Annonce
Vejle

Giftig plante har spredt sig eksplosivt efter tørken i 2018: Nu er den også dukket op langs motorvejen

Engbrandbæger har stået på landmændenes dødsliste i årtier, fordi den er farlig for kreaturer og heste. I år ser man planten overalt i den vilde natur. Blandt andet i stor stil langs motorvej E45. Privatfoto
Den gule engbrandbæger lyser i denne tid op overalt i naturen. Det virker som om, der er flere end nogensinde før, og det stemmer. Tørke har givet planten perfekte vilkår.

Vejle: Man ser den langs alle indfaldsveje til Vejle. Den farver rabatten gul langs motorvej E45, og på lange stræk i rabatter og grøftekanter virker alt gult i gult. Det er planten engbrandbæger, som denne sommer lader til at have exceptionelt gode vilkår.

Spørger man biolog Steen Hedrup, har planten faktisk  fået et boost efter tørken i sommeren 2018.

- Visse planter fik helt klart fordele efter 2018 og er på fremmarch - som engbrandbæger, mens andre har mærket tørken som en ulempe. Det gælder blandt andet orkidéerne, som kræver fugtig jord for at trives, fortæller Steen Hedrup.

Annonce

Han har selv lagt mærke til, at der er blevet langt flere gule engbrandbæger-planter.

- Sådan er det med floraen. Den forandrer sig, når betingelserne ændrer sig. Generelt gav tørken i 2018 floraen et ordentlig gok. Det har givet engbrandbæger gode vilkår, så den har kunnet brede sig.

Døden for heste - livet for insekter

Som naturelsker kan man glæde sig over, at engbrandbæger er en god nektarplante, som bier og sommerfugle trives i. Et opslag på net-leksikonet Wikipedia anslår, at omkring 200 insekter kan leve af planten. Men landmænd har i årtier haft den på deres dødsliste. Planten er nemlig giftig for kreaturer og heste, og særligt heste er døde efter at have spist engbrandbæger eller dens nære slægtning vårbrandbæger.

Dyrene undgår dem som regel instinktivt på marken, men vokser den på engdrag, hvor der slås græs til hø, kan dyrene uforvarende komme til at spise dem i hø eller ensileret græs.

Annonce

Planterne ædes af larver

Som altid i naturen er den enes død den andens brød, og Steen Hedrup fortæller, at de mange engbrandbægerplanter giver sommerfuglearten blodplet kronede dage i år.

- Blodplet-sommerfuglen lægger sine æg på planterne, og larverne spiser bladene. Jeg har for nylig set masser af blodplet-larver på nogle engbrandbægerplanter. Man kan se på larvernes sort/gule-advarselsfarver, at de er giftige. Det skyldes, at de optager giften fra planterne, forklarer Steen Hedrup.

Også de voksne blodplet-sommerfugle, som har sort-røde vinger,  er giftige, takket være deres opvækst på værtsplanterne.

Sådan ser engbrandbæger ud helt tæt på. De små gule blomsterhoveder er fulde af nektar, så bier og andre insekter elsker planten. Foto: Mette Mørk

Mens tørken og den forholdsvis tørre sommer hidtil har give engbrandbæger gode kår, er andre planter bukket under.

- Jeg har lagt mærke til, at mange af vores områder med vilde orkidéer er skrumpet, siger Steen Hedrup.

Ifølge den pensionerede naturvejleder skyldes det to ting: For det første tørken, som før nævnt.  For det andet, at mange asketræer er blevet ramt af sygdom. Da asketræer vokser på fugtige steder og er med til at holde på fugten ved at kaste skygge, sker der ændringer i floraen, når træernes kroner visner delvist væk.

- Flere asketræer er blevet ramt af svampesygdommen aske-toptørrer. De visne toppe sender mere sol ned til underskoven, og så vokser andre planter og overtager orkidéernes levesteder, forklarer Steen Hedrup.


Jeg har for nylig set masser af blodplet-larver på nogle engbrandbægerplanter. Man kan se på larvernes sort/gule-advarselsfarver, at de er giftige.

Steen Hedrup


Gammel dansk plante

  • Engbrandbæger og slægtningen vårbrandbæger er begge naturligt forekommende i den danske flora og spiller tæt sammen med danske insekt-arter.
  • Engbrandbæger er for eksempel den vigtigste værtsplante for sommerfuglearten blodplet.
  • Forekomsten af brandbæger-arterne har været stigende i de senere år.
  • Begge planter kan være dødelige især for heste, så flere steder bekæmpes de af landmænd og andre lodsejere.
  • Planterne sår og spreder sig selv gennem frø. 
Annonce
Vejle Boldklub For abonnenter

Karakterbogen: Stor VB-fremgang, men den rakte ikke i Brøndby - kun én faldt igennem, og det skyldtes et rødt kort

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Søndagens coronatal: 591 nye tilfælde af coronavirus det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
VEJLE

Brud på hovedledning ramte 12.000 husstande i Vejle: Nu skulle alle have vand igen, siger Trefor

Billund For abonnenter

Patrick er én af dem, der ikke passer ind i en kasse: Han flyder mellem det feminine og maskuline - og stiller nu op til kommunalvalget for Venstre

Erhverv

Tak for indsatsen: Jysk-ansatte bliver belønnet med million-bonus

Hedensted For abonnenter

Brokhovedet, der har en holdning til det hele: Uretfærdigheden over for den lille mand skubbede Jan ind i politik

Vejle

De får revet tøjet i stykker, holdt hovedet under vand og bliver puttet i en ligpose: - Mange har opdaget, at det er skræmmende i halloweenhovedstaden Vejle

Erhverv For abonnenter

Grillkyllinger og citronmåner er altid et hit: Se hele listen med Vejle-virksomheder, der er blandt de 1000 største i Danmark

Vejle For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Vejle Kommune: Hus på Strandvejen solgt for 4,2 mio.

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Vejle

Se video: Ung landmand giver unge sygeplejersker anatomi-undervisning: 'Man lærer meget ved at holde et hjerte i hånden'

Rejser For abonnenter

Rejsekunde ville ikke betale et restbeløb for 'corona-dødsdømt' krydstogt: Det endte med at blive en dyr beslutning

Erhverv

Her er regningen: Vejles største boligforening måtte betale over en halv million kroner til lokal elektriker

Vejle For abonnenter

Arnløv kan stå som sejrherre, men ende som taber, hvis Sikær og borgmesteren rotter sig sammen

Vejle Boldklub For abonnenter

Trods nyt nederlag: Derfor ligner VB nu igen et rigtigt fodboldhold

Annonce