Annonce
Vejle

Gadesalg hitter i en coronatid: Vejlenserne er til at stole på

Gadesalg er kommet for at blive i Vejle midtby. Her hos Henriette Linnebjerg, indehaver af Henry i Vissingsgade. Foto: Torben Juhler
Tre af midtbyens blomsterhandlere oplever stort set intet svind. De sælger varer fra gaden, og kunderne betaler uden at gå ind i butikken.

Vejle: Gadesalg er vendt tilbage i bybilledet i Vejle, og det er ikke kun i butikkernes åbningstid.

Salget uden ekspedition ved kasserne benytter flere af byens blomsterhandlere sig af, og tilsyneladende er vejlenserne til at stole på, når det gælder kunsten at betjene sig selv.

Forretningen “Henry” har tag-selv-salg både ude foran butikken i Vissingsgade og ved tøjbutikken A’poke på strøget i Søndergade.

Karina Blomster ligger i Nørrebrogade, men sælger også tag-selv-blomster uden for tøjbutikken Tendens på gågaden.

I den bageste del af Å-Centret har Jacobs Frugt et helt udeareal, der aldrig tømmes for planter og blomster uanset, om det er aften eller weekend. Her kan kunderne også betjene sig selv både i og uden for åbningstid.

Annonce

Tillid kommer dobbelt tilbage

Indehaver Jacob Thougaard har kun gode erfaringer med at lade varerne stå ude uden overvågning og med et mobilepay-nummer på skilte og i ruder, så kunderne selv betaler via mobilen.

- Jeg føler - og jeg kan også se - at vejlenserne er til at stole på, for det er minimalt, hvad vi har af svind. Når du viser folk tillid, får du dobbelt tilbage, fortæller grønt- og blomsterhandleren.

Han har i december haft besøg af myndighederne, der kom for at se, hvordan butikken håndterer corona-restriktionerne med hensyn til afstand, sprit og antaller af kunder i lokalet.

Hos Jacob Thougaard kan man betjene sig selv og betale for varerne på parkeringspladsen. Det benytter rigtig mange sig af, både i og uden for butikkens åbningstid. Foto: Torben Juhler

- Jeg fik netop ros af myndighederne, fordi de kunne se, at mange af kunderne betaler udenfor via mobilepay. Det er mere sikkert, i stedet for at de skal ind i butikken, siger Jacob Thougaard.

Han indførte ordningen i sommerferien, og den er nu permanent.

Annonce

Begyndte under nedlukning

Det er den også hos Henry i Vissingsgade, hvor et stort træskilt med teksten "grab a bag" gør reklame for tag-selv-poser med grønt til vasen, ligesom butikken også sælger buketter, hvor kunderne betaler med mobilepay uden at gå indenfor.

- Vi begyndte med ordningen under den seneste nedlukning i foråret, og det fungerer rigtig godt. Vi tør godt lade folk betjene sig selv, for vi kan stole på dem. Det kan vi se, for vi har stort set intet svind, siger indehaver Henriette Linnebjerg.

Planter og blomster bliver stående uden for Jacobs Frugt uden for åbningstiden. Alligevel oplever Jacob Thougaard ingen tyverier af varerne. Foto: Torben Juhler

Hun oplever, at nogle af kunderne, der fast betaler med mobilepay, går igen og hver uge henter varer fra gaden.

- Jeg tror også, at det er, fordi nogle ikke vil ind i butikken på grund af corona, og vi skal lave det, så folk føler sig sikre, når de handler. Nogle stikker lige hovedet ind for at vise, at de har betalt på mobilen. Men det behøver de ikke, fortæller indehaveren.

Annonce

Kun gadesalg op til nytår

Hun er så glad for tag-selv-ordningen, at hun udvider den i dagene mellem jul og nytår, hvor det meste af midtbyen er lukket ned på grund corona-restriktionerne.

Som byens øvrige blomsterbutikker har Henry lov til at holde åbent, fordi blomster regnes som dagligvarer. Men butikken vil være lukket for kunderne.


Vi tør godt lade folk betjene sig selv, for vi kan stole dem. Det kan vi se, for vi har stort set intet svind.

Henriette Linnebjerg, indehaver af Henry


- I de tre dage efter jul har vi kun åbent ude på gaden, hvor vi stiller rigtig mange varer ud. Men selvom vi er i butikken, hvor vi binder buketter og laver status, sympatiserer vi med de øvrige butikker og holder den lukket. Det handler om at nedbringe coronaen, og derfor skal vi ikke have folk ind i butikken, siger Henriette Linnebjerg.

Annonce

Få en SMS-kode til døren

Karina Blomster har både et salg af buketter på gågaden ved Tendens, og for en måned siden etablerede butikken en 24 timers-shop med selvstændig indgang i Nørrebrogade.

Her sender kunderne en SMS for at få en kode til døren, og så betjener de sig selv via mobilepay. Hverken på gågaden eller i den nye døgnbutik oplever indehaver Sanne Gelbjerg problemer med manglende betaling.

- Vi har kørt med salget på gågaden det seneste år, og vi oplever, at vi kan stole på folk. Det er klart, at det stopper, hvis vi oplever problemer med betalingen, men vi har ingen problemer med det, siger Sanne Gelbjerg, der holder butikken åben som vanligt mellem jul og nytår.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Give starter ligaen i København

Hedensted

Se Knuds første stik: 766 fik med nålen på den store vaccinationsdag - og der er plads til endnu flere

Annonce