Annonce
Egtved

Godt nyt til slikmunde; Christina fremstiller bolsjer, der smager som i gamle dage

Den fine Raadvad-brødskærer tjener nu et andet formål - nemlig at hakke bolsjer. Det er hårdt at klippe bolsjer med en saks, og Christina Nebel plejede at få store vabler af klipperiet. Enkelte bolsjer, som eksempelvis de klassiske rød-hvide pebermyntebolsjer og spejderhagl, skal stadig klippes - for det ser mest rigtigt ud, synes hun. Foto: Yilmaz Polat
Christina Nebel begyndte for et halvt års tid siden at fremstille bolsjer for sjov. Nu er hun blevet fødevaregodkendt og sælger smagfulde bolsjer via webshop og Facebook.

Egtved: 147, 148, 149...

Da termometeret viser, at sukkermassen er 150 grader varm, slukker Christina Nebel for blusset og rører godt rundt i massen, inden hun ifører sig et par tynde arbejdshandsker efterfulgt af et par sterile plastichandsker. Sukkermassen hældes ud på en plade, og colaaroma hældes i.

En kraftig duft af sød og varm cola spreder sig hurtigt ud i køkkenet, mens hun med en dejskraber blander aromaen godt ind i det varme sukker.

De første fire portioner kunne jeg smide direkte i skraldespanden. Men så begyndte det at lykkes, og så blev det rigtig sjovt.

Christina Nebel, indehaver af Stines Bolsjer

Blev inspireret af kollega

Christina Nebel elsker at lave bolsjer. I dagens anledning er hun rykket i køkkenet, hvor der er bedre plads til besøg af avisens fotograf og journalist. Ellers står hun normalt i sit lille bryggers og fremstiller bolsjer, der smager af alt fra ananas over lakrids til pebermynte.

- Det startede tilbage i februar, hvor jeg havde købt en pose bolsjer, som jeg tog med på arbejde og delte ud til mine kolleger. En af kollegerne takkede nej og sagde, at hun lavede sine egne bolsjer, som smagte af meget mere, så hun var ikke så vild med de købte længere, husker hun.

En interesse var straks vækket i Christina Nebel, som begyndte at læse om bolsjefremstilling på nettet og endte med at købe et begyndersæt.

- De første fire portioner kunne jeg smide direkte i skraldespanden. Men så begyndte det at lykkes, og så blev det rigtig sjovt, fortæller hun.

Annonce

Fra sukkermasse til bolsjedej

Efterhånden som sukkermassen køler af, begynder Christina Nebel at kunne samle den og ælte den. Hun tager bolsjedejen i hånden, trækker den lang, folder den på midten, trækker den lang igen og folder den igen. Det gør hun en del gange, så den bliver mere og mere blank og lækker.

Med en saks klipper hun mindre klumper af, som hun triller til lange bolsjeruller.

Siden Christina Nebel blev fødevaregodkendt og begyndte at sælge bolsjer via sin hjemmeside og Facebook, er det gået ret stærkt. Inden for de nærmeste måneder håber hun at kunne arbejde mindre ugentligt som vikar som social- og sundhedsassistent, så hun kan bruge den dag på bolsjefremstilling. Foto: Yilmaz Polat
Annonce

Er blevet fødevaregodkendt

Siden hun kogte den første portion vellykkede bolsjer, er det gået stærkt med at prøve nye teknikker og nye smagsvarianter, som hun har nydt at uddele smagsprøver på i forskellige sammenhænge. Til sidst nåede hun et punkt, hvor hun måtte beslutte, om hun ville fødevaregodkendes, så hun havde tilladelse til at sælge de hjemmelavede bolsjer, eller om hun kun skulle lave til eget forbrug.

- Jeg kunne mærke, at jeg næsten fik abstinenser, hvis jeg ikke skulle fremstille til mere end eget forbrug. For det er så hyggeligt og afslappende at arbejde med, så det kunne jeg ikke forestille mig at skulle begrænse så meget, forklarer hun.

Det er nu cirka en måneds tid siden, Christina Nebel blev fødevaregodkendt, men der er allerede kommet fint gang i hendes nystiftede virksomhed, Stines Bolsjer.

- Jeg har allerede flere faste kunder. Jeg har sågar en kunde, der køber mellem et og to kilo ad gangen. Han siger, at mine bolsjer virkelig smager af noget, forklarer hun.

Bolsjerne sælger hun via sin hjemmeside og Facebook. Desuden kan man købe hos hende i hjemmet, når hun er hjemme.

