Annonce
Give

Genbrugspladsen skal renoveres for 18 millioner kroner

En let regn faldt over genbrugspladsen i Give, da Karl Erik Lund fortalte avisen om kommunens renoveringsplaner. Det satte beslutningen om halvtag over aflæsningssteder i en våd kontrast. Foto: Børge Larsen

Den nuværende er på gyngende grund, så arbejdet starter med at lægge en ny bund. Samtidig bliver der lagt tag over aflæsningspladser og containere.

Give: Arbejdet kunne sådan set godt starte, for alt er timet og tilrettelagt.

Men formelt set skal byrådet på sit møde onsdag 16. januar først godkende renoveringen. Den er på dagsordenen som punkt 11. Men da både natur- og miljøudvalget og økonomiudvalget allerede har sagt god for renoveringen, vil det være en sensation af de helt store, hvis byrådet siger nej.

Det sker næppe. Dermed er det stort set blot at trykke på startknappen, for alt det forberedende arbejde er gjort af Affald - Genbrug. Renoveringen har været udbudt i licitation og aftaler er indgået, så alt papirarbejdet er sådan set klaret.

Der er også søgt og givet de nødvendige tilladelser til både ombygningen og en miljøgodkendelse til at etablere en midlertidig genbrugsplads. Den er ved at blive etableret lidt længere inde på Dyrskuevej, hvor kommunen tidligere har haft en oplagringsplads.

Den midlertidige genbrugsplads får de samme åbningstider som den nuværende plads. Der skulle således ikke kunne opstå gener for brugerne af pladsen.

Annonce

Vi har valgt at betale, hvad det koster at holde fast i de fire grundlæggende principper for genbrugspladserne i fremtiden. Det er at borgeren skal være i centrum, pladsen skal være visionær og præsentabel, miljø og sikkerhed er i højsædet og totaløkonomien skal være i orden.

Karl Erik Lund

På gyngende grund

I forbindelse med planlægningen har der været foretaget jordbundsundersøgelser på pladsen, der tidligere har været brugt blandt andet som fyldplads. Undersøgelserne viste, at jorden under genbrugspladsen er blød og der nogle steder er sætninger.

- Derfor skal der foretages en bundsikring af pladsen, så i forhold til den første godkendelse, vi foretog i natur- og miljøudvalget, steg prisen med 3,3 millioner kroner, siger udvalgets formand Karl Erik Lund (DF).

Samtidig er priserne på selve anlægsarbejdet steget med 2,2 millioner kroner, så renoveringsprojektet fik en nye behandling i natur- og miljøudvalget. Hertil havde forvaltningen udarbejdet et alternativ forslag, hvor der var skåret en række forbedringer ud, så det oprindelige budget kunne holdes.

- Men i udvalget mente vi, at det ville være så langt fra de mål, vi har, ikke blot for genbrugspladsen i Give, men for alle pladserne i kommunen. Så vi holder fast i det oprindelige forslag, siger Karl Erik Lund.

De 5,5 millioner kroner bliver fundet ved at udskyde starten på renoveringens af genbrugspladsen i Børkop. Det var der afsat 4,1 millioner kroner til i 2019. De resterende penge findes i kommunens pulje til pladser, anlæg og inventar i 2019.

Mange ideer

Der har været flere bolde i luften for at imødegå ekstraregningen på 5,5 millioner kroner.

- En af ideerne var at flytte genbrugspladsen til et andet areal i erhvervsområdet. Kommunen har jo sådan set jord nok. Men derfor skal det alligevel købes, og jeg tror ikke andre købere vil stå i kø for at komme til at overtage arealet med den nuværende genbrugsplads, siger Karl Erik Lund.

De mange ideer til at reducere i faciliteterne i forbindelse med renoveringen af pladsen er som skrevet afvist af udvalget. Det kunne blandt andet have kostet overdækningen af de områder, hvor brugerne vil kunne læsse deres forskellige affald ned i containerne.

Ideen med overdækningen er blandt andet, at når brugerne kan stå i tørvejr, så skærpes sorteringen af det, der skal i de enkelte container. Står man i det fri kan regnbyger nemt friste til at lade fem og syv være lige. En overdækning vil derfor alt andet lige få værdien af affaldet til at stige.

Med alle mulige forbehold for politiske benspænd og uforudsete hændelser skulle den nyrenoverede genbrugsplads kunne tages i brug i juli 2019.

Læs lørdag om detaljerne i renoveringen og se illustrationer af den nye genbrugsplads.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Politiet kom først og slukkede kælderbrand

Annonce