Annonce
Vejle

Ghettodebat i byrådet druknede i skænderi om inhabilitet - flertal blæste på jurister

Siden 2010 er Finlandsparken renoveret for sammenlagt 365 millioner kroner - en renovering, der i 2011 indbragte boligområdet Vejle Kommunes arkitekturpris. Arkivfoto: Mathilde Bech

Dispensationsansøgning for Finlandsparken gik nemt igennem byråd - men inden valgte et flertal at overhøre en advarsel fra juristerne.

Annonce

Vejle: I yderste konsekvens risikerer Vejle Byråd, at vedtagelsen af kommunens dispensationsansøgning til ghettoloven for Finlandsparken skal gå om.

Årsag: SFs gruppeformand Lone Myrhøj fik lov at stemme i sagen til trods for, at kommunens jurister vurderede, at hun var inhabil.

Byrådets flertal var uenige i vurderingen. Hverken Socialdemokratiet, SF, Konservative eller Radikale mente, at hun var inhabil i kraft af sit job som leder af det boligsociale arbejde for byens almene boligselskaber plus Vejle Kommune.

Ved økonomiudvalgets behandling tidligere på måneden blev hun sendt uden for døren. Men da det er byrådet, der afgør, om et medlem er inhabil - efter rådgivning fra juristerne - fik hun lov at blive ved onsdagens behandling.

1630 beboere i Finlandsparken


  • Finlandsparken består af 11 blokke med i alt 529 boliger.
  • Ifølge de sensete tal fra 2017 bor der 1630 mennesker i området.
  • Lejlighederne er i størrelsen fra 75 til 109 kvadratmeter - to til fire værelser - og koster mellem 4.551 og 7.779 kroner om måneden.
  • Boligområdet er samlet set på 122.113 kvadratmeter med en bebyggelsesprocent på 52.
  • Ifølge statistikken er 41,5 procent af beboerne mellem 18 og 64 år udenfor arbejdsmarkedet. Grænseværdien i ghettolovgivningen er 40.
  • Andelen af beboere mellem 30 og 59 år, der er alene har en grunduddannelse er 77,3 procent i forhold til grænseværdien på 60 procent.
  • Andelen af indvandrere og efterkommere fra ikke-vestlige lande ligger på 73,5 procent mod kravet på 50 procent.

Kilde: Vejle Kommunes dispensationsansøgning

Annonce

Chefjurist: Der er en risiko

Kommunens chefjurist, Steen Jørgensen, gjorde opmærksom på, at inhabilitetsreglerne skal tages alvorligt, og at der er en risiko for, at behandlingen kan blive erklæret ulovlig, hvis nogen klager:

- Om det vil ske, kan jeg ikke sige på stående fod. Men det er en mulighed, lød det fra chefjuristen, da borgmester Jens Ejner Christensen (V) bad om hans vurdering.

Umiddelbart gjorde det ikke nogen stemmemæsig forskel, om Lone Myrhøj deltog eller ej. Kun den radikale Torben Elsig-Pedersen undlod at stemme, mens Lone Myrhøj sammen med 29 byrådskolleger sagde ja til den dispensationsansøgning, som Vejle Kommune har udarbejdet i samarbejde med boligforeningen AAB Vejle, der administrerer Finlandsparken.

Annonce

225 nye boliger

Hvis Folketinget siger ja til Vejles ansøgning, vil man kunne nøjes med at reducere antallet af almene boliger i området til 68 procent i stedet for de krævede 40 procent - og det skal ikke ske ved nedrivning. Tværtimod vil man udvide området og bygge 225 nye boliger i området. På den måde vil den samlede procentdel naturligt falde. Udover nybyggeri rummer planen en række andre tiltag blandt andet en øget indsats for at bringe flere beboere i arbejde.

Torben Elsig-Pedersen mente, at man skulle fastholde 100 procent almene boliger. Hans holdning er, at man ved at sende en ansøgning anerkender Folketingets politik for ghetto-områder - en politik, han mener er helt forfejlet og ren symbolpolitik.

Selve politikken fik ikke mange rosende ord med på vejen fra de øvrige ordførere. Men der var heller ikke ros til Torben Elsig-Pedersens forslag, der blev kaldt paradeforslag og symbolpolitik på linje med Folketingets ghettopakke.

Annonce

Må sortere i lejere

Torben Elsig-Pedersen endte med at være alene om at stemme for sit eget forslag - hvorefter han undlod at stemme for den dispensationsansøgning, som resten af byrådet var klar til at sende.

Sagen om dispensationen for loven var ikke den eneste med Finlandsparken i centrum. Senere på byrådsmødet vedtog et klart flertal at indføre såkaldt kombineret udlejning i området. Det betyder, at boligforeningen på nogle nærmere definerede kriterier kan sige nej til lejere, der står på venteliste og lade andre komme foran.

Håbet er, at man på den måde får mere resourcestærke beboere ind - det har man haft held med i Løget Høj-området.

Som det eneste parti sagde de konservative nej. Partiet mener, at man risikerer at skabe ubalance andre steder i Vejle, når man skal sende afviste beboere til nye områder.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

18-årig døde efter en voldsom anholdelse: Hvorfor stilles ingen til ansvar?

Annonce