Christina Nebel fremstiller og sælger bolsjer, men hun vil på sigt også gerne tilbyde kurser eller venindeaftener, hvor hun kan lære andre de grundlæggende teknikker i bolsjefremstilling. Foto: Yilmaz Polat
Annonce

Hakker i stedet for at klippe

Efterhånden er bolsjerullerne kølet så meget af, at de er klar til at blive hakket til små, smagfulde bolsjer. Hun bruger en gammel Raadvad-brødskærer til at hakke stykke for stykke.

- Mange ville normalt bruge en saks, men det bliver hurtigt meget hårdt at klippe bolsjer, så jeg plejede at få store vabler af det. Derfor bruger jeg brødskæreren nu til at hakke de fleste slags bolsjer, forklarer hun, mens hun lægger næste bolsje-rulle i brødskæreren.

Hak, hak, hak.. I løbet af få minutter er hun færdig, og godt 500 gram færdige bolsjer skal nu bare køle af, inden de kan pakkes ned.

Cola-aroma og brun farve bliver blandet i den flydende sukkermasse, som i løbet af få minutter er klar til at blive rullet og hakket til bolsjer. Foto: Yilmaz Polat
Annonce

Eksperimenterer med smagsvarianter

På Stines Bolsjers hjemmeside kan man vælge mellem en lang række smagsvarianter. Der er både en masse klassikere som spejderhagl, blå ugler, kongen af Danmark og pebermynte, men hun eksperimenterer også gerne med anderledes smagsvarianter som eksempelvis jordbær/lakrids eller skovbær/lakrids.

- Jeg synes, det er sjovt at prøve at finde på noget nyt og blive inspireret af eksempelvis is eller slik. For eksempel kunne man måske lave et bolsje, der smager som en københavnerstang - vanilje i midten og noget syrligt udenpå, funderer hun.

Kunderne er også velkomne til at komme med forespørgsler. Indtil videre foretrækker de især klassikerne, hvor navnlig spejderhagl sælger godt.

- Tilbagemeldingerne er, at mine spejderhagl smager som i gamle dage. Det er sådan en kommentar, jeg bliver rigtig glad for og stolt af, siger hun.

Jordbær-lakrids-bolsjer er en af Christina Nebels egne smagsvarianter, og den har vist sig at være ganske populær. Det er sjovt at eksperimentere med forskellige smagssammensætninger, synes hun. Foto: Yilmaz Polat
Annonce

Klar til pakning

Colabolsjerne er omsider kolde nok til en smagsprøve. Det har journalisten her set frem til. Og uhmmm, de smager virkelig af cola.. Snart skal de pakkes og så ud på hylden til de andre færdige varianter - bortset fra den del af de 500 gram, der ligger en bestilling på allerede.

To ordrer ligger allerede pakket, klar til at blive sendt ud.. Jo, der er allerede godt gang i Stines Bolsjer.

Afhængig af, hvilken smagsvariant og sværhedsgrad af bolsjer hun vælger, fremstiller Christina Nebel typisk mellem et halvt og et helt kilo færdige bolsjer på mellem en halv og en hel time. Foto: Yilmaz Polat
Annonce
Vejle For abonnenter

Nyvalgt byrådsmedlem flyttede til Vejle på grund af en mand: Ægteskabet holdt ikke, men det gjorde kærligheden til Danmark

Danmark

Tirsdagens coronatal: Der er 6324 nye smittetilfælde med coronavirus

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

'Det bliver værst for forældrene': Lederen på en af kommunens største skoler er klar, hvis regeringen beslutter at sende skolebørnene hjem på tidlig juleferie

Vejle For abonnenter

Se dronevideoen: Vejle midtby fik i al ubemærkethed en ny bro hejst på plads - derfor vil langt over 1000 biler dagligt køre over åen

Vejle

Det er smart og intelligent: Sådan får man styr på affaldstømningen

Erhverv

Derfor er Vejle-restauratør glad trods udsigten til nye stramninger:  'Det er et lille indgreb'

Regeringen holder pressemøde om restriktioner onsdag aften

Vejle Boldklub For abonnenter

Status efter VB's skuffende efterår: De middelmådige og dårlige præstationer var i klart overtal

VEJLE

Borgmesteren fik kæden om halsen - men noget var helt anderledes ved gårsdagens ceremoni

Medie: Epidemikommission vil sende skoleelever hjem

Alarm 112

Kvinde ville skifte vognbane og så skete uheldet

Billund For abonnenter

60-årig rystede sin penis foran dagplejebørn

VEJLE

Nu bliver det lige pludselig alvor: Tour de France skal bruge over 1000 frivillige - og Vejle bliver fordoblet

Annonce