Annonce
Jelling

Gård sætter omstridte biogas-planer på standby

Gårdejer Henrik Mols har i mange år haft en drøm at bygge et biogasanlæg ved Kiddegård. Men det har mildest talt ikke været et nemt forløb, og han har nu valgt at udsætte det ambitiøse projekt. Arkivfoto: Mette Mørk

Et biogasanlæg ved Kiddegård tre kilometer vest for Jelling bliver formentlig ikke til noget i denne omgang. Også gårdens planer om udvidelse er droppet.

Mølvang: Det skulle have været det første biogasanlæg i Vejle Kommune.

Men det har på ingen måder været en nem proces at få lov at bygge sådan et anlæg, må Henrik Mols erkende. Han ejer Kiddegård og har længe haft en drøm om at bygge et biogasanlæg ved gården.

En drøm og et projekt han nu har valgt at lægge til side.

- Projektet, som det hidtil har været ansøgt, bliver ikke til noget. Det er ikke længere aktuelt, og I skal nok komme til at høre om det senere, hvis det nogensinde bliver aktuelt, fortæller Henrik Mols.

Kiddegård Biogas

Ideen om at lave grøn energi har rumsteret på Kiddegård siden omkring år 2000.

Anlægget ville kunne producere 1750 husstandes normale årsforbrug af naturgas.

I 2016 var tredje gang, at projektet blev forsøgt gennemført, men det satte en gruppe Mølvang-borgere en stopper for, efter de klagede og fik medhold af Planklagenævnet.

Derfor skulle der udarbejdes en lokalplan for biogasanlægget, men gårdejer Henrik Mols har valgt at sætte projektet i bero.

Skeptiske naboer

Forud har der ligget et særdeles langt tilløb. Tilbage i begyndelsen af 00'erne - dengang det hed Jelling Kommune - luftede Henrik Mols første gang idéen om at bruge gyllen i et biogasanlæg på Kiddegård vest for Mølvang.

I 2016 var tredje gang, man forsøgte at få lov til at etablere projektet. Rent politisk var der også opbakning, men det var der ingenlunde blandt beboerne i Mølvang. På et borgermøde i maj 2016 udtrykte flere skepsis over, hvad sådan et biogasanlæg kunne have af konsekvenser for trafikken, lugten og huspriserne i området.

- Jeg har respekt for deres bekymringer, det skal man altid have. Jeg er ked af deres bekymringer, for jeg synes, det er et udtryk for, at folk ikke ønsker at søge faktuelle oplysninger, lød det dengang fra Henrik Mols til Vejle Amts Folkeblad.

Alligevel valgte en gruppe af omkringboende naboer at indgive en officiel klage, og til stor overraskelse for blandt andet forvaltningen i Vejle Kommune fik borgerne medhold af Planklagenævnet.

Ikke helt begravet

Derfor var Vejle Kommune nødt til at lave en lokalplan for projektet, men den er nu sat i bero efter Henrik Mols' eget ønske.

Helt i graven er planerne om et biogasanlæg dog ikke, indskyder han.

- Hvorvidt der kommer noget andet, ved jeg ikke. Det skal tiden vise. Byder chancen sig på et senere tidspunkt, vil jeg rigtig gerne udnytte de biomasser, som vi har i landbruget, til at lave noget grøn energi til gavn for hele samfundet, økonomien og den grønne omstilling, siger Henrik Mols, der er tredje generation på Kiddegård.

Udvidelse taget af bordet

Gennem de senere år har Kiddegård også forsøgt at udvide svineproduktion fra 542 dyreenheder til 688 dyreenheder. Det skulle medføre en etablering af en fritliggende stald samt to gyllebeholdere, en ensilageplads og et maskinhus.

Egentlig fik han en miljøgodkendelse til dette allerede i 2009, men da der ikke var opført noget inden fristens udløb i december 2014, var godkendelsen bortfaldet. Derfor valgte han at søge om en ny godkendelse, men også her har Henrik Mols valgt at sætte planerne på standby.

- Udvidelsen af svineproduktionen er taget af bordet, fordi det er ikke særligt interessant at udvide med slagtesvineproduktion i Danmark i øjeblikket. Vi kan se, at flere landbrug er gået konkurs, senest AC Farming i Give, og for mit vedkommende er der ingen grund til at sætte sig selv i en dårlig situation og bruge penge på noget, der ikke kan lade sig gøre. Der er ingen forretning i det lige nu, lyder det fra Henrik Mols.

Annonce
Forsiden netop nu
112 For abonnenter

Jeanette og Kenneth fra Jerlev overtog Humlum Kro i februar: - Det ser meget håbløst ud lige nu

Annonce