Annonce
Vejle

Give gav Gentofte baghjul og tre andre gode historier, jeg husker fra 2019 - og én, der bare er træls

Børge Larsen har været Vejle Amts Folkeblad i Give i snart 13 år. Så han er på fornavn med de fleste - "men tilgiv mig alligevel, hvis jeg ikke lige kan huske jeres navn," skriver han. Arkivfoto: Michael Svenningsen
2019 går på hæld - og det er tid til tilbageblik. Journalisterne på Vejle-redaktionen fortæller på skift om fem opgaver, de særligt vil huske. I dag fortæller Børge Larsen, der til daglig særligt har fokus på den gamle Give Kommune, om sit år på redaktionen.

Give: Det vil være forkert at sige, at jeg er ked af mit job her på denne dejlige egn.

Hvis jeg var det, ville jeg være gået på pension for længe siden. Men jeg holder af jobbet og af den kontakt, det giver med mange forskellige mennesker.

Her inde midt i landet er der ikke så mange formaliteter. Stort set alle kender stort set alle andre. Ikke fuldstændig, men når man først får snakket lidt "om ham eller hende", så begynder det at dæmre, hvem vedkommende er.

Det kommer ikke bag på mig, at vi mere eller mindre kender hinanden for jeg er født og opvokset lidt længere mod sydvest i Årre. Her i den gamle Give Kommune har jeg snakket med en hel del mennesker i de efterhånden godt 13 år, jeg har fået lov at servicere læserne af Vejle Amts Folkeblad. Ofte skriver jeg også for læserne af Give Avis.

Det er dog ikke helt problemløst at være lokalredaktør her. Jeg snakker som sagt med mange af jer, men der kan godt lang tid imellem, jeg møder jer igen. Så tilgiv mig, hvis jeg ikke lige kan huske jeres navn.

Et andet problem er, at I er meget tilbageholdende med at fortælle mig noget. Jeg går ud fra, det skyldes, at I tror, jeg allerede ved det. Og så vil I ikke ulejlige hverken jer eller mig ved at fortælle mig det.

Sandheden er, at jeg derfor ofte er den sidste, der får det at vide. Så hold jer ikke tilbage: Fortæl mig det. Jeg vil hellere have det at vide fire gange end slet ingen gange.

1 - Bjørnene kommer

Sonco og Tupa er tvillinger og de første bjørne i Givskud Zootopia. Foto: Peter Leth-Larsen

Indimellem er der selvfølgelig også mulighed for at få nye bekendtskaber. Det kan være tilflyttere eller nogen, man bare ikke har mødt før.

I løbet af året kom der for eksempel hele fire nye tilflyttere til Givskud Zootopia. Brillebjørne, vel at mærke. Man kan ikke sige de kom snigende ind, selv om de kom i to hold. Deres navne kan jeg huske, men de er jo også kun fire: Sonco, Tupa var det første hold. De er tvillingbrødre og lige nu i lømmelalderen.

Senere, i begyndelsen af august, kom næste hold, den fransk frøken Nazca og den engelske gentleman fra Jersey, Raymi. Det er toppen af poppen inden for brillebjørne og forhåbningen er, at de to formerer sig og sikrer artens beståen.

Brillebjørnenes ankomst er forbundet med en gave fra Vejle Kommune, der forærede Givskud Zootopia to millioner kroner i 50 års fødselsdagsgave.

Zootopia lagde så selv godt og vel 20 millioner oven i og gav dermed sig selv en fødselsdagsgave, der fyldte ikke mindre end 40.000 kvadratmeter. Det er Europas største anlæg til brillebjørne. Det var med til at trække 400.000 gæster til Givskud i løbet af 2019.

2 - Hjem til Give

Henrik Skytte Damø kom hjem til Give og blev administrerende direktør hos Give Elementer. Arkivfoto: Benny F. Nielsen

Det var måske ikke lige på slaget 12, pressemeddelelsen røg ind i mailboksen, men det var tæt på.

En mindre revolution var i gang på Give Elementfabrik: For første gang i 55 år sad der ikke en Eskildsen i den administrerende direktørs stol på elementfabrikken på Hjortsvangen. I al stilfærdighed havde ejerne hente Henrik Damø hjem til Give.

Med "hjem" menes i denne sammenhæng, at Henrik Damø i mange år var administrerende direktør hos Tormax, lidt længere henne i Hjortsvangen.

Det er en udnævnelse, begge parter har det godt med. Der er på ingen måde tale om, at Eskildsen er ude af af elementfabrikken. Direktionen er blot blevet udvidet med Henrik Damø.

Jens Henrik Eskildsen fortsætter i direktionen som fabrikant og direktør med fokus på disse opgaver, og Finn Eskildsen fortsætter ligeledes i direktionen som bestyrelsesformand og direktør med fokus på udvikling og ledelse af aktiviteterne i Give Elementers afdeling i Nr. Snede.

3 - DM til Give

Det var musens leg med kattene, da Give Tennisklub i 2019 med bagmand Jan Ek snuppede det danske tennismesterskab for hold. Foto: Jim Hoff

Musen spillede giganter et puds, da det danske mesterskab i tennis for klubhold skulle sættes på plads. Det har i mange år været et næsten udelukkende københavnsk anliggende.

Men i 2019 ville Give Tennisklub det anderledes. Det lykkedes den lille klub at samle et hold af spillere, der ikke blot bød københavnere trods. Det lykkedes også at bryde deres selvforståelse og deres solide greb om magten. Give Tennisklub vandt i slutningen af august det danske mesterskab ved at slå Gentofte i finalen.

Gennem de senere år har energiske og entusiastiske frivillige og spillere i Give Tennis Klub næsten gjort tennis til byens nationalsport. I hvert fald er der stor opbakning om klubben, både fra tilskuere og ikke mindst sponsorer.

4 - Efter tørken

Rundt om står der striber med kartofler, der ikke har kunnet tages op på grund af meget regn. I alt anslås det, at 10 procent ikke kommer op. Foto: Børge Larsen

Noget jeg også vil huske 2019 for er den ualmindelige våde afslutning, året fik. Det var igen, især dyrt for landbruget, denne gang ikke mindst kartoffelavlerne.

Her tænkes ikke på alle de, der prøver at levere årets første kartofler. De havde så at sige, deres på det tørre. Men da den næsten normale sommer (findes sådan noget?) var gået trak regnskyer ind over landet og her har de stort set været siden. Næsten al kornet og langt det meste af majsen blev bjærget.

Men for øjeblikket står omkring en tiendedel af kartoflerne stadig på markerne. Og nu er de efterhånden ikke til at redde.

Trist, trist, trist.

5 - Og så det rigtigt triste

Seks såkaldte "narkocampister" fik i november sammenlagt 64 års fængsel. Gruppen havde blandt andet sit lager af amfetamin og ecstasy gravet ned på Give Camping. Arkivfoto: Jim Hoff

Der bliver ved med at være temmelig mange sager med narkotika her på egnen. Jeg har ikke ført statistik, men det forekommer mig, at Give-egnen er overrepræsenteret på området.

Narkotika gravet ned her og der. Narkotika gemt på lofter.

Måske er det lige så slemt som i Skive, der tilsyneladende har fået kraftigt snevejr i form af kokain.

Er der langt fra Skive til Give? Man har lov at håbe.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Eriksen har sendt besked til Inter-spillere i gruppechat

Annonce