Annonce
Vejle

Giftig plante i skoven sendte mand på sygehuset - han troede, det var ramsløg

Pas på den her. Den ligner gode sager fra skovbunden, men den er haveaffald og så giftig, at den har sendt en mand på sygehuset. Foto: Vejle Kommune
Det er hyggeligt at gå og plukke ting til køkkenet i skovbunden. Men man skal se sig for, ellers ender man på sygehuset. Kommunen har forsøgt at fjerne flest mulige eksemplarer af den farlige plante høsttidsøs

Vejle: Planter ligner hinanden, og det kan være farligt. Ramsløg - der hører hjemme i skoven - er godt. Det er haveplanten høsttidløs slet ikke.

- Vi er desværre bekendt med en borger, der ved en fejl plukkede høsttidløs, som ligner ramsløg til en forveksling, og endte på sygehuset, fortæller Bo Levesen fra Vejle Kommunes afdeling for Natur & Friluftsliv.

Han advarer derfor om, at man skal passe på, hvad man spiser fra skovbunden.

Den farlige plante, kommunen har kendskab til, voksede tæt ved Bybæk Runddel i den sydøstlige del af Nørreskoven, og er netop blevet fjernet af kommunens folk.

Men der kan være mange flere giftige planter derude, både i Nørreskoven og i alle andre skove, advarer Bo Levesen

De danske skove spirer nu og om lidt med spiseligt grønt, som kan være fristende at plukke til aftensmaden. Men haveaffald efterladt i skovbunden kan nemt blive en tidsel i løgsuppen.

Derfor er det vigtigt at kende sine spiselige planter, inden man begiver sig ud med kurven.

- Haveplanten høsttidløs ligner ramsløg, men er yderst giftig. Høsttidløs vokser ikke naturligt i skovbunden. Desværre forekommer den alligevel i naturen, når borgere smider haveaffald her i stedet for at aflevere det på genbrugspladserne. Den slår rødder i skovbunden i løbet af et år eller to.

- Ramsløg er en populær variant til hvidløget, og når foråret springer ud, bryder de karakteristisk duftende løg op af jordbunden. Ramsløg er godt. Desværre er det svært at se forskel på den og de to populære haveplanter høsttidløs og liljekonval.

- Desværre har begge haveplanter en kedelig placering på Giftlinjens Top 10-liste over giftige planter. Vi har forsøgt at fjerne alle planter og løg, men vi kan desværre ikke garantere, at vi har fået det hele med, så måske spirer den igen, siger Bo Levesen.

Annonce
Haveplanten høsttidløs ligner ramsløg, men er yderst giftig. Høsttidløs vokser ikke naturligt i skovbunden. Desværre forekommer den alligevel i naturen, når borgere smider haveaffald her i stedet for at aflevere det gratis på genbrugspladserne.

Bo Levesen

Det kan koste menneskeliv

Han kommer af samme årsag med en klokkeklar opfordring til borgerne. Kommunens fire genbrugspladser tager gratis imod haveaffald.

- Vi vil derfor på det kraftigste appellere til, at borgerne bruger de fire pladser til at aflevere deres udtjente planter og havejord i stedet for at efterlade det i skoven. Næste gang kan det måske koste menneskeliv, advarer han.

Godt og skidt fra skovbunden

  • Ramsløg er ikke særligt udbredt i Vejles kommuneskove, men der findes store bestande for eksempel på Trelde Næs.
  • Hvis du er på udkig efter ramsløg i de danske skove, er det vigtigste kendetegn duften, som minder om hvidløg. Du kan sikre dig, at du har fat i den rigtige plante ved at nulre bladene og dufte til fingrene. Det er dog meget vigtigt at vaske hænder grundigt, hvis du har fået fingrene i høsttidløs.
  • Det er ikke kun høsttidløs, der slår uønskede rødder i kommuneskovene. Japansk pileurt, hybenrose og andre invasive arter spreder sig i skovene og langs strandene, når haveejere vælger at deponere deres haveaffald i naturen i stedet for på genbrugspladserne.
  • Høsttidløs er lige så giftig som grøn fluesvamp, som er skyld i 80 procent af alle svampe-relaterede dødsfald.
Bo Levesen fra Vejle Kommunes Natur & Friluftsliv advarer om, at man skal passe på, hvad man plukker i skovbunden. Nogle folk smider deres haveaffalds giftige planer i skovene. Andre plukker dem i den tro, at det er skovplanter - og ender på sygehuset. Arkivfoto: Lars Saugbjerg
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejle

Efter strid om Posthusgrunden: Kim Hesel melder sig ud af Det konservative Folkeparti

Annonce