foreningen Flagstængernes Venner tager sig af flagningen i sommerhalvåret over de to høje.

Annonce
Hvad er det for et flag, I fører her i Jelling, spørger en turist. Festivaltelt, svarer Anders Byager. Uden at fortrække en mine.

Fra artiklen

Hvad gør vi nu?

Nu er flere fra foreningen samlet på højen søndag middag. Det viser sig at være umuligt at få teltet ned, fordi flaglinen er filtret sammen med teltet. Måske kan de vikles fra hinanden igen, men det kræver en lavere vindhastighed, end der for tiden er i Jelling.

Problemet er, at glasfiberflagstangen er 18 meter høj. Den har ikke været lagt ned i mange år, oplyser Uffe Byager, der i sin tid var initiativtager til flagforeningen.

Som held i uheld kommer Karl Kristian Therkelsen fra orienteringsløbernes lokale klub, OK Gorm. Han er pr-ansvarlig i den organisation, der er i gang med at forberede WOC 2020 - verdensmesterskaberne i byorienteringsløb, der næste år skal afvikles i Vejle, Fredericia og Kolding.

Ud over VM-deltagerne skal der trækkes andre løbere og turister til egnen i forbindelse med begivenheden. Derfor er der gang i optagelser med drone til en præsentationsfilm om Trekantområdet. Legoland, Frederikshåb, Fjordenhus, Løveparken og - naturligvis - Jelling skal filmes.

Dårligt nyt via dronekig

Flagfolket griber lejligheden og overtaler dronefører Asger Weeth til at styre dronen op til toppen af flagstangen på Sydhøjen, så man kan få nærbilleder af situationen deroppe.

De viser desværre, at blæsten har viklet line og telt så mange gange rundt om hinanden, at det vil tage sin tid at "rulle dem baglæns".

Hele miseren kunne være undgået, hvis telthejserne havde haft omløb nok i pæren til at binde flaglinen fast om flagstangen i stedet for at lade den hænge løst. Men det forhindrede deres tilstand dem nok i at have.

Dronen på vej ned fra flagstangens top med fotos af situationen deroppe. Den viser sig at være indviklet. Foto: Leif Baun

Store flagdage forude

Konklusionen søndag middag er, at Anders Byager må afvente mere stille vejr, før han forsøger at udrede trådene.

Det skal helst ikke vare for længe. Der er jo flagdag grundlovsdag, og 15. juni begynder markeringen af Dannebrogs 800 års jubilæum ved Sydhøjen i Jelling.

Da skulle Jellings flagføring gerne være tilbage til normalen.

Opdatering: I løbet af eftermiddagen tog vinden lidt af, og det lykkedes at få teltet ned, og flaglinen er atter bundet korrekt på flagstangen.

Anders Byager fra Flagstængernes Venner til højre og dronefører Asger Weeth studerer billederne fra toppen af flagstangen på Sydhøjen. Foto: Leif Baun
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce