Annonce
Vejle

Gammel bro fra 1700-tallet er fundet i nybyggerkvarter

Ved Tirsbæk Bakker-udstykningen er der fundet en gammel bro, som nu er frilagt og rekonstrueret. Broen bliver en del af nyt stisystem i området - til stor glæde for Knud Platz Olsen og de mange andre indbyggere i Tirsbæk Bakker. Foto: Michael Svenningsen

Entreprenører har fundet en gammel bro, der var en del af den gamle landevej mellem Vejle og Horsens. Nu er broen rekonstrueret og indgår i et nyt rekreativt område.

Vejle: Man kan nærmest forestille sig, at der engang for mange år siden passerede hestevogne på denne grusbelagte stenbro.

En lille bæk med rindende vand løber under broen og ud i et vandhul ved siden af. Omkranset af træer er det et idyllisk åndehul i Tirsbæk Bakker, der i disse år gennemgår en gennemgribende forvandling.

Et stenkast derfra er området nemlig godt i gang med at forandre sig fra landbrugsmarker til et helt nyt boligkvarter. I forbindelse med dette byggearbejde er der gjort flere interessante fund, heriblandt denne gamle bro.

Pludselig opdagede vi noget, der lignede en bro, som var groet til med træer og græs.

Søren Peter Jensen, Entreprenørfirmaet Østergaard
Søren Peter Jensen (tv.) og hans kolleger fra Entreprenørfirmaet Østergaard har stået for at rekonstruere den genfundne stenbro, der kan ses i baggrunden. Det glæder Knud Platz Olsen, der for nylig flyttede ind i det nye boligområde i Tirsbæk Bakker. Foto: Michael Svenningsen

Bevarer den gamle stil

Søren Peter Jensen fra Entreprenørfirmaet Østergaard, der har anlægsopgaver inden for jord, vej, belægning og afløb i det nye boligområde, var med til at finde broen i skovtykningen.

- Vi vidste, at der lå en gammel vej i området, men den var helt groet til. Pludselig opdagede vi noget, der lignede en bro, som ligeledes var groet til med træer og græs. Desuden havde bækken fået et andet løb, så den passerede slet ikke under broen, fortæller Søren Peter Jensen.

Derfor brugte han og en række kolleger en uges tid på rekonstruere broen og den gamle vej, som nu er lavet om til en sti.

- I første omgang overvejede vi at anlægge en træbro i stedet for, men så fandt vi de gamle sten og genopbyggede broen, og vi har gjort sådan, at bækken igen løber under broen som i gamle dage. Det er helt kanon at bevare den gamle stil, siger han.

Sammenlignet med den populære genfundne bro i Brædstrup kan denne nyligt genfundne bro i Tirsbæk ikke hamle noget op, hvad angår størrelsen. Men rent historisk går broen i Tirsbæk dog meget længere tilbage i tiden. Foto: Michael Svenningsen
Annonce

Måske endnu ældre

Broen er ganske vist ikke den største af slagsen, men ifølge Morten Hansen, der er direktør for boligområdet Tirsbæk Bakker, indgik broen som en del af en gammel landevej mellem Vejle og Horsens.

- Selv om broen ikke er særlig stor, er den rent historisk rigtig interessant. Vi kan se på gamle kort, at broen og landevejen fandtes helt tilbage i 1700-tallet. Ja, måske er de endnu ældre, siger Morten Hansen.

Det er meningen, at den genfundne bro skal indgå som en del af stort stisystem, der er ved at blive anlagt i nybyggerkvarteret. Og få hundrede meter derfra bliver første spadestik til en børnehave snart taget.

Allerede nu er godt 250 boliger opført og beboet i den nye bydel, og der er endnu flere på vej, idet der kan bygges op mod 1300 boliger i udstykningen.

Ved Tirsbæk Bakker-udstykningen er der fundet en gammel bro, som nu er frilagt og rekonstrueret. Broen bliver en del af nyt stisystem i området - til stor glæde for Knud Platz Olsen og de mange andre indbyggere i Tirsbæk Bakker. Foto: Michael Svenningsen
Annonce

Naturen bliver renoveret

En af tilflytterne i Tirsbæk Bakker er Knud Platz Olsen, der sammen med hustruen er rykket ind i et nybygget hus.

- Vi har boet i Bredballe i 40 år og har længe gået og ventet på, at det blev muligt at flytte herud. Jeg er generelt fascineret af naturen, og her synes jeg virkelig, at Tirsbæk er et skønt område og et af de smukkeste steder i Danmark, fortæller Knud Platz Olsen.

Han glæder sig over den interessante udvikling i Tirsbæk Bakker.

- Der sker meget, og jeg synes, det er helt fantastisk, at man bruger ressourcer på at renovere naturen og genskabe gamle ting. Det er spændende, at fortiden kan være så velbevaret, siger Knud Platz Olsen, som nyder at cykle rundt i området.

Ved siden af den genopbyggede bro er der anlagt et lille soppebassin. Det kan blandt andet være til glæde for de børn, der næste år begynder i den nye børnehave i Tirsbæk. Foto: Michael Svenningsen
Annonce
Egtved For abonnenter

Uroen breder sig på Firehøjeskolen: 'Den er også gal hos os, og det er faktisk bekymrende'

Danmark

Tirsdagens coronatal sætter rekord med yderligere 33.493 tilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Alarm 112 For abonnenter

Carsten fik et chok, da han så en mand på løbehjul midt på Vejlefjordbroen: 'Bilisterne dyttede, men det ragede ham en skid. Han gav dem bare fingeren'

Erhverv For abonnenter

Camillas spisested skal rives ned: Nu åbner kokken fra Skibet restaurant et sted fyldt med huller

Jelling

Corona har for alvor gjort sit indtog på skolerne: - Vi har været nede på fem elever i en klasse

Erhverv For abonnenter

Politikerne er enige: Derfor skal cykelhandleren ikke rive sin tilbygning ned - selvom den er ulovlig

Politiet har ingen fartmålinger: Alligevel er Lars' Tesla beslaglagt på sjette måned

Kultur For abonnenter

Fra hippie-miljø i Aarhus til sognepræst i Hedensted

Alarm 112

Bilist stak af: Have i Bredballe raseret af bil

Børkop For abonnenter

Nynne og Noor har udsigt til mange nye kammerater: Lille skole forventer at blive dobbelt så stor

For abonnenter

Klokken 11.50 i går døde Knud-Erik Dam - han besluttede det selv og så frem til det

Billund

Viceborgmester sygemeldt - holder pause fra det politiske arbejde

Navne For abonnenter

Diamantbrudeparret har haft en finger med i mange sammenhænge i Jelling-området

Vejle Boldklub

Sådan bruger VB testkampene: De bliver ikke noget eksperimentarium

Annonce