Annonce
Egtved

Gammel togvogn skal forvandles til hyggelig café

Bindeballe Stations Aktivitets- og Vennekreds vil etablere en togcafé i den gamle togvogn fra 1928. Planen er, at caféen skal kunne tage imod de første gæster fra maj næste år. Foto: Vibeke Frost Oxholm
Bindeballe Stations Aktivitets- og Vennekreds regner med at kunne åbne togcaféen til maj næste år. Togcaféen skal være med til at aflaste kaffehuset hos Bindeballe Købmandsgård, når der er allermest tryk på.
Annonce

Bindeballe: Den er tæt på at være 100 år gammel, den gamle, fine togvogn ved Bindeballe station. Det drejer sig om en Triangel M1 fra 1928 nøjagtig magen til den, der i sin tid kørte på strækningen forbi Bindeballe.

Selvom den alder snart er trecifret, så ser togvognen stadig fin ud.

- Det er det originale teaktræ stadigvæk. Selvom det trænger til at blive slebet og malet, så holder det godt. Der er ingen råd eller noget nogen steder, fortæller Thomas Laursen, der er medlem af Bindeballe Stations Aktivitets- og Vennekreds.

Vennekredsen anslår, at omkring 30.000 gæster hvert år slår vejen forbi den gamle station for at se den fine togvogn. Mange af gæsterne besøger i forvejen Bindeballe Købmandsgård, der ligger lige overfor.

Men vennekredsen har en forventning og et håb om, at endnu flere vil gøre et stop ved den gamle station til næste år. Planen er nemlig at omdanne togvognen til en lille togcafé, hvor man kan købe kaffe, øl, vand og forskellige af købmandsgårdens specialiteter.

Annonce

Vil aflaste købmandsgården

Idéen til togcaféen opstod i kølvandet på et møde, vennekredsen havde med Vejle Kommune og VejleMuseerne i efteråret 2019.

- Der var en, der på det møde foreslog, at vi kunne gøre noget sjovt med vognen for måske at trække flere til. Kunne den bruges som sheltervogn? Eller som en udsalgsvogn? Det gik vi og spekulerede lidt over og kom så til at tale om, at vi måske kunne finde på noget, der kunne hjælpe købmandsgårdens kaffehus, hvor der i perioder er helt vildt meget tryk på, forklarer han.

Det resulterede altså i et ønske om at omdanne vognen til en lille togcafé.

Den gamle togvogn trænger til en kærlig hånd. Bindeballe Stations Aktivitets- og Vennekreds' frivillige arbejder løbende på at sætte vognen i stand - senest er tag og loft blevet renoveret og står nu flot. Nu mangler resten af vognen at få samme kærlige behandling. Foto: Vibeke Frost Oxholm

- Jeg tror, der er mange, der synes, det kunne være hyggeligt at sidde i sådan en gammel togvogn og få en kop kaffe eller en sodavand, siger Thomas Laursen og understreger:

- Togcaféen skal på ingen måder være en konkurrent til købmandsgårdens kaffehus. Tværtimod håber vi, at vi kan være med til at aflaste kaffehuset i de mest travle perioder.


Jeg tror, der er mange, der synes, det kunne være hyggeligt at sidde i sådan en gammel togvogn og få en kop kaffe eller en sodavand.

Thomas Laursen, medlem af Bindeballe Stations Aktivitets- og Vennekreds.


Samtidig håber foreningen, at salget i caféen efterhånden kan kaste lidt småpenge af til reparationer og vedligehold af sig.

Annonce

Frivillige skal drive caféen

Udvalget for lokalsamfund og nærdemokrati bevilligede i sidste uge 50.000 kroner til caféprojektet. Pengene skal blandt andet bruges til at bygge en lille bar i den ene ende samt indkøb af cafémøbler.

- Med de penge er vi sikre på, at vi kan realisere caféplanerne. Vi satser på at kunne åbne engang til maj, og så tænker jeg, at det bliver noget med, at vi holder den åben i weekender og i højsæsonen over sommeren, hvor det kan aflaste købmandsgården, siger Thomas Laursen.

Caféen skal drives af frivillige. Heldigvis er foreningens medlemstal i det forgangne år vokset fra knap 30 i starten af året til i dag at tælle 113 medlemmer.

- Samtidig har alle her i Bindeballe allerede meddelt, at de også gerne vil bidrage og hjælpe ind imellem, hvis det bliver nødvendigt. Det er dejligt med sådan en opbakning, fortæller han.

Annonce

Mange planer

Togcaféen er dog blot første trin i Bindeballe Stations Aktivitets- og Vennekreds'  planer.

- Vi håber at kunne finde penge til at istandsætte togvognen også. Vi vil gerne have ordnet hele undervognen, så vi får alle metaldele sandblæst og malet op igen og får erstattet nogle af de dele, der trænger til det. Samtidig vil vi gerne have slebet og malet alt træværk, og så skal vi have lavet et eller andet i forhold til trinnene, så der ikke er så højt op og dermed mere sikkert at træde ind og ud af vognen, forklarer Thomas Laursen.

Samtidig er vennekredsen i øjeblikket ved at forsøge at sælge en endnu ældre togvogn i håb om senere at kunne erhverve endnu en vogn som dem, der har kørt ved Bindeballe. Bliver der penge til det, er der også ønske om at istandsætte det fine, gamle varehus, der også står ved stationen.

- Vi har masser af planer og idéer for stedet, for det er noget, vi brænder for. Men alt foregår med frivillige kræfter, og alt afhænger af om vi kan skaffe pengene til det. Først og fremmest handler det nu om at gøre klar til caféen, så vi kan være klar til maj, siger Thomas Laursen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Give For abonnenter

Tre afgørende faktorer spænder ben for genetablering af lokal radiokanal - men næstformand ser det gerne ske

Annonce