Annonce
Vejle

Gammelhavns tunnel er spærret i mindst en måned

Det gik lynhurtigt, da tunnellen ved Gammelhavn pludselig blev fyldt op med vand mandag formiddag. Nu er vandet væk, men vejen er ødelagt. Foto: Mette Mørk
Skaderne efter bruddet på en vandledning ved Gammelhavn er langt mere omfattende, end man troede i første omgang.
Annonce

Vejle: Der bliver arbejdet på flere fronter omkring tunnelen under jernbanen ved Gammelhavn i Vejle i disse dage.

Først og fremmest arbejder TreFor fortsat på at finde det præcise sted, hvor bruddet på den vandledning skete, som forårsagede, at hele tunnelen ved Gammelhavn blev fuldt op med vand mandag.

For det andet har Vejle Kommune været i færd med at undersøge skaderne på kørebanen efter de massive vandmasser. Og omfanget har vist sig at være langt større end først antaget.

- Hele tunnelen skal graves fri for asfalt. Det drejer sig om en strækning på 50 meter, fortæller Flemming Skovgaard, der er tilsynshavende ved Vej & Park i Vejle Kommune.

Men ikke nok med, at asfalten har taget skade. Den betonkonstruktion, som ligger under asfaltlaget, er der også sket brud på.

- Så vi skal have en masse beton skåret op for at se, hvor galt det er. Derfor regner vi ikke med, at vejen bliver åbnet den første måned, fortæller Flemming Skovgaard.

Han tilføjer, at det rådgivende ingeniørselskab Cowi er med til at løse det omfattende projekt, som for alvor går i gang onsdag.

Når vi sætter kameraet ned, finder vi også ud af, hvor dårlig ledningen er. Måske har det længere udsigter end en reparation, for når det nu er en trykledning, er vi nødt til at være sikre på, at den kan holde.

Lars Bjerregaard, TreFor Vand

Annonce

Bruddet skal findes

Men heller ikke TreFor har fået en let opgave med at finde selve bruddet på den store højtryksvandledning.

- Vi er ved at arbejde os ned til ledningen for at undersøge, hvor bruddet er, fortæller afdelingsleder ved TreFor Vand Lars Bjerregaard.

Han forklarer, at man onsdag vil skære vandledningen over et stykke fra vejen og derefter sende et kamera ned for at finde bruddet.

- Vandet kan jo løbe langs ledningen. Derfor har vi ikke kendskab til præcist, hvor bruddet er.

Vandledningen blev overtaget af TreFor fra Vejle Kommune for en række år siden, og det betyder, at man heller ikke nøjagtigt kender til ledningens beskaffenhed.

- Derfor er det også svært at sige, hvad tidshorisonten er. Når vi sætter kameraet ned, finder vi også ud af, hvor dårlig ledningen er. Måske har det længere udsigter end en reparation, for når det nu er en trykledning, er vi nødt til at være sikre på, at den kan holde, understreger Lars Bjerregaard.

Fordi der er tale om en distributionsledning (eller trykledning, red.) mellem byens to vandtårne, er borgernes vandforsyning i øjeblikket ikke påvirket af, at der ikke løber vand i røret lige nu.

Annonce

Overrasket af cement

Én af grundene til, at TreFor endnu ikke har fundet bruddet, er også, at man er svært udfordret af den megen regn, som er faldet de seneste mange uger.

- Det gør, at undergrunden er meget, meget, meget våd. Vi skal suge jorden tør, inden vi kan grave i den, og samtidig er der blandt andet andre installationer i jorden, som vi skal være opmærksomme på, forklarer Lars Bjerregaard.

Endnu en udfordring er, at vandledningen er placeret under en cementplade, fordi den ligger placeret tæt på åen.

Cementen er i sin tid placeret for at sikre, at der ikke skulle løbe nedsivningsvand fra åen ned i drikkevandet.

- Så den cementplade er vi også ved at mingelere rundt med. Den har måske haft indflydelse på ledningsbruddet, fordi den er blevet udsat for et ekstra tryk efter de mange ugers regnvejr, siger Lars Bjerregaard.

Der bliver arbejdet på højtryk ved Gammelhavn, men alligevel bliver tunnelen ikke åbnet, før der er gået hen ved en måned. Foto: Mette Mørk
Der bliver arbejdet på højtryk ved Gammelhavn, men alligevel bliver tunnelen ikke åbnet, før der er gået hen ved en måned. Foto: Mette Mørk
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce