Annonce
Trekantområdet

Gode råd fra Klimafolkemødet: Hvad kan du konkret gøre i klimakampen?

Sys Horn, eventkoordinator og designudvikler for Klimafolkemødet i Middelfart Kommune. Hun er idéudvikler af udstillingen med gode råd fra debattørerne til Klimafolkemødet.
Annonce

Middelfart: På Kulturøpladsen kan man i disse dage i forbindelse med Klimafolkemødet se 40 træfiberskilte i et rundt arrangement med hvide ark på. Hvis man går tæt på, kan man også se, at antallet af udfyldte ark er blevet større og større.

Efter hver debat til Klimafolkemødet er debattørerne blevet bedt om at komme med deres konkrete råd til, hvordan man kan handle nu, og de blev for så vidt muligt inddelt i råd til borgerne, erhverv og politikerne. De mange råd skal fungere som inspiration til klimahandling, som også er folkemødets tema i år.

- Idéen er udviklet i samarbejde med Det fælles bedste (et græsrodsinitiativ, red.), og det kom i stand, da coronakrisen startede, og vi måtte sadle om. Vi kunne ikke længere arbejde med konkrete klimahandlinger på folkemødet med deltagerne, så hvordan kunne vi nu få det ud til folk? Vi vil gerne have så mange til at være en del af det, og det blev til de her konkrete forslag, fortæller Sys Horn, eventkoordinator og designudvikler for Klimafolkemødet i Middelfart Kommune.

De mange gode råd bliver hængende indtil den 11. september, så der vil være rig lejlighed til selv at komme og se de forskellige gode råd. Herefter vil bevægelsen Det fælles bedste tage forslagene videre og udgive på en platform, som endnu ikke er bestemt.

- Det har været en kæmpe succes, og der har været rigtig mange og kigge på det. Jeg tænker, det fremover bliver en fast del af Klimafolkemødet, siger Sys Horn.

Sys Horn, eventkoordinator og designudvikler for Klimafolkemødet i Middelfart Kommune. Hun er idéudvikler af udstillingen med gode råd fra debattørerne til Klimafolkemødet.

1 Hvordan fastholder vi presset på politikerne?

Klimafolkemøde 2020

Fra debatten "Hvordan fastholder vi presset på politikerne?" deltog Frederik Sandby fra Klimabevægelsen, Clara Halvorson fra Dansk Ungdoms Fællesråd, Stefan Gaardsmand Jacobsen fra Klima- og omstillingsrådet og Nanna Højlund, næstformand FH.

De kom med følgende råd til borgerne: Sig højt til politikerne, at vi som borgere er ok med, at det gør ondt. Fortæl den gode historie og skab håb - det er en forudsætning for handling.

Til politikerne sagde de: Anlæg et forsigtighedsprincip på klimaets vegne, som med coronakrisen. Brug nu det folkelige mandat og anbefalinger fra råd og eksperter til at skabe klimahandling.

2 Brug din indkøbspower

Klimafolkemøde 2020.

Gode råd til borgerne: Gør valgsituationen for forbrugeren.

Til virksomheder/erhverv: Sæt klimamål. Detailhandlen skal hjælpe forbrugerne med at gøre de gode valg synlige.

Til politikerne: Brug den offentlige indkøbsmuskel.

Til denne debat deltog Mikkel Holm Sørensen, direktør for KL.7, Signe Munk, klimaordfører for SF, Heidi Bilinda Bugge, seniormiljøekspert hos Miljømærkning Danmark, og Thomas Roland, CSR-chef i Coop.

3 Kan grønne bloggere redde verden?

Klimafolkemøde 2020

Gode råd til borgerne: Spis vegetarisk. Snak om klima og de valg, vi træffer. Inspirer hinanden.

Gode råd til erhverv: Virksomheder skal gå strategisk til værks i deres partnerskaber med influencere.

Til denne debat deltog: Johanne Stenstrup, blogger på bedremode.nu, Gry Høngsmark Knudsen, forskningschef ved UCL og marketingforsker ved SDU, Camilla Stemann, influencer- og Instagram-ekspert, og Maria Mosgaard og Liv Rydstrøm, specialestuderende.

