Annonce
Vejle

Gavepapir skal da ikke i papircontaineren: Vejlensere får ros på genbrugspladsen

Det er sæson for jule- og nytårsaffald på genbrugspladsen i Vejle. - Mange vejlensere går meget op i at sortere korrekt, siger Mette Bloch Smedegaard, som er teamleder for Affaldgenbrug. Foto: Morten Pape

Jul og nytår er højtider med rigtig meget affald. Det mærker man på genbrugspladsen i Vejle, hvor personbiler i pendulfart kommer med juletræer, papir og pap. Ifølge teamleder for kommunens genbrugspladser, scorer vejlenserne topkarakterer, når det kommer til sortering denne jul.

Vejle: Birgitte Jensen fra Vejle er netop steget ud af sin bil og ser sig søgende omkring på Vejle Genbrugsplads. Lige foran sig har hun blandt andet to poser fyldt med gavepapir.

- Må jeg lige spørge om noget. Var det noget med, at I havde en container til gavepapir, siger hun henvendt til Mette Bloch Smedegaard, som er teamleder for kommunens genbrugspladser.

Glitter, glimmerstøv og hvad der ellers findes af skinnede materialer på gavepapir egner sig ikke til genbrug, og derfor skal det væk fra papircontaineren og i stedet smides i småt brandbart.

Det budskab har vejlenserne taget til sig, og ifølge teamlederen har denne jul været den absolut bedste, når det kommer til sortering af affald.

- Vi oplever, at rigtig mange går op i at sortere korrekt. Generelt bliver folk bedre til at sortere, og denne jul har været den bedste hidtil. Vi har for eksempel kun få eksempler, hvor gavepapir er endt i papircontaineren. Jeg tror, det er fordi, at medierne har haft mere fokus på det i år, siger Mette Bloch Smedegaard.

Sidste år smed Birgitte Jensen gavepapir ud sammen med genbrugspapir.

- Jeg vidste desværre ikke, at det skulle sorteres fra, men det ved jeg heldigvis nu, siger hun og skaffer sig af med gavepapiret i den rigtige container.

Annonce

Styr på affald fra jul og nytår

Juletræer skal afleveres til haveaffald eller sendes med storskrald. De bliver derefter til kompostjord.

Gavepapir og gavebånd afleveres i containeren til småt brandbart.

Flamingo afleveres i containeren til flamingo eller i en klar sæk til storskrald.

Afskudt fyrværkeri afleveres i containeren til småt brandbart.

Uafskudt fyrværkeri skal afleveres i kemihuset.

Riven kommer frem, når affald er havnet i den forkerte container. I år har folk været ekstra gode til at sortere, lyder budskabet fra genbrugspladsen. Foto: Morten Pape

Ingen løftede pegefingre

Dagene mellem jul og nytår er genbrugspladsens travleste. 1400 biler kørte ind med affald den 27. december, og på åbningsdagen anden juledag holdt folk i kø bare for at komme ind på selve pladsen.

På trods af at vejlensere er mestre i at sortere, oplever Mette Bloch Smedegaard tilfælde, hvor øl- og sodavandsrammer stadig har plastik viklet rundt om sig, når de ryger i containeren til pap, og papkasser, som gemmer på flamingo.

- Det er en god idé at tjekke affaldet og sortere det hjemmefra. For eksempel er skruelåg på mælk af plastik, og de bør sorteres fra. På genbrugspladsen gør vi alt for at hjælpe med et smil, for vi kommer ingen vegne med løftede pegefingre, siger Mette Bloch Smedegaard.

Hvis uheldet nu er ude, og gavepapir ryger i papircontaineren, griber en af medarbejderne en ganske almindelig rive og gafler gavepapiret til sig. Ellers spredes papiraffaldet ud og de ukorrekte ting sorteres fra, før affaldet ryger videre i processen, hvor det færdige produkt kan være æggebakker eller papir.

Medarbejderne på genbrugspladsen holder øje med, om folk ser søgende eller forvirret ud, så de kan hjælpe dem, før de kommer til at smide noget affald i den forkerte container. Foto: Morten Pape

Næsten intet nytårsaffald

Der må affyres fyrværkeri i perioden mellem 27. december og 1. januar, og hvis man ikke nåede at sende alle ens raketter til vejrs, skal nytårsskytset ikke smides ud, men afleveres i kemihuset på genbrugspladsen.

Det er Bent Nielsen, som tager imod det farlige affald, og han har ikke modtaget noget krudt endnu.

- For cirka fem år siden fik vi indleveret bunkevis af uaffyrede raketter, men vi får næsten ikke noget mere. Det meste vi får er heksehyl og andet mindre fyrværkeri, siger Bent Nielsen.

Vejle Genbrugsplads holder lukket den 1. januar. Er du i tvivl om, hvordan du sorterer dit affald, kan du benytte kommunens sorteringsguide.

Bent Nielsen tager i kemihuset imod farligt affald. Foto: Morten Pape
Niels Ballegaard fra Vejle kommer af med hele to juletræer. Lige efter nytår strømmer det især ind med juletræer, som omdannes til kompost. Foto: Morten Pape
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce