Annonce
Vejle

Genforening og befrielse: To vigtige hændelser mindet i Hornstrup

To af de berømte plakater fra afstemningen om Sønderjylland i 1920 blev vist på Hornstrup Sognegård som led i markeringen af 100-året for Genforeningen og 75-året for befrielsen. Foto: Bent-Jacques Hansen
Annonce

Hornstrup: - Genforeningen i 1920 og befrielsen i 1945 er de to historiske begivenheder, der har skabt eller formet det Danmark, vi har i dag.

Det siger Mogens Ladegaard fra Hornstrup, hvor menighedsrådet og den lokalhistoriske gruppe nåede at fejre de to begivenheders jubilæum, før coronaen igen begrænsede de kulturelle aktiviteter.

Arrangementet begyndte i kirken, hvor der blev sunget symbol-ladede sange som "Det haver så nyligen regnet". Mogens Ladegaard fortalte om sønderjydernes liv under det tyske åg, om Genforeningen, da 60-70.000 sønderjyder så kong Christian X ride over grænsen ind i Sønderjylland, og om en lærer, der siden fik sit virke i en generation i Hornstrup, P.J. Petersen, som var dansk kulturbærer i sin mors fødeby, Bevtoft i Sønderjylland, i 1919.

Efter arrangementet i kirken bød Lejf Therland fra den lokalhistoriske gruppe velkommen til en udstilling om genforening og befrielse i sognegården, hvor blandt andet to af de berømte valgplakater fra 1920 blev vist.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ikast-Brande

Morgentog erstattes af bus

Vejle

Jesper hænger syv kilometer julebelysning op hvert år: Han giver et stjernegodt råd til vejlenserne

Annonce