Annonce
Debat

Gigtforeningen: Hold svømmebassiner åbne i skolesommerferien

Mette Bryde Lind. Pressefoto

Læserbrev: Vi glæder os alle til genåbningen af samfundet. Det gælder ikke mindst de mange mennesker med gigt, som under epidemien har fået et væsentligt dårligere helbred og reageret med meget høj grad af frygt og selvisolation for at undgå smitte med covid-19.

En naturlig reaktion, når man har tilhørt Sundhedsstyrelsens såkaldte risikogrupper.

Civilsamfundet, herunder patientforeningerne, har under pandemien løftet store opgaver: formidling af myndighedernes informationer og retningslinjer til store patientgrupper, modvirket ensomhed via online fælleskaber, tilbudt mental støtte og fysisk træning mv. Fonde og puljer har ydet økonomisk støtte hertil.

Annonce

Men smerter, dårlig fysisk form, mistrivsel og ensomhed præger stadig mange af landets gigtpatienter oven på den lange nedlukning, viser flere undersøgelser og meldinger fra landets gigtafdelinger.

Derfor er der brug for, at kommunerne understøtter foreningernes arbejde, så mennesker med kroniske sygdomme, kan komme i gang med at træne og genvinde alt det tabte.

For mennesker med gigt er undervisning og træning i svømmehaller og varmtvandsbassiner godt, når de skal holde de smertende led og muskler i gang. Det foregår eksempelvis i aftenskoleregi, hvor kommuner og svømmehaller jf. folkeoplysningsloven stiller lokaler og bassiner til rådighed for aftenskolerne.

I Gigtforeningen bidrager vores mange frivillige til at organisere denne undervisning og står klar, så snart myndighederne igen tillader os at samles, og bassinerne åbner efter mange måneders nedlukning.

Det er en stor opgave at løfte for foreningerne. Derfor er det vigtigt, at kommunerne nu prioriterer at holde lokaler og svømmebade åbne hen over sommeren, og ikke som Fredericia Kommune melder ud, at bassinerne planlægger at holde lukket i syv-ni uger i sommer.

Kommunerne bør derfor stille lokaler og bassiner til rådighed i sommer.


Det vil styrke det fysiske og mentale helbred hos de mange mennesker, som har brug for at genvinde deres funktionsevne for at kunne klare sig selv og deltage i samfundslivet.

Mette Bryde Lind


Det vil styrke det fysiske og mentale helbred hos de mange mennesker, som har brug for at genvinde deres funktionsevne for at kunne klare sig selv og deltage i samfundslivet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sydjylland For abonnenter

Nærmede sig diskvalifikation: Carelink vandt kviktest-udbud i Syddanmark trods kritik for mangelfuld plan

Annonce