Annonce
Jelling

Gimmick med gummidrenge: Museum åbner udstilling med et lummert twist

Bag velourdugen gemmer "lummermontren" på et ganske almindeligt fund med en metaldetektor - gamle kondomæsker i metal. Foto: Mette Mørk

På dette års danefæudstilling i Kongernes Jelling er temaet "Skat eller skrot?", og i begge kategorier gemmer der sig fund i den lumre ende.

Jelling: Noget så seriøst som en udstilling af danefæ kan godt have en lummer tone over sig. Det synes de i hvert fald i Kongernes Jelling, der søndag åbnede op for årets danefæudstilling med temaet "Skat eller skrot?".

Udstillingen viser både et udpluk af de værdifulde danefæ-fund og et udpluk af den store mængde ragelse, som ofte får metaldetektoren til at bippe. Og i begge kategorier er der faktisk fund i den lumre ende, og det har man derfor gjort noget ud af at markere fra museets side.

Annonce

Danefæ i Jelling


  • Kongernes Jelling fik sidste år lov til at huse den årlige danefæudstilling. Det var første gang, udstillingen ikke blev vist i København, og det skyldtes ombygning på Nationalmuseet.
  • Sidste års store succes har gjort, at Kongernes Jelling igen i år kan byde velkommen til udstillingen.
  • På danefæudstillingen hylder man de mange kulturhistoriske fund, der er gjort i det forgangne år - men udstillingen indeholder også genstande fra tidligere år.
  • I 2018 blev der indleveret 17.000 danefæ-fund, så det er kun en brøkdel, der er udstillet i Jelling.
Indgraveringen på denne guldbrakteat kan oversættes til et ord for den kvindelige kønsdel. Foto: Mette Mørk

Kondomer i skovbrynet

Mest iøjnefaldende er "lummermontren", som Kongernes Jelling har døbt den. En udstillingsmontre, der er dækket til med rød velourdug og som inde i gemmer på et relativt klassisk fund blandt metaldetektor-folket: Gamle kondomæsker i metal.

- Det er en gimmick, men vi laver ikke sådan en, hvis den ikke har noget bund i virkeligheden. I det her tilfælde er det noget, som detektorer ofte finder, så det er sådan en ting, de "lige skal have krydset af på listen", siger museets formidlingsansvarlig Morten Teilmann-Jørgensen.

Inde bag velourdugen gemmer der sig omkring 25 æsker, og det er en enkelt kvinde fra Herning, der har været forbi og venligst udlånt sin lille samling. Det siger lidt om, hvor mange der bliver fundet. I øvrigt kan det tilføjes, at de ofte dukker op i skovbryn.

Fræk for Fanden

Blandt danefæene gemmer der sig også en enkelt lummer reference, der stammer fra cirka 500 år efter Kristi fødsel. Det er en såkaldt guldbrakteat - kort fortalt en guldmønt til at bære om halsen - hvor der på den ene side er en række runer, som danner "et ord for en kvindes kønsdel, der starter med k", som museumsinspektør Adam Bak så venligt forklarer det til de gæster, der spørger ind til danefæet.

Han tilføjer desuden, at man mener, at kvinder med sådan en brakteat har kunnet skræmme selveste Fanden væk ved at løfte op i skørterne, og at det sandsynligvis er derfor, der er en fræk indgravering på den.

Danefæudstillingen i Kongernes Jelling er nu åben og kan opleves resten af året.

Annonce
Forsiden netop nu
Vejle

Smæk for skillingerne: Bokselandskamp i Vejle

Annonce