Annonce
Erhverv

Google investerer millioner i jord: Techgigant runder én million kvadratmeter i DanmarkC

Der breder sig grønne områder omkring Googles datacenter mellem Gl. Ribevej, Vejle Landevej og Skærbækvej. En del af dem har Google nu sikret sig forkøbsret til ud over de 120.000 kvadratmeter, som selskabet købte mandag aften. Foto: Nana Hanghøj
Google har fundet sig godt tilrette i Fredericia og har nu købt stort set hele den store hjørnegrunden mellem Hejse og Gl. Ribevej. Hvad de ekstra kvadratmeter skal bruges til er ikke afgjort, men det kan være til energiformål. Google vil være helt grøn inden 2030.

Fredericia: Google har ambitiøse planer i Fredericia. Datacentret skal gerne være et af verdens første, som drives alene med grøn strøm. Og måske kan selskabets nye millioninvestering i masser af kvadratmeter være ramme om netop grøn energiforsyning.

- Vi har ikke konkrete planer for arealet endnu, og der er mange muligheder i spil, siger kommunikationschef Jesper Vangkilde.

Fredericia Byråd godkendte mandag aften salget af 120.000 m2 til Google. Arealet ligger i direkte forlængelse af det nuværende datacenter i Prinsessens Kvarter i Taulov ud mod Skærbækvej. Arealet er omfattet af den lokalplan, som byrådet vedtog i januar 2018.

Annonce

Google sikrede sig desuden en køberet på naboarealerne, som også indgår i lokalplanen. Dermed kommer Google i princippet til at råde over hele arealet mellem Skærbækvej, Vejle Landevej og op imod Gl. Ribevej.

En del af arealet på godt 100.000 kvadratmeter ud mod Gl. Ribevej er ifølge både og lokalplanen lagt ud til naturareal og rekreativt område. De øvrige to arealer er benævnt industriarealer. I lokalplanen forestillede man sig plads til mindre virksomheder, som eventuelt kunne være følgevirksomheder til datacentret eller små butikker.

Google har opført datacentret i Prinsessens Kvarter. Det er placeret til venstre på kortet. Det røde areal er de 120.000 kvadratmeter, som byrådet solgte til Google mandag aften. De to grønne arealer har Google option på at købe. Det lysegrønne areal er benævnt ny natur, mens det mintgrønne indgår på kortet som industri. Men der er indtil videre ikke truffet beslutning om, hvad arealerne skal anvendes til, meddeler Google. Kort: Fredericia Kommune

- I bruger store mængder grøn strøm, så kan man forestille sig, at arealet kan indgå i produktion af grøn energi?

- Det kan også være en mulighed. Vi udelukker ikke noget, men lige nu er der ingen konkrete projekter, siger Jesper Vangkilde.

94 pct. grønt

For Google lægger ikke skjul på, at de grønne ambitioner er store. Målet er at både datacentret i Fredericia og centrene i resten af verden skal være drevet af fossilfri strøm senest i 2030.

- Vi er allerede langt i Fredericia, hvor vi i 94 pct. af tiden har grøn strøm i stikkontakterne. Vi skal have hentet det sidste, og det håber vi at kunne gøre før 2030, siger Jesper Vangkilde.

Sådan tager arealet sig ud i den lokalplan, der gælder for de nabogrunde, Google i det store hele nu har erhvervet. Det er udlagt til rekreativt område ud mod Gl. Ribevej og erhverv på det øvrige areal. I lokalplanforslaget ses det her udlagt som mindre erhvervsvirksomheder. Kort: Fredericia Kommune

Datacentret er CO2-neutralt allerede, men det kræver yderligere en stor indsats at sikre at gøre det fossiltfrit. Det vil betyde, at alt strøm skal være produceret uden brug af fossilt brændsel.

Vi er allerede langt i Fredericia, hvor vi i 94 pct. af tiden har grøn strøm i stikkontakterne. Vi skal have hentet det sidste, og det håber vi at kunne gøre før 2030

Kommunikationschef Jesper Vangkilde, Google

Google har allerede investeret i fem solcelleparker rundt i Danmark for at nå målet om at blive CO2-neutralt. Solcellerne producerer 160 MW, hvilket kan dække datacentrets behov for strøm i dag.

Annonce

500.000 kvm. ekstra

Hvornår der træffes beslutning om, hvad de nye store arealer skal anvendes til, ligger der heller ikke en plan for. Google har som nævnt sikret sig option på at købe yderligere 375.000 kvadratmeter og sammen med de 120.000 kvadratmeter, der er investeret i nu, runder Google en mio. kvadratmeter i DanmarkC.

Købsprisen for arealet har hverken kommunen eller Google ønsket at oplyse. Men da Google i 2015 investerede i de første 7,3 hektar var salgsprisen omkring 66 mio. kroner. Beregner man ud fra de tal kvadratmeterprisen bliver den på godt 90 kroner. Hvis den pris holder den pris, så har Fredericia Kommune formentlig kunnet indkassere omkring 10 mio. kroner for de 120.000 kvadratmeter.

Dertil kommer formentlig en pris på at få option på de næste 350.000 kvadratmeter.

Annonce
Vejle

Tag kandidattesten her

Navne For abonnenter

Så skal der drikkes champagne: Alle naboer er inviteret til Irmgards 103-års-fødselsdag

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Torsdagens coronatal: Yderligere 1247 er smittet med corona

Annonce
Annonce
Annonce
Billund

Storfamilien Junkers tag er styrtet ned i regnvejret: - Tingene bliver nemmere af, at vi ikke sætter os ned og er kede af det

Sydjylland For abonnenter

Ny anholdelse i stor narkosag: Ung mand mistænkes for indsmugling af 22 kilo amfetamin og salg for 71.000 kroner

Vejle Boldklub

VB-træner Peter Sørensen er fortsat uden sejr; vi har spillet til mere, end vi fik

Vejle

Silende regn er skiftet til byger: Højvandsvagten stod op klokken tre i nat for at tjekke en vigtig ting

Hedensted

Anders Bent gik fra 20 forskellige hjemmehjælpere om måneden til fem-seks: De kender mig bedre

Børkop For abonnenter

Regnen var centimeter fra at ødelægge Danmarks smukkeste vandmølle: ‘Vi har råbt op om det siden 2017, men der sker ikke noget’

Erhverv

Revisionsfirmaet Kreston opretter ny afdeling i Brande

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Løvkvist: Venstre vakler på vippen i Jylland - og det er Ellemanns store chance

Sydjylland

Anders troede, han skulle stemme på Venstre, men kandidattest pegede på et andet parti: - Det er stof til eftertanke

Vejle

Godt nyt til vores egern, fugle og skovelskere: Vejle er suverænt det område i Danmark, hvor flest vil rejse ny skov - 70 millioner er på spil

Vejle For abonnenter

Når det står ned i stænger, og Skovgade svømmer over: Så meget vand kan din bil tåle, før du får problemer

Vejle For abonnenter

Vejlenserne bider til: Burgeren er vigtigere end klimaet i en uge, hvor højvandsvagten sover med gummistøvlerne på

Annonce