Annonce
Vejle

Fyringer og stress: Pressede ansatte forsøger at råbe politikerne op

Fire ud af 16 stillinger blev skåret væk i kommunens afdeling for byggesager. Sagbehandlingstiden på byggesager tager dobbelt så lang tid, som den plejer. Ifølge tillidsrepræsentant rækker problemerne ud over byggesagsafdelingen til resten af forvaltningen Teknik & Miljø. - Vi aner ikke vores levede råd om, hvordan vi skal løse vores opgaver med den nuværende bemanding, siger Bo Uttrup, næstformand i samarbejdsudvalget under Teknik & Miljø. Arkivfoto: Hans Chr. Gabelgaard
Ansatte i kommunens teknik- og miljøforvaltingen er så presset af opgaver, at det går ud over arbejdsmiljøet. Folk siger op og melder sig syge med stress ifølge tillidsrepræsentant. Nu truer nye besparelser og flere opgaver.
Annonce

Vejle Kommune: Flere og flere opgaver skal løses, samtidig med sparekniven svinges.

Sådan oplever de ansatte hverdagen i teknik og miljøforvaltning i Vejle Kommune ifølge Bo Uttrup. Han er næstformand i samarbejdsudvalget under Teknik & Miljø.

Mange opgaver og årlige fyringer grundet besparelser går ifølge ham ud over arbejdsmiljøet. Tillidsrepræsentanter forsøger at råbe politikerne op for at bremse nye besparelser i forbindelse med budgetforhandlingerne. De har sendt et høringssvar ud til flere politiske udvalg for at gøre opmærksom på problemerne.

- Vi oplever, at kollegaerne siger deres job op, og folk må sygemelde sig på grund af stress. Vi har gjort opmærksom på det flere gange, men vi oplever ikke en lydhørighed fra vores politikere. Det er bekymrende, siger Bo Uttrup.

Det er ifølge Bo Uttrup flere eksempler på, at arbejdsmængden er stor. For eksempel har den medarbejder, der tager sig af borgerklager, sagt op, hvilket betyder, at opgaverne med at behandle klager om alt fra støj til naboer i øjeblikket må fordeles blandt øvrige ansatte, fortæller han.

- Vi vil rigtig gerne yde en god service til vores borgere, og det er godt, at politikerne har store ambitioner for kommunen. Men det virker som et slag i ansigtet, at deres belønning til os er besparelser. Livremmen er spændt helt ind. Vi aner ikke vores levede råd om, hvordan vi skal løse vores opgaver med den nuværende bemanding, siger Bo Uttrup.

Der er omkring 400 ansatte i forvaltningen. De sidder med opgaver som lokalplaner, miljøtilsyn, vedligehold af veje og klimatiltag. Forvaltningerne skal spare efter den nye lov om velfærdsprioritering, og desuden skal der findes penge i administrationen. Ifølge Bo Uttrup skal fire stillinger nedlægges i 2021.

Vi ønsker ikke at fremstå som nogle klynkere, men vi mener, at der er en grænse for, hvor stærkt og effektivt vi kan arbejde. Grænsen er nået, og vi mener, at det i høj grad går ud over den kerneservice, vi leverer til borgerne.

Bo Uttrup, næstformand i samarbejdsudvalget under Teknik & Miljø.

Annonce

Det endte galt med byggesager

I afdelingen for byggesager kan man ikke følge med de mange byggesager efter flere fyringer og opsigelser.

I øjeblikket er ventetiden på en byggesag dobbelt så lang tid, som den plejer. Økonomiudvalget har nu afsat en pose penge til at ansætte nye for at rette op på forholdene. Bo Uttrup mener, at pengene kommer alt for sent.

Afdelingen har de seneste år kørt med et årligt underskud på 1,2 millioner kroner, efter gebyret på byggesager blev sat ned, forklarer han.

- Det har været et meget uskønt forløb, hvor vi blev nødt til at fyre for at lukke hullet, og folk har også sagt op på grund af presset. Havde politikerne handlet med rettidig omhu, kunne vi have undgået de store menneskelige konsekvenser, siger han.

Derudover øjner Bo Uttrup flere opgaver. Blandt andet fordi politikerne har fremrykket investeringer under corona, og miljøtilsyn hober sig op, fordi det ikke har været muligt at gennemføre planlagte brugerbetalte miljøtilsyn.

- Vi ønsker ikke at fremstå som nogle klynkere, men vi mener, at der er en grænse for, hvor stærkt og effektivt vi kan arbejde. Grænsen er nået, og vi mener, at det i høj grad går ud over den kerneservice, vi leverer til borgerne, siger han.

I brevet appellerer tillidsrepræsentanterne til, at politikerne prioriterer nogle af de 115 millioner kroner, kommunen får med udligningsreformen til at ansætte flere i forvaltningen.

Annonce

Borgmester vil se fremad

Borgmester og formand for økonomiudvalget, Jens Ejner Christensen (V), siger politikerne følger udviklingen i de forskellige forvaltninger tæt.

Han vil dog ikke nødvendigvis stoppe besparelserne i Teknik og Miljø eller love penge fra udligningreformen.

- Som politikere vil vi gerne have et rum til at prioritere, og derfor beder vi de forskellige forvaltinger om at finde 0,5 procent. Så kan det godt være, at vi allokerer pengene tilbage igen, men vi kan vælge at prioritere pengene i anden retning, siger han.

Men giver det ikke en uro blandt de ansatte?

- Nej, jeg vil nærmere sige, at det giver en tryghed, fordi vi åbent og ærligt melder det ud.

Hvorfor prioriterede I ikke før penge til afdelingen for byggesager?

- Jeg ønsker ikke at se bagud i forhold til det, for det er en kompliceret ligning, og jeg vil hellere se fremad. Når vi sat nogle initiativer i gang, der skal rette op på forholdene.

Men er det fair, at I først griber ind, når de ansatte er hårdt presset?

- Vi har jo rammestyring, hvorledes de enkelte udvalg selv håndterer de enkelte budgetter. Det styringsprincip agter jeg at holde fast i, siger Jens Ejner Christensen (V).

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejle

Sovende bilist anholdt

Vejle

Vejlensere: Prisen på elbiler skal ned

Annonce