Annonce
Give

Give Fjernvarme udvikler sig stille og roligt

Give Fjernvarme ambas flisfyrede værk på Østerhovedvej stod i 2019 for 94,5 procent af den varme, selvskabet solgte til sine 1576 medlemmer. Foto: Børge Larsen
Der er ingen volumensyge hos andelsselskabet. Sikker varme til rimelige priser er mottoet.
Annonce

Give: Året 2019 adskilte sig fra mange foregående år i Give Fjernvarme historie.

Det blev et år med store udsving på selskabets regnskab. Men det var politisk bestemte udsving og ikke noget, der skyldtes pludselige ændringer i varmeværkets linje med hensyn til udvikling.

Give Fjernvarme amba har i hvert fald gennem de 14 år, Søren Tølbøl har været formand, haft "rolig udvikling" som sin ledetråd. Og den kurs er blevet fulgt så slavisk, at selv den mindste ændring vækker opsigt.

- Vi har ikke volumensyge. Vi ønsker ikke vækst, blot for at blive større med hensyn til antal brugere eller solgt varme. Vi vil gerne vokse, men det skal ikke være en vækst, som de nuværende brugere og medlemmer skal betale for, lød det blandt andet fra Søren Tølbøl.

Ordene faldt på varmeværkets generalforsamling, der noget forsinket blev afviklet tirsdag aften på Diagonalkroen.

Her blev en udvidelse af fjernvarmenettet til Søndervang rejst som et spørgsmål. Men en sådan udvidelse indgik ikke som en strategisk mulighed i fjernvarmeværkets planlægning.

Annonce

Afvigelser

Den kan dog blive aktuel igen, hvis der er tilstrækkeligt mange af beboerne på Søndervang, der ønsker at tilslutte sig. Det var der ikke sidst, da fjernvarmeværket undersøgte muligheden.

I forbindelse med etableringen af det flisfyrede værk på Østerhovedvej gravede fjernvarmeværket sig alligevel gennem Søndervang for at forbinde flisværket med hovedværket på Energivej.

- Den gang ville vi tilslutte, hvis 40 procent af husstandene ville være med. Men der var ikke tilslutning nok, sagde Søren Tølbøl.


Vi vil gerne vokse, men det skal ikke være en vækst, som de nuværende brugere og medlemmer skal betale for

Søren Tølbøl


Afvigelserne skulle derfor findes i regnskabet. Her blev et underskud på 2,7 millioner kroner i 2018 vekslet til et overskud på 1,25 millioner kroner i 2019. Men det skyldtes udelukkende  politiske beslutninger.

Et politisk forlig fjernede et såkaldt grundbeløb, som varmeværker fik for at konstant at være rede til også at producere el. Det var planlagt til at udfases i 2018, men der kom ikke, som værkerne var stillet i udsigt, en erstatning. Derfor blev prisen hævet.

Give Fjernvarme har fået syv nye brugere så der ved årsskiftet var i alt 1576 medlemmer. Der blev i 2019 produceret 42.603 Mwh varme. De 94,5 procent blev produceret på flisværket på Østerhovedvej, resten på værkets kedler og motorer på Energivej.

Der skete ingen udskiftninger i bestyrelsen, da der var genvalg over hele linjen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Interview: 'Jorden kalder' tænkte Jens Rohde, mens han sad og følte sig helt på månen

VEJLE

Er Bilka blevet vores nye tivoli? HK Sydjylland advarer mod indkøb som underholdning i corona-hverdagen

Annonce