Annonce
Vejle

Gigant-skulptur på Søndertorv er pejlemærke i fejring af Luther

Kunst- og dialogprojektet Abrahams Børn af kunstneren Jens Galschiøt sætter fokus på de tre religioner: Jødedommen, kristendommen og islam, der alle har Abraham som fælles udgangspunkt. Dialogen iscenesættes af den store skulptur "Fundamentalism" fra 2015, der viser 600 af de lyseste og mørkeste citater fra Toraen, Biblen og Koranen. Skulpturer får plads på Søndertorv. Foto: Arkivfoto

Kunstneren Jens Galschiøtz kunst- og dialogprojekt "Abrahams Børn" får plads på Rådhustorvet i Vejle, og fra den udgår sattelit-udstillinger, samt undervisningsmaterialer for skoler og rundvisning med guide.

Vejle: Kunst- og dialogprojektet "Abrahams Børn" af kunstneren Jens Galschiøt er bare ét i den mangfoldighed af arrangementer, der folder sig ud i Vejle Kommune som en del af Vejle Provstis markering af 500-året for Reformationen. "Abrahams Børn" sætter fokus på de tre religioner: Jødedommen, kristendommen og islam, der alle har Abraham som fælles udgangspunkt. Dialogen iscenesættes af Jens Galschiøts store skulptur "Fundamentalism" fra 2015.

1. Hvornår begynder fejringen? Fredag 1. september på Søndertorv i Vejle klokken 16 til 17, når "Abrahams Børn" åbner.

Her deltager kunstneren Jens Galschiøt, kulturudvalgsformand Dan Arnløv, ungdomspræst Anders Michael Grønfeldt og imam Ibrahim Mawed.

Udstillingen er ikke kun på Søndertorv, den får satelitter med skriftsøjler, der er mini-udgaver af skulpturen, forskellige steder i kommunen. Desuden omfatter projektet bogudstilling og debatvæg på biblioteket, undervisningsmaterialer for skoler og rundvisning med guide.

Abrahams Børn forklarer religiøs forskellighed

Vejle Provstis markering af 500-året for Reformationen har kunst- og dialogprojektet "Abrahams Børn" i centrum.Provst Leif Arffmann, der står i spidsen for fejringen, siger: -Det er i den sammenhæng vigtigt at besinde sig på, hvad der er vores religiøse rødder, hvad der er fælles for jødedom, kristendom og islam, og hvorledes de tre religioner har betrådt forskellige stier i den historiske udvikling.

- Derfor er det et stort håb, at "Abrahams Børn" kan være med til at forklare de religiøse forskelligheder, vi lever med, og de fælles rødder vi ofte vender tilbage til. For det er her, de store spørgsmål i tilværelsen bliver stillet, og vi alle søger efter svar, siger provsten.

Luther-året, eller Reformations-jubilæet, som det også kaldes, markeres på mange måder i Vejle, blandt andet med reformationens døgn fra fredag 8. til lørdag den 9. september. Foto: Arkivfoto

2. Hvorfor skal reformations-jubilæet fejres? For at vise, at der er liv i kirken her 500 år efter Luther. Idérigdommen er blomstret undervejs i arbejdsgruppen bag fejringen, og den er blevet forsynet med flere undervudvalg.

Kunstneren Jens Galschiøt er her fotograferet ved et møde i Johanneshuset, hvor han fortæller om sit kunst- og dialogprojekt Abrahams Børn. Foto: Arkivfoto

3. Hvem betaler og hvad koster fejringen? Vejle Provsti i samarbejde med Vejle Kommune, Munch-Christensens Kulturfond og forskellige andre fonde betaler. Der er et budget på cirka 500.000 kroner.

Annonce
Provst Leif Arffmann står i spidsen for Vejle Provstis fejring af reformations-jubilæet. Foto: Arkivfoto

4. Hvornår er der flest aktiviteter? I "Reformationens døgn" fra fredag 8. til lørdag 9. september. Her er der fernisering på reformationens døre, 95 døre i bybilledet, der er aftenkirkevandring gennem kirker i Vejle midtby, og lørdag morgen står alle kirkelige fællesskaber i Vejle klar med med gratis kaffe og morgenbrød til et langt fælleskirkeligt kaffebord gennem Strøget.

Mads Peter Villadsen, tidligere rektor på Rosborg Gymnasium, er tovholder på de mange aktiviteter i forbindelse med fejringen af Reformations-jubilæet i Vejle. Foto: Arkivfoto

5. Hvor kan man få viden om aktiviteterne? Der udgives en speciel pjece om "Reformationens døgn", som kan hentes på Vejle Bibliotek. Desuden bliver der oprettet en Facebookgruppe om Reformations-fejringen.

6. Er der aktiviteter specielt for børnefamilier? Ja, Sigurd Barrett opfører "Luther på 60 minutter", der både er for børn og voksne. I Mariaparken er der kreative aktivteter, hvor man kan sejle med på Noahs ark.

7. Sker der noget specielt henvendt til unge? Ja. Sarah Lodberg fortæller om tv-serien "Skam". Unge spiser gratis chili con carne sammen, comedyshow "Luthers spindoktor" med brødrene Svendsen, teologen Robert og komikeren Jakob, og en brætspilscafé.

8. Er der musik som en del af "Reformationens døgn"? Ja. Fredag aften er der koncert med Anne Linnet i teltet på Kirketorvet, lørdag er der gospelworkshop med Hans Christian Jochimsen, kendt fra Hella Joofs film "Oh happy day". Workshoppen slutter med en koncert på Rådhustorvet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Landsholdslæge bekræfter hjertestop: Men alle test ser fine ud

Vejle

Varm opbakning til udendørs musikfester: Bare gi' den gas, unge venner - alle de sure gamle må stikke hø i ørerne!

Sport

Faldt om i januar: Hjertestop har ramt flere unge fodboldspillere

Annonce