Annonce
Danmark

Gartnerier kan få kompensation for falmende morgenfruer

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Ændring betyder, at gartnerier og mejerier nu kan få kompensation, når deres produkter må kasseres.

Salget af gule roser, gyldenris og andre blomster er gået kraftigt tilbage på landets gartnerier som følge af coronakrisen.

Gartnerierne brænder dermed inde med store varelagre af både blomster og grøntsager, som ender med at blive for gamle og dermed ingen værdi har.

Også mejerierne har problemer.

Gartnerierne og mejerierne kan nu indregne deres tabte varelagre som en fast omkostning og dermed få kompensation fra staten.

Det oplyser Miljø- og Fødevareministeriet onsdag.

Dette var ikke en mulighed, da regeringen og Folketinget for knap to uger siden præsenterede en stor hjælpepakke til de coronaramte virksomheder. Der gjaldt det faste omkostninger som blandt andet husleje og renter.

Fødevareminister Mogens Jensen (S) blev opmærksom på problemet for et stykke tid siden.

- Vi begyndte at få henvendelser fra gartnerierne, så vi begyndte at se på, hvad vi kan gøre for at hjælpe den del af erhvervssektoren.

- Derfor har vi taget de tiltag, så gartnerierne og andre, der brænder inde med letfordærvelige varer, kan få hjælp, siger Mogens Jensen.

TV2 Fyn har kunnet fortælle, at gartnerierne længe har råbt op om hjælp, da kompensationsordningen om at dække de faste udgifter ikke har været til meget nytte for dem.

Fødevareministeren siger, at regeringen ikke havde glemt disse typer af virksomheder.

- Jeg tror, man skal forstå, at når man laver de her pakker, så skal det gå hurtigt, fordi der er behov for dem derude. Så er det ikke alle typer af virksomheder, du måske får tænkt ind i første omgang, siger Mogens Jensen.

- Når man opdager hullerne, handler det om at få dem lukket så hurtigt som muligt, siger ministeren.

Hos interesseorganisationen Dansk Gartneri glæder sekretariatschef Torben Lippert sig over beslutningen.

- Det har stor betydning, fordi vores tab netop sker på varelagret. Det er meget positivt, at man har villet gå ind at kigge på det, siger han.

Han påpeger samtidig, at kompensationen gerne må komme hurtigt, da gartnerierne mangler penge.

Virksomhederne kan søge om kompensation for deres faste udgifter. Eksempelvis kan virksomheder med fald i omsætningen på 40-60 procent få 25 procent i kompensation af faste udgifter.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce