Annonce
Egtved

Gammel mejeribygning skal forvandles til bolig og bryggeri

Parret faldt pladask for den gamle mejeribygning sidste år. Siden overtagelsen har de med meget stor hjælp af især hendes far, der er tømrer, været i fuld gang med at istandsætte bygningen. Den høje del i midten er den gamle skummesal. I venstre side af bygningen skal der indrettes bolig, mens der i højre side skal etableres et mikrobryggeri. Privatfoto
Rikke Bruntse Dahl og Graham Henderson knokler for at istandsætte den gamle mejeri-bygning i Randbøl. Først og fremmest skal der indrettes en bolig til den lille familie, men der skal også være plads til et mikrobryggeri og gæster udefra.

Randbøl: Al indmad er pillet ud, fuger kradset ud og 18-20 store containere fulde af murbrokker, gamle gulvtæpper og meget andet er kørt væk fra den gamle mejeribygning på hjørnet af Ahornvej i Randbøl.

Det er et stort renoveringsprojekt, Rikke Bruntse Dahl og Graham Henderson sidste sommer kastede sig ud i, da de købte ejendommen i Randbøl. De faldt dengang pladask for den gamle bygnings charme og historie og så masser af spændende muligheder.

Derfor har parret, der bor i København med deres to små børn, gerne taget turen til Randbøl i weekender og ferier for at knokle. Planen er nu at flytte i en lejebolig i Randbøl-området i løbet af sensommeren, indtil renoveringen af den nye bolig er færdig.

- Det har været et stort arbejde at bryde det hele ned, men nu er vi i gang med genopbygningsfasen, og det er der, det begynder at blive sjovt, siger Rikke Bruntse Dahl, mens hun viser rundt i den fine, gamle bygning.

Renoveringsarbejdet er ikke nået helt så langt, som de nok havde håbet på, da der under nedbrydningen dukkede uventede overraskelser op.

- I den gamle skummesal har en tidligere ejer skåret nogle bærende elementer væk, da han ville bygge en førstesal. Stolperne har nok været i vejen, så dem har man bare fjernet. Heldigvis har vores gode naboer de oprindelig konstruktionstegninger, og de har gjort det muligt for os at genetablere de oprindelige "trækbånd", som arkitekterne oprindeliget havde designet til at holde den store konstruktion sammen, fortæller hun.

Førstesalen bliver fjernet, så man får den fulde højde og det hvælvede loft tilbage i den gamle skummesal (hvor man i mejeriets tid skummede mælken, red.) midt i bygningen.

Annonce

Det har været et stort arbejde at bryde det hele ned, men nu er vi i gang med genopbygningsfasen, og det er der, det begynder at blive sjovt.

Rikke Bruntse Dahl

Vil gerne bevare gamle detaljer

Andre og mere sjove overraskelser er også dukket op. Bygningen har på et tidspunkt været brugt som bibelcenter, og derfor har parret i den gamle skummesal fundet et hul i gulvet, som har været brugt til dåb af voksne, og under et gulvtæppe på en af trapperne står blandt andet "Jesus lever".

- I starten havde vi en plan om bare at fylde døbefonten op, men jeg tror, vi ender med at lade det blive og bruger det på en eller anden måde - måske kan man sætte en glasplade henover, og så have et eller andet til at ligge dernede, som man så kan se igennem, fortæller Rikke Bruntse Dahl.

Parret forsøger generelt at bevare mange af de gamle detaljer. Blandt andet er der flotte, gamle klinker og fliser i den gamle skummesal, som vil blive renset op, så de kommer til deres ret igen.

- Det er en bygning, der har enormt meget historie. Vi synes, det er sjovt at prøve at bibeholde nogle af de gamle detaljer, selvom de selvfølgelig kommer til at indgå på en ny måde.

Bolig og bryggeri

Nu hvor al indmad er skrællet ud, handler det om at omdanne den gamle bygning til et dejligt hjem.

På den ene side af skummesalen i midten skal der etableres en bolig i to plan.

- Efter jyske normer bliver det ikke nogen ret stor bolig, men i forhold til vores lille lejlighed i København, bliver det rigtig stort. Det glæder vi os meget til at få klar, siger hun,

På den anden side skal der etableres et mikrobryggeri, som Graham Henderson længe har haft en drøm om at have.

Selve skummesalen midt i skal kunne bruges til alt muligt som eksempelvis forskellige arrangementer eller smagninger fra mikrobryggeriet.

Hvad der skal bygges færdigt først, har de to på nuværende tidspunkt ikke helt taget stilling til endnu. Først og fremmest kommer resten af sommeren og efteråret til at gå med at få lukket bygningen af, inden det bliver vinter. Blandt andet skal der nyt tag på, hele bygningen skal omfuges, og forhåbentlig når der også at blive skiftet vinduer og døre.

- Vi havde som mål at være færdige, inden vores søn skal starte i skole næste år. Det når vi måske ikke helt, for det er vigtigere for os, at det er en god proces, end at vi har for travlt med at blive færdige.

Rikke Bruntse Dahl og Graham Henderson håber på i løbet af sensommeren at kunne flytte til Randbøl i en lejebolig, indtil deres nye hjem i det gamle mejeri er klar til beboelse, så de kan lære folk i byen at kende og blive en del af lokalsamfundet. Privatfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Mette F: Østdanmark skal betale mere for et land i balance

Annonce