Annonce
Erhverv

Gitte blev landskendt som præsten bag coronaudbrud: Nu skal hun prædike i fængsel

Sognepræst Gitte Sandager Bjerre skal i fremtiden også være fængselspræst i Møgelkær Fængsel, hvor hun blandt andet skal holde gudstjenester og tale med de indsatte og ansatte. Arkivfoto: Mette Mørk
Sognepræst Gitte Sandager Bjerre skal i fremtiden være fængselspræst i Møgelkær ved siden af sine andre pastorale forpligtelser i Hvejsel Sogn.

Hvejsel: "Så blev jeg låst ind i fængslet i Møgelkær."

Sådan skrev sognepræst Gitte Sandager Bjerre for nylig i et Facebook-opslag.

"... men var heldig og fik en nøgle, så jeg kunne komme ud igen," tilføjede hun.

Annonce

Hun er nemlig klar til at tage imod nye udfordringer. Og derfor skal hun nu være fængselspræst i Møgelkær Fængsel ved siden af sine opgaver som sognepræst i Hvejsel og Ildved Kirke.

- Det er første gang, jeg skal være fængselspræst, og jeg glæder mig rigtig meget til de nye udfordringer, der venter. Jeg tror, det bliver meget spændende, siger Gitte Sandager Bjerre.

Hun blev i december 2020 smittet med corona sammen med 12 andre efter sangaften i Hvejsel Kirke. En situation, der skabte store overskrifter i lokale og nationale medier, hvor Gitte Sandager Bjerre gav stribevis af interviews, fordi der samtidig var heftig debat om, hvorvidt julegudstjenesterne skulle afvikles eller ej.

Stadig sognepræst

I fremtiden er det 25 procent af hendes arbejdstid, som skal bruges i fængslet i Møgelkær. Men ifølge Gitte Sandager Bjerre, kommer det ikke til at have konsekvenser for hverken Hvejsel eller Ildved Kirke.

- Tidligere var min tid fordelt, så jeg var 50 procent i Hvejsel og Ildved, 25 procent i Jelling og så brugte jeg de sidste 25 procent på løse opgaver såsom at være begravelsesvagt. Og det er så de løse opgaver, som nu er byttet ud med jobbet som fængselspræst. Så min rolle som sognepræst i Hvejsel Sogn kommer til at fungere fuldstændig, som den plejer, fortæller hun.

Derfor vil hun hver torsdag være at finde i Møgelkær Fængsel.

Annonce

At være der for de indsatte

Med den nye rolle som fængselspræst skal Gitte Sandager Bjerre både være til rådighed for de indsatte og de ansatte. Og hun kommer ikke til at skelne mellem dem, hun snakker med.

- Jeg spørger ikke ind til, hvorfor de indsatte sidder fængslet. Det kommer jo ikke mig ved. Jeg skal bare være der for dem. Lytte og snakke med dem om de ting, de måtte have behov for at tale om. Og det samme gælder jo de ansatte i fængslet. Det er mennesket, jeg møder, og ikke det de har gjort, siger Gitte Sandager Bjerre.

Der er ofte mange af indsatte, som har brug for at lette deres hjerte og snakke om de ting, som er svære og gør ondt. Det er det, jeg er der for. Jeg forventer ikke noget af dem, og de skal ikke leve op til noget ved mig.

Gitte Sandager Bjerre, præst

Hun har en efteruddannelse inden for sjælesorg, og de kompetencer vil hun benytte i sin kommende rolle i fængslet.

- Der er ofte mange af de indsatte, som har brug for at lette deres hjerte og snakke om de ting, som er svære og gør ondt. Og de har ofte brug for sjælesorgs-samtaler, og det er det, jeg er der for. Jeg kommer udefra og er ikke en del af systemet. Det kan der ofte være en fordel i, når der er ting, som man har brug for at tale om.

Udover at være til stede og til rådighed til diverse samtaler, har Gitte Sandager Bjerre også en gudstjeneste hver tredje uge.

- Der er en meget smuk kirke tilknyttet fængslet, hvor jeg skal holde gudstjeneste hver tredje torsdag. Det glæder jeg mig til, fordi det er et meget smukt kirkerum, med flot glaskunst lavet af de indsatte.

Annonce

Føler sig taget godt imod

Selvom Gitte Sandager Bjerre kun har haft en enkelt vagt i fængslet, føler hun sig allerede taget godt imod.

- Da jeg besøgte fængslet første gang, mødte jeg nogle fanger lige ved indgangen. Da de hørte, at jeg var den nye fængselspræst, blev de meget glade og sagde, at de glædede sig over, at de snart ville have en at snakke med. De sagde, at de havde brug for mig, og det var jo dejligt at høre, fortæller Gitte Sandager Bjerre.

Møgelkær Fængsel har plads til 66 indsatte og ligger mellem Horsens og Juelsminde. I juni i år genåbnede det efter at have været lukket i tre år. Gitte Sandager Bjerre er derfor med næste helt fra opstartsfasen, og det glæder hende.

- Jeg får lov til at være med helt fra begyndelsen, og det synes jeg er meget spændende. Vi er jo mange forskellige ansatte med forskellige opgaver og ansvar.

Alle fængsler i Danmark har en præst tilknyttet og ifølge Gitte Sandager Bjerre er præstens rolle meget vigtig.

- Når jeg er i fængslet, skal jeg bare lytte og være der for dem, som har brug for det. Det gælder jo også de ansatte, da mange af dem også kan have et behov for at snakke om forskellige ting.

Stillingen som fængselspræst i Møgelkær er permanent og skrevet ind i Gitte Sandager Bjerre regulativ.

Annonce
Vejle Boldklub For abonnenter

Karakterbogen: Stor VB-fremgang, men den rakte ikke i Brøndby - kun én faldt igennem, og det skyldtes et rødt kort

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Mandagens coronatal: 752 nye tilfælde af coronavirus det seneste døgn - højeste prositivprocent siden august

Annonce
Annonce
Annonce
Alarm 112

Vejles vigtigste lyskryds slukkes: Her går lyset i sort onsdag aften

Billund For abonnenter

Patrick er én af dem, der ikke passer ind i en kasse: Han flyder mellem det feminine og maskuline - og stiller nu op til kommunalvalget for Venstre

Billund

Patienter kommer fra hele landet til gynækolog i Billund: De skal mærke, at de er i gode hænder her

Kultur

Blæksprutten er blevet hjemløs: Uden et nyt hjem er fremtiden uvis

Vejle Boldklub

Dom gjorde comeback for VB; reserverne vandt med 4-0, da talentfuld offensiv-spiller scorede hattrick

Debat For abonnenter

I Flindts Fodspor: Jeg ved, hvem der bestemt ikke får min stemme ved valget

Erhverv

Tak for indsatsen: Jysk-ansatte bliver belønnet med million-bonus

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Vejle

Se video: Ung landmand giver unge sygeplejersker anatomi-undervisning: 'Man lærer meget ved at holde et hjerte i hånden'

Rejser For abonnenter

Rejsekunde ville ikke betale et restbeløb for 'corona-dødsdømt' krydstogt: Det endte med at blive en dyr beslutning

Børkop

Efter årelangt og til tider gnidningsfyldt tilløb: Nyt idrætscenter skal indvies, og det vil samle området

Hedensted For abonnenter

Brokhovedet, der har en holdning til det hele: Uretfærdigheden over for den lille mand skubbede Jan ind i politik

VEJLE

Jonas gik op og ned ad Kiddesvej fra klokken 9 til 21: Så mange ture og kilometer nåede han

Annonce