Annonce
Trekantområdet

Gamborg vrimler med frivillige: Fik nyt kultur- og friluftshus op at stå på under et år

Bjarne Larsen er formand for Gamborg Kultur- og Friluftshus, hvor han lægger mange timer sammen med resten af foreningen bag for at passe huset. Foto: Sofie Ejlskov Hugger
Der er godt gang i foreningslivet i Gamborg, blandt andet omkring byens kultur- og friluftshus, som borgerne selv har renoveret og betalt en del af prisen for.
Annonce

Gamborg: Det kan være temmelig svært at opstøve et menneske i Gamborg, der ikke er medlem af en lokal forening - eller flere.

Sådan var det også, da avisen arbejdede fra og holdt åben redaktion i byen mandag og blev modtaget af både menighedsråd, lokalarkiv, bylaug, bådelaug, forsamlingshus, foredragsforening og jagtforening.

Og så selvfølgelig Gamborg Kultur- og Friluftshus, den gamle skole og det nuværende mødested, hvor redaktionen holdt til.

Gamborgen, som huset bliver kaldt, gik fra at være en idé til færdigrenoverede lokaler på under et år i 2014. Her samlede frivillige 265.000 kroner ind alene fra lokales egne lommer. Planen var at gøre plads til foreninger, mere afdæmpede komsammener og så selvfølgelig friluftsliv, da der allerede var nogle shelterfaciliteter fra da FDF-spejdere holdt til i bygningerne.

- Der var nogle initiativrige folk, der syntes, vi skulle købe huset og lave et borgerhus, fortæller formand for foreningen bag Gamborgen Bjarne Larsen.

Annonce

Frivillige hjalp til

Renoveringen foregik ligeledes alene ved frivillig arbejdskraft gennem et par måneder.

- Der var omkring 50 frivillige. Nogle lavede arbejdsplaner og delegerede ud. Folk var utrolig velvillige og hjælpsomme, fortæller Bjarne Larsen, der i øjeblikket står i spidsen for en bestyrelse på syv, mens foreningen tæller omkring 120 medlemmer.

Det er mange taget i betragtning af, at Gamborg blot rummer et par hundrede indbyggere. Og er man ikke medlem af Gamborgen, er man formentlig - som minimum - medlem af Gamborg Forsamlingshus' forening i stedet for.

- Folk er gode til at bakke op. Der har altid været tradition for et stort foreningsliv herude. Der var også engang et fejelaug. Det blev opløst, fordi kostene blev slidt op, fortæller Bjarne Larsen.

Det er dog vigtigt for de frivillige at nævne, at Gamborgen ikke er en konkurrent til forsamlingshuset. Man kan for det første leje det uden vært, og for det andet er det til mindre og mere rolige begivenheder og friluftsaktiviteter, mens forsamlingshuset kan bruges til større fester med musik og hele molevitten.

En af de store, årlige begivenheder i forsamlingshuset er bystævnet den 21. november. Her holder man efter den gamle tradition en fælles generalforsamling for foreningerne.

- Det giver ikke mening at lave generalforsamlinger for dem alle sammen hver for sig, siger Bjarne Larsen.

- Når man er færdig i den ene forening, går man over til den anden. Næsten alle er med i en af dem, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejle

Smitten eksploderer også i Vejle: Borgmesteren opfordrer alle til at holde fast i de gode vaner

Danmark

Plantekød og pølsesnak

Børkop

Kommunen lukker byens folkeskole: Forældre vil åbne friskole næste sommer

CORONAVIRUS

Live: Nye rejsevejledninger - rejser til Tyskland og Cypern frarådes

Annonce