4 Hvordan får vi en grøn genstart efter covid-19?

Klimafolkemøde 2020

En samtale mellem Connie Hedegaard, formand for Concito, og Sebastian Mernild, professor i klimaforandringer. De kom med følgende gode råd:

Til borgerne: Hold det folkelige pres på politikerne – mobiliser. Understøt klimabevægelsen. Tøm dit køleskab, før du køber nye varer.

Til erhverv: Læg pres på EU-fælles retningslinjer. Engager jer. Gå jeres processer igennem og sæt konkrete mål.

Politisk: Sig det, som det er – det koster. Grøn skattereform.

Bonus: Vidensdeling – lær af hinandens erfaringer.

5 Grøn omstilling i din baghave

Klimafolkemøde 2020

Gode råd: Et Grønt Råd i alle kommuner. Klima på skoleskemaet. Lav bæredygtig jordreform på tværs af ministerier. Støt (økonomisk) de grønne aktører, både borgere, organisationer og erhverv.

I debatten deltog Morten Pedersen, afdelingschef for Natur og Miljø i Danmarks Naturfredningsforening, Kristine van het Erve Grunnet, branchechef, Vedvarende Energi hos Dansk Energi, Marian Kaagh, områdeleder for projekter hos Energinet, Johannes Lundsfryd Jensen, borgmester i Middelfart Kommune, og Søren Møller fra Fremtidens Bæredygtige Landskaber.

6 Klimatale med Frank Hvam

Klimafolkemøde 2020

Gode råd: Bak ungdommen op. Hvis ikke du kan det, så gå til side for dem. Hvis du ikke kan det, så læg dig ned og dø. Gør det, du kan overskue. Peg ikke fingre ad andre. Ham der spiser en stor, rød bøf flyver ikke til Thailand. Stem. Køb ikke hybridbil, da hybridbiler bare er bilindustriens måde at forsøge at holde fast i fortiden 30-40 år endnu.

7 Quiz: Er du klogere end klima-forkæmperne?

Klimafolkemødet 2020. Quiz: Er du klogere end klima-forkæmperne?

Event af TV2 Fyn med vært Signe Ryge og medvært og dommer Sebastian Merrild, professor i klimaforandringer. Herudover deltog Johannes Lundsfryd Jensen (S), borgmester i Middelfart, og Rina Ronja Kari, miljø- og klimapolitisk seniorkonsulent fra Dansk Standard.

De kom med følgende gode råd:

Til borgerne: Køb lokalt. Brug mærkningerne af varer. Stop madspild. Cykl på arbejde. Spis mere klimavenligt mad. Køb genbrugstøj og pas på tøjet.

Til erhverv: Anvend et koncept om lokale fødevarer i supermarkederne.

Til politikerne: Ved offentlige indkøb skal der indtænkes grønne løsninger.

8 Hvordan får vi et klimademokrati?

Klimafolkemøde 2020

Gode råd: Kommunerne skal facilitere borgerløsninger. Find en grøn ven, og lav klimahandlinger sammen. De offentlige aktører skal være mere aktive med at udbrede viden om klimaet. Skriv til en politikerven om at øge borgerinddragelsen.

I debatten deltog Rune Baastrup, direktør i Deltager Danmark, Anders Blok fra Klima- og omstillingsrådet, Urs Steiner Brandt, demokratiforsker ved SDU, og Camilla Gregersen, formand for Dansk Magisterforening.

Embed: hearken
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Så konservativ, at det gør noget: Populær minister er ikke kandidat til CDU-formandspost, men fremtidens mand i tysk politik

Danmark

Mails afslører: Planer om at samle behandling af børn med kræft i hovedstaden har været undervejs i tre år

Coronavirus

Ny melding fra Pfizer: Vil levere vaccinedoser som lovet fra 25. januar

Vejle

Se de nyeste corona-tal: Her er flest vejlensere smittede lige nu

Vejle For abonnenter

Billund Lufthavn vil have direkte togforbindelse til Aarhus

Annonce