Annonce
Give

Givskud Zoo sender ansatte hjem med lønkompensation

Zoo-direktør Richard Østerballe har sendt 30 procent af medarbejderstaben hjem. Han fortæller, at der ikke er tænkt på de danske dyreparker og zoologiske haver i de hjælpepakker, som Folketinget har lanceret i køklvandet på corona-krisen. Arkivfoto: Mette Mørk
Zoologiske haver har svært ved at bruge de hjælpepakker, der er rullet ud under coronakrisen. Alligevel har zoo-direktør Richard Østerballe truffet beslutning om at sende 30 procent af de ansatte hjem med lønkompensation.

Givskud: Dyreparker, zoologiske haver og akvarier er blevet overset i de hjælpepakker, som Folketinget har rullet ud for at afhjælpe konsekvenserne af den aktuelle corona-epidemi.

Det siger Givskud Zoo - Zootopia-direktør Richard Østerballe, der tidligere på ugen meldte ud, at dyreparken ikke kan åbne som planlagt den 4. april.

- Vi havde tirsdag et krisemøde i Daza (Danish Association of Zoo and Aquaria, red.) om situationen. Problemet er at vores branche har svært ved at bruge de hjælpepakker, der er vedtaget, fortæller Richard Østerballe.

Ikke desto mindre vil Givskud Zoo - Zootopia i den kommende uge sende en række ansatte hjem under trepartsaftalen om lønkompensation for op til 90 procent af lønnen, men det har været svært at udpege de medarbejdere, der kan undværes i den daglige drift.

Dyreparker som Givskud Zoo kan ikke lukke ned for sine funktioner som andre virksomheder kan. Dyrene skal jo stadig have mad og pleje, og det er det, størstedelen af parkens driftsudgifter går til, oplyser Richard Østerballe. Arkivfoto: Mette Mørk
Annonce

Sender 18 ansatte hjem

- Vi skal op på at sende 30 procent af medarbejderstaben hjem for at komme i betragtning til hjælpepakken. Det er en udfordring for os, for vi har en række opgaver, som skal løses: Dyrene skal have mad og pleje og der skal muges ud. Samtidigt må vi se i øjnene, at vi ikke får indtægter, når vi ikke kan åbne, så vi har fundet 18 ansatte, som sendes hjem. Det svarer til 30 procent af vores omkring 57 ansatte og dermed kan vi gøre brug af hjælpepakken, fortæller Richard Østerballe.

Han peger på, at dyreparkerne til gengæld ikke kan bruge Folketingets håndsrækning i form af dækning af op til 80 procent af virksomhedernes faste udgifter til blandt andet husleje og el.

- Hvor et teater for eksempel kan lukke helt ned og gå i nul, er det ikke en mulighed i vores branche. Vi kan ikke lukke ned for vores dyr - som vel at mærke for manges tilfælde er sjældne og truede dyr, der indgår i internationale avlsprogrammer. Vores udgifter til mad og pleje af dyrene løber op i millioner af kroner hver måned, fortæller Richard Østerballe.

Annonce

- Flere vil få problemer

Han tilføjer, at Daza, der har 14 medlemmer, presser på for at gøre Folketinget opmærksom på situationen i landets omkring 30 dyreparker, zoologiske haver og akvarier.

- Vi har skrevet til kulturministeren og har fået det foreløbige svar, at vi kan få vores tilskud udbetalt på én gang fremfor i rater, som det normalt sker. Det svarer til tre millioner kroner og det rækker til omkring en måneds drift hos os. Så er der pakkerne, som skal afhjælpe virksomhedernes likviditet ved at udskyde betaling af skat, moms og arbejdsmarkedsbidrag. Det vil hjælpe, men kun hvis situationen er hurtigt overstået. Hvis det trækker ud, er der flere i branchen, der vil få problemer. Vi er heldige og har en sund økonomi, så vi kan klare os et par måneder, men vi har kolleger, som ikke kan klare en måned uden hjælp, fortæller Richard Østerballe.

Givskud Zoo - Zootopia har foreløbigt meldt ud, at man forventer at åbne dyreparken fredag den 1. maj, men den dato er langt fra sikker, erkender Richard Østerballe.

- Det er den dato, vi skyder efter, men det afhænger selvfølgelig helt at, hvordan situationen udvikler sig, siger Richard Østerballe.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce