Annonce
Vejle

Gammel bro fra 1700-tallet er fundet i nybyggerkvarter

Ved Tirsbæk Bakker-udstykningen er der fundet en gammel bro, som nu er frilagt og rekonstrueret. Broen bliver en del af nyt stisystem i området - til stor glæde for Knud Platz Olsen og de mange andre indbyggere i Tirsbæk Bakker. Foto: Michael Svenningsen

Entreprenører har fundet en gammel bro, der var en del af den gamle landevej mellem Vejle og Horsens. Nu er broen rekonstrueret og indgår i et nyt rekreativt område.

Vejle: Man kan nærmest forestille sig, at der engang for mange år siden passerede hestevogne på denne grusbelagte stenbro.

En lille bæk med rindende vand løber under broen og ud i et vandhul ved siden af. Omkranset af træer er det et idyllisk åndehul i Tirsbæk Bakker, der i disse år gennemgår en gennemgribende forvandling.

Et stenkast derfra er området nemlig godt i gang med at forandre sig fra landbrugsmarker til et helt nyt boligkvarter. I forbindelse med dette byggearbejde er der gjort flere interessante fund, heriblandt denne gamle bro.

Pludselig opdagede vi noget, der lignede en bro, som var groet til med træer og græs.

Søren Peter Jensen, Entreprenørfirmaet Østergaard
Søren Peter Jensen (tv.) og hans kolleger fra Entreprenørfirmaet Østergaard har stået for at rekonstruere den genfundne stenbro, der kan ses i baggrunden. Det glæder Knud Platz Olsen, der for nylig flyttede ind i det nye boligområde i Tirsbæk Bakker. Foto: Michael Svenningsen

Bevarer den gamle stil

Søren Peter Jensen fra Entreprenørfirmaet Østergaard, der har anlægsopgaver inden for jord, vej, belægning og afløb i det nye boligområde, var med til at finde broen i skovtykningen.

- Vi vidste, at der lå en gammel vej i området, men den var helt groet til. Pludselig opdagede vi noget, der lignede en bro, som ligeledes var groet til med træer og græs. Desuden havde bækken fået et andet løb, så den passerede slet ikke under broen, fortæller Søren Peter Jensen.

Derfor brugte han og en række kolleger en uges tid på rekonstruere broen og den gamle vej, som nu er lavet om til en sti.

- I første omgang overvejede vi at anlægge en træbro i stedet for, men så fandt vi de gamle sten og genopbyggede broen, og vi har gjort sådan, at bækken igen løber under broen som i gamle dage. Det er helt kanon at bevare den gamle stil, siger han.

Sammenlignet med den populære genfundne bro i Brædstrup kan denne nyligt genfundne bro i Tirsbæk ikke hamle noget op, hvad angår størrelsen. Men rent historisk går broen i Tirsbæk dog meget længere tilbage i tiden. Foto: Michael Svenningsen
Annonce

Måske endnu ældre

Broen er ganske vist ikke den største af slagsen, men ifølge Morten Hansen, der er direktør for boligområdet Tirsbæk Bakker, indgik broen som en del af en gammel landevej mellem Vejle og Horsens.

- Selv om broen ikke er særlig stor, er den rent historisk rigtig interessant. Vi kan se på gamle kort, at broen og landevejen fandtes helt tilbage i 1700-tallet. Ja, måske er de endnu ældre, siger Morten Hansen.

Det er meningen, at den genfundne bro skal indgå som en del af stort stisystem, der er ved at blive anlagt i nybyggerkvarteret. Og få hundrede meter derfra bliver første spadestik til en børnehave snart taget.

Allerede nu er godt 250 boliger opført og beboet i den nye bydel, og der er endnu flere på vej, idet der kan bygges op mod 1300 boliger i udstykningen.

Ved Tirsbæk Bakker-udstykningen er der fundet en gammel bro, som nu er frilagt og rekonstrueret. Broen bliver en del af nyt stisystem i området - til stor glæde for Knud Platz Olsen og de mange andre indbyggere i Tirsbæk Bakker. Foto: Michael Svenningsen
Annonce

Naturen bliver renoveret

En af tilflytterne i Tirsbæk Bakker er Knud Platz Olsen, der sammen med hustruen er rykket ind i et nybygget hus.

- Vi har boet i Bredballe i 40 år og har længe gået og ventet på, at det blev muligt at flytte herud. Jeg er generelt fascineret af naturen, og her synes jeg virkelig, at Tirsbæk er et skønt område og et af de smukkeste steder i Danmark, fortæller Knud Platz Olsen.

Han glæder sig over den interessante udvikling i Tirsbæk Bakker.

- Der sker meget, og jeg synes, det er helt fantastisk, at man bruger ressourcer på at renovere naturen og genskabe gamle ting. Det er spændende, at fortiden kan være så velbevaret, siger Knud Platz Olsen, som nyder at cykle rundt i området.

Ved siden af den genopbyggede bro er der anlagt et lille soppebassin. Det kan blandt andet være til glæde for de børn, der næste år begynder i den nye børnehave i Tirsbæk. Foto: Michael Svenningsen
Annonce
Vejle For abonnenter

International kæmpe skal hjælpe NPV med at finde storinvestorer til byggeprojekt i Vejle

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Tirsdagens coronatal: 457 nye smittetilfælde - seks døde

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Her kan du få alt det gode til din krop på én gang: Ny virksomhed giver dig klarhed og skønne sager - lige i hovedet

Erhverv For abonnenter

Så meget skar Vejle-slagter af prisen: Liebhaver-sommerhus i Skagen kostede oprindelig 50 millioner kroner

Hedensted

Patrick kedede sig som ung i Uldum: Nu vil han hjælpe med at skabe et nyt samlingssted i byen

Erhverv For abonnenter

Byens gamle restaurant Peking Grill er blevet til My Look: Louise har øjnene rettet på nyt forretningskoncept

Vejle Boldklub

Godt nyt for VB: Kolinger spillede med reserveholdet og ligner en mand, som er klar til kamp

Vejle For abonnenter

Jeg må stå på risten og nyde duften: Vejles nye stjerne-restaurant er så fin, at den ikke skilter med sig selv

Vejle

Omstridt centerleder 'fyret' fra Bifrost efter Sofies død: 'Det var svært at se, hvordan vi kunne genoprette tilliden'

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Vejle

Vil du bygge i Vejles nye bydel skal du have meget mere end kolde kontanter op af lommen

Danmark

Mormor advarer om trend på TikTok: Barnebarn svært forbrændt af stikflamme fra brandfarlig leg med spraydåse

Vejle For abonnenter

Laura sex-slammer om sexisme: 'De tog mit navn og tilpassede det mit kønsorgan'

Vejle For abonnenter

Royal fest, DF svigtede ældre, afdødes journaler holdes hemmelige og VB på nedrykningskurs: Få overblikket over de største Vejle-historier på blot fem minutter

Hedensted

Afsked med en svækket kæmpe ved kirke: - Vi tør ikke lade det stå mere

Annonce