Annonce
Erhverv

Generationsskifte: Banken sprang fra i 11. time, men 23-årig landmand nægtede at opgive livet som selvstændig

72-årige Flemming Rasmussen og 23-årig Anders Jespersen er begge glade for den forpagtningsaftale, der efter planen skal ende med, at Anders Jespersen køber gården i løbet af de kommende år. Foto: Mette Mørk
Kort inden købsaftalen skulle underskrives, ville banken alligevel ikke låne Anders Jespersen penge, så han kunne overtage Flemming Rasmussens mælkegård ved Givskud. De to lavede en anden aftale, så et generationsskifte er sat i gang.

Givskud: Tanken kom fra den ene dag til den anden.

Som 18-årig gik det op for Anders Jespersen, at han da skulle være landmand og arbejde med køer. Derfor købte han 20 køer, selvom han aldrig havde så meget som malket en eneste ko før. Siden begyndte han også på landbrugsskole og antallet af køer blev fordoblet. Hurtigt gik det dog op for ham, at det ikke var holdbart i længden.

- Det var alt for krævende i forhold til, hvor mange timer jeg brugte, og hvor meget jeg fik ud af det - også økonomisk, siger Anders Jespersen, der kommer fra Vorslunde.

Men hvordan bliver man selvstændig på en større ejendom, når man endnu ikke er uddannet eller har haft mange år til at spare penge sammen til udbetaling? Svaret lå på Engmarksvej vest for Givskud. Her havde 72-årige Flemming Rasmussen haft sin gård med 160 malkekøer til salg et par år uden at finde den rette køber.

En af de større udfordringer i landbruget i disse år er, at det er svært for yngre landmænd at slå sig ned som selvstændige. Mange besætninger har fået en størrelse, der kræver, at man har en god opsparing i ryggen, og samtidig holder bankerne igen med udlånene til branchen.

Netop sidstnævnte måtte Anders Jespersen og Flemming Rasmussen mærke på den hårde måde.

Anders Jespersen har ejet malkekvæg siden han var 18 år gammel, men efterhånden gik det op for ham, at han skulle råde over en større besætning, hvis økonomien skulle hænge sammen. Foto: Mette Mørk
Annonce

Undskyldninger i øst og vest

Få dage inden, der skulle skrives under på købsaftalen, fik Anders Jespersen ud af det blå en besked fra banken. Den kunne alligevel ikke yde det ellers aftale lån.

Som om den uventede besked ikke var nok at håndtere, skulle Anders Jespersen dagen efter også til eksamen som faglært landmand.

- Det slog mig godt nok noget ud. Jeg tænkte, at det kunne være lige meget, om jeg tog til eksamen eller ej. Den skulle jeg alligevel ikke bruge til noget, siger han.


For mig er drivkraften, at når jeg går ud om morgenen, så kommer det arbejde, jeg laver, mig selv til gode, fordi man er sin egen chef.

Anders Jespersen, landmand


Den overraskende drejning kom også bag på Flemming Rasmussen.

- Kort tid efter havde jeg Anders i røret, som spurgte, om vi kunne finde en anden løsning, husker Flemming Rasmussen, der heller ikke forstod den uventede kovending fra banken.

- Lørdagen forinden gik bankmanden rundt og så på gården sammen med Anders, og han gik rundt med armene over hovedet, men bagefter var der kun undskyldninger i øst og vest.

Det lykkedes alligevel de to landmænd at finde en løsning, de begge kunne leve med. Siden september har Anders Jespersen derfor været herre over egen gård. Eller i hvert fald i praksis. For faktisk ejer Anders Jespersen ikke gården, selvom det ude fra set ligner, at det er tilfældet.

Flemming Rasmussen kender gården som sin egen bukselomme og har derfor kunnet hjælpe Anders Jespersen med både stort og småt i opstartsperioden. Foto: Mette Mørk
Annonce

- Som et generationsskifte i familien

I dag bor Anders Jespersen på gården, som han passer sammen med en medhjælper, der primært står for malkningen af de sortbrogede Holstein-køer to gange dagligt. Både stuehus, køer, stalde og produktionsapparat er lejet på en femårig kontrakt. Det giver Anders Jespersen mulighed for at spare op, så han undervejs i lejeperioden kan købe gården, og dermed kan Flemming Rasmussen overlade bedriften til yngre kræfter.

Den måde at lægge op til et ejerskifte er sjældent set, fortæller de to, men det var den rette løsning for dem. Med den model fik Anders Jespersen god hjælp til at blive sat ind i, hvordan både små og store ting fungerede på gården, og da Flemming Rasmussen i perioder har været ansat på timebasis, betød det, at den unge landmand også havde tid til at fokusere på at færdiggøre uddannelsen som produktionsleder.

- For mig er drivkraften, at når jeg går ud om morgenen, så kommer det arbejde, jeg laver, mig selv til gode, fordi man er sin egen chef. Jeg har haft flere chefer, men jeg er bedst til at være min egen chef. Ikke fordi det er bedst, men fordi jeg føler, at tingene gøres på min egen måde.

- Nogle gange er det stadig lidt urealistisk for mig. Det er stadig ikke altid gået op for mig, siger Anders Jespersen.

Også Flemming Rasmussen glæder sig over, at der nu er sat gang i processen, så han kan afhænde den gård, han nåede at drive i 47 år.

- Vores kemi passer meget godt. Jeg føler næsten, det er som et generationsskifte i familien, siger han.

Med i forpagtningsaftalen indgår også et fortsat samarbejde med Farre Grovfoderforsyning, som der producerer foder og salgsafgrøder på 1200 hektar landbrugsjord for tre lokale kvæggårde.

Anders Jespersen blev i januar uddannet som produktionsleder fra Grindsted Landbrugsskole. Foto: Mette Mørk
Anders Jespersen har en medhjælper ansat. Hun står ofte for malkningen af de 160 køer. Foto: Mette Mørk
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Alarm 112

Kaffetørst førte til storbrand på Randbøl Hede: Se skaderne i videoen her

Annonce