Annonce
Vejle

Galaksen ramt for tredje gang: Ventetid på coronatest presser daginstitutioner

Chef for dagtilbud i Vejle Kommune Rune Asmund Sørensen, der på billedet er omgivet af børn fra Asebo længe før, nogle havde hørt om den coronakrise, som nu sætter sit præg på dagligdagen i de lokale daginstitutioner. Arkivfoto:Martin Ravn
Tre daginstitutioner i Vejle Kommune har den seneste uge sendt børn og voksne hjem, fordi de har været i kontakt med corona-smittede. Der er rift om vikarer på grund af ansatte, der venter på testsvar.
Annonce

Vejle: Vejles daginstitutioner mærker det hurtigt, når smittetrykket i byen og kommunen går den forkerte vej.

Den seneste uge har tre daginstitutioner sendt børn og ansatte hjem, fordi de har været i kontakt med en smittet medarbejder eller et smittet barn, og da smittetrykket senest toppede for godt tre uger siden, var seks daginstitutioner ramt på samme uge.

Det lægger pres på bemandingen i de berørte børnehaver og vuggestuer.

- Vi kan godt mærke det, når smittetallet er højt. Det har en vis effekt på daginstitutionerne, og vi er specielt udfordrede i de daginstitutioner, hvor relativt få børn og mange voksne er sendt hjem. Så kan vi kalde vikarer ind, men dem er der også run på i denne tid, fortæller Rune Asmund Sørensen, chef for dagtilbud i Vejle Kommune.

Annonce

Presset når mange voksne må hjem

Det er netop tilfældet i Trekløveren på Søndermarken, hvor 10 børn og seks voksne inklusive ledelsen er sendt hjem i disse dage.

- De har alle været i tæt kontakt med den medarbejder, der er smittet. Vedkommende var i institutionen torsdag og blev testet fredag, og selvom medarbejderen ikke havde symptomer, var testen positiv. Så de er lidt udfordret med så mange voksne væk, men de klarer det, for det er heldigvis en stor institution, siger Rune Asmund Sørensen.


Vi har generelt den udfordring, at der både er kø for at få en tid til test, og så går der tid, før man får et svar.

Rune Asmund Sørensen, chef for dagtilbud i Vejle Kommune


Børn og voksne her må vende tilbage på torsdag, hvis de kan fremvise en negativ test på fjerdedagen efter kontakten til den smittede.

Annonce

Når ikke at sende børn hjem

- Vi har generelt den udfordring, at der både er kø for at få en tid til test, og så går der tid, før man får et svar. Så hvis en medarbejder går hjem med symptomer, kan vi ikke reagere og sende børn og voksne hjem, før der foreligger et svar på testen. Der kan gå op til en uge, og er der gået en uge siden kontakten, må børnene komme igen. Så der når vi ikke at sende børnene hjem, fortæller dagtilbudchefen.

Bemandingen i daginstitutionerne er ikke kun presset af egentlige smittetilfælde. En del  ansatte er også nødt til at blive hjemme, når de oplever symptomer, der minder om corona. Derfor kan en forkølelse også udløse fravær blandt de ansatte.

Annonce

Kun få er smittet i institution

I de tre aktuelle tilfælde er alle blevet smittet uden for institutionerne, og Rune Asmund Sørensen kender ikke til tilfælde, hvor et barn har smittet et andet barn i en af de lokale institutioner. Samtidig er det kun sket to gange, at medarbejdere har nået at smitte hinanden eller et barn.

- Det oplever vi heldigvis meget lidt, siger han.

Annonce

Galaksen er ramt for tredje gang

Selvom Galaksen på Nørremarken i denne uge igen har sendt børn og voksne hjem, og det nu sker for tredje gang, understreger dagtilbudschefen, at der ingen sammenhæng er mellem de nu tre smittetilfælde her.

- I Galaksen er en medarbejder smittet, og her har vi sendt seks børn og en medarbejder hjem i går (mandag, red.). Den smittede var i institutionen tirsdag i sidste uge og fik svar i går, så her kan børn og medarbejdere komme igen allerede i morgen (onsdag, red.). Sådan er reglerne, siger Rune Asmund Sørensen.

Den tredje af de ramte institutioner er Søndermarkens Børnehus i Give, hvor tre voksne og 17 børn, der havde været i tæt kontakt med et smittet barn, blev sendt hjem onsdag. De er alle tilbage i børnehuset igen tirsdag.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce