Annonce
Billund

Geografien afgjorde afstemningen: Billund Kommune vil have motorvejen vest om Billund

Skal en eventuel kommende motorvej gå øst eller vest om Billund? Meningerne er delte, men det er nu Billund Kommunes officielle politik, at en motorvej bør gå vest om Billund. Arkivfoto: Morten Marboe
Det er nu Billund Kommunes officielle politik, at en kommende motorvej ønskes vest om Billund. Med enkelte undtagelser kunne politikernes privatadresser læses i afstemningen.
Annonce

Billund Kommune: - Vi kigger på geografien i byrådssalen.

Sådan lød det med et muntert grin fra borgmester Ib Kristensen (V), da han skulle tælle stemmerne i byrådssalen i forbindelse med debatten om en eventuel kommende motorvej forbi Billund. Bemærkningen og afstemningsresultatet viste, at selvom "sognerådspolitiker" er et af de værste skældsord, en lokalpolitiker kan blive mødt af, føler de fleste sig forpligtet til i et vist omfang at have lidt ekstra fokus på deres helt nære lokalområde.

17 ud af byrådets 25 medlemmer godkendte at afsende et høringssvar, der anbefaler, at en kommende motorvej skal gå vest om Billund.

Alle seks byrådsmedlemmer, der bor i den gamle Billund Kommune, stemte mod høringssvaret, fordi de foretrækker en østlig linjeføring. De fik opbakning fra Det Radikale Venstres to mandater.

Sådan stemte de

Disse stemte for at afsende et høringssvar, der anbefaler en motorvej vest om Billund: Ib Kristensen (V), Robert Terkelsen (V), Stephanie Storbank (V), Majbritt Rasmussen (V), Annette Lundgaard (V), Bjarne Larsen (V), Kris Jensen Skriver (S), Jeyarajah Rasiah (S), Kurt Jensen (S), Arne Thomsen (S), Ole Marcussen (S), Heidi Nielsen (S), Per Nyhus (DF), Mogens Jørgensen (DF), Henning Sejer Madsen (DF), Allan Munk Nielsen (K), Lars Hansen (Lokallisten).

Disse stemte imod høringssvaret, fordi de foretrækker en østlig linjeføring: Klara Lyskjær Noer (V), Peter Fredensborg (V), Jørn Poulsen (V), Ann Charlotte Vilstrup (S), Simon Nicolajsen Jørgensen (S), Arne Spangfort Christensen (S), Mads Helbo (R), Daisy Nykjær-Andersen (R).

Annonce

Østlinje vil tilgodese Vejle

Det primære mål med at få en motorvej tæt forbi Billund er ønsket om, at det skal blive lettere at komme til og fra landets næststørste lufthavn. Den kan dog gå begge veje om Billund. Tilhængerne af en vestlig løsning peger på, at den så vil ligge i Billund Kommune, og at en motorvej gerne trækker erhvervsliv til sig.

- Der er et stort problem med en østlig løsning. Den er placeret i en anden kommune og tilgodeser ikke Billund Kommunes fremtidige erhvervsudvikling, sagde Ib Kristensen (V) med henvisning til, at motorvejen ved en østlig linjeføring højst vil snitte Billunds kommunegrænse, men ellers ligge i Vejle Kommune.

- Hvis jeg ser på den østlige linjeføring, så vil udviklingen ske i Vejle Kommune, men vil den ske ved Billund? Eller vil Vejle Kommune lave erhvervsudvikling ved Give, hvor der bliver et motorvejskryds og flere muligheder? Det ved vi ikke, men vi ved, at vi ingen indflydelse har på, hvor erhvervsudviklingen vil ske, lød det fra borgmesteren, der fik opbakning fra et af de andre blå partier.

- Begge løsninger vil skabe en form for vækst i kommunen, men når jeg går ind for en vestlig løsning, er det fordi, jeg mener, den vil skabe mest vækst og flest job i hele Billund Kommune, sagde Allan Munk Nielsen (K).

Annonce

Billund kan blive lukket inde

Fortalerne for en østlig linjeføring har ved flere lejligheder påtalt, at Billund risikerer at blive lukket inde. Lufthavnen og kommunegrænsen sætter i forvejen sine begrænsninger, hvis udviklingen ellers skal ske inden for kommunen.

- I Billund har man allerede støjen fra lufthavnen, hvilket giver restriktioner i den nordlige del af byen, og vi kan ikke udvikle mod syd eller øst, uden at vi kommer ind i Kolding eller Vejle Kommuner. Derfor er vest muligheden for udvikling, sagde Ann Charlotte Vilstrup (S).

Annonce

Vorbasse får kun generne

Hvis en motorvej kommer vest om Billund, vil den gå tæt forbi Vorbasse. Men trafikanterne, der skal til eller fra Vorbasse, vil være nødt til at køre af motorvejen allerede i Billund.

- I det lokalområde, jeg kommer fra (Vorbasse, red.), er der ikke nogen afkørsel. Dermed får vi kun generne, men vi får ikke andel i den vækst, der følger med en motorvej. Det vil folk fra Vorbasse nok synes er en dårlig forretning, sagde Jørn Poulsen (V) og fik opbakning fra sin partifælle fra Billund.

- For Billunds vedkommende forstærkes støjgenerne af vestenvinden, der i vores område er den dominerende vindretning, samtidig med at Billund ved den foreslåede linjeføring praktisk talt bliver lukket inde, sagde Peter Fredensborg (V).

Med afstemningsresultatet er det nu Billund Kommunes officielle politik, at man ønsker en kommende motorvej vest om Billund.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejle For abonnenter

Journalist går med vilje imod alle sædvanlige regler: Kaare jagter sandheden med anonyme kilder

Vejle

Sovende bilist anholdt

Vejle

Vejlensere: Prisen på elbiler skal ned

Annonce