Annonce
Jelling

Gorm den Gamles guld er drømmefundet

Sådan en ring giver en gavmild konge og får en politisk alliance til gengæld. Den massive armring med et stykke påsat betalingsguld er i Jellingstil med de typiske dyrehoveder med store øjne. Ringens overside er dekoreret med et trekantet stempeltryk. Vægt i alt er cirka 250 gram. Foto: Nick Schaat, Museet på Sønderskov.

Den gyldne Fæstedskat er drømmefundet, der rimer på danefæ. Detektorfolket ser Nationalmuseets danefæudstilling som deres juleaften. I år er den henlagt til Kongernes Jelling. Her vises fra på søndag årets bedste fund - samt sidste års fund, Fæstedskatten, der rammer lige ind i Danmarkshistorien set fra Jelling.

Jelling: Allerede vægten siger "kingsize" om Fæstedskatten. Halvandet kilo. Kun en konge giver guldgaver på dét niveau. Men dér, hvor man for alvor taber kæben, er når man ser på kvaliteten. Wow-faktoren brager gennem loftet. Guldsmedearbejde i europæisk topklasse. Detaljerne er så små, at det både har krævet finmotorik og øjne som en høg at udforme disse smykker.

På Sønderskov Museum syd for Brørup taler de lige ud af posen. Guldet har været Ravnunge Toves. Han har fået det af kong Gorm den Gamle i alliancegave, den gang Gorm tog fat på at genrejse det danske kongerige omkring 940'erne.

Ravnunge Tove kendes fra flere runesten, hvoraf to af dem fortæller, at han var med til at bygge Thyras Høj. Gorms kone hed Thyra. Det ved vi fra den mindste af de to runesten i Jelling.

Guldsmykkerne er udformet i en mode, der kaldes Jellingstil, fordi stilen første gang blev fundet, da det lille Jellingbæger i 1820 dukkede frem fra gravkammeret i den nordlige af de to kongehøje i Jelling. Stilen kendes også fra to smykker fundet i gravkammeret og to andre smykker fra en grav under gulvet i Jelling Kirke. Graven blev fundet i 1978, og man mente, at hertil var Gorms jordiske rester flyttet fra gravhøjen, da hans søn Harald Blåtand gik over til kristendommen.

- Jellingstilen er sjælden, og den er Kong Gorm den Gamles stilart, siger museumsinspektør Adam Bak fra Kongernes Jelling.

Når sagaerne skal hylde en konge, eller fedte for hans gavmildhed, kaldes han "ringkaster". Og vi snakker altså ikke fingerringe. Det er armringe af guld, der kan pryde et håndled.

Ideen er så, at kong Gorm for at sikre sig rygdækning og støtte til at samle magten har delt guld ud til de mest magtfulde ledere i lokalområderne. Han har så at sige købt sig vej til tronen. Guld var datidens diplomati. Men gik det ikke med det gode guld, så var Gorm klar til at bruge andre midler. Ifølge sagaen lærte Silfraskalli den lektie på den hårde måde. Han var en af de småkonger, som Gorm ifølge en saga drog rundt i Jylland og ryddede ud i.

Allerede i 1911 fik man et forvarsel om Fæstedskatten. Da blev en flot halskæde i guld fundet, som er fra samme skat. De nye fund har også afsløret en hidtil ukendt stormandsgård i området nær den mægtige Sønder Hygum Kirke. Stormanden har boet strategisk godt cirka 12 kilometer øst for Ribe ved et overgangssted over Fladså, hvor han sikkert har tjent godt på at kræve bropenge.

Men hvis han har haft kontakt til kong Gorm, er det nok dér, han har hentet størstedelen af sin rigdom. Historikerne er slet ikke færdige med at tygge drøv på, hvordan landets største skattefund kommer til at ændre fortællingen om Danmarks genrejsning efter nedgangstiden omkring år 900.

Danefæudstillingen rummer også andre smukke fund. Imponerende flinteøkser, der er en halv meter lange. Næsten. Eller dynger af sølvmønter, der gravet ned i urolige tider. Det er ikke helt betryggende at tænke over, hvorfor ejeren aldrig kom tilbage efter disse enorme nedgravede værdier. Måske han tabte hovedet et eller andet sted?

Danefæ

Danefæudstillingen "Guld og vilde dyr" handler om dyr, som findes på danefæ.Normalt udstilles årets fund, der er blevet erklæret som danefæ, på Nationalmuseet.

Her er der ombygning, og for første gang vises udstillingen uden for København, nærmere bestemt i Kongernes Jelling, Gormsgade 23, 7300 Jelling.

Der er gratis adgang til udstillingen, der kan ses frem til 31. oktober 2018. Der er åbent alle dage mellem klokken 10 og 17.

Danefæ er ting fra fortiden, der findes i jorden. Danefæ tilhører staten. Det skal afleveres til et lokalmuseum i det område, fundet bliver gjort. Derfra sendes fundet videre til Nationalmuseet, der vurderer, om fundet er danefæ. Er der tale om danefæ, modtager finderen en skattefri godtgørelse.

Man skulle ikke tro, dette hængesmykke var 1100 år gammelt. Det er en indfattet sten af bjergkrystal, der holdes på plads af en indramning af 22 små trekanter. Vægten er 8,7 gram. Foto: Nick Schaadt, Museet på Sønderskov
Pragtstykket over dem alle og en opvisning i guldsmedekunst, med fire kædevedhæng udenfor billedet. Lignende smykker er fundet ved andre skatte fra Hiddensee ved Rygen, Skåne og Terslev sydvest for Køge, altsammen steder i kong Harald Blåtands univers. Udsmykningen viser tre dyr. Lettest er det at se de tre kuglerunde øjne midt i smykket. Foto: Nick Schaadt, Museet på Sønderskov
I de islandske sagaer fortælles i 1200-tallet om Fenrisulven, at den bed asaguden Tyrs hånd af. Et af danefæ-fundene i 2017 var dette billede, som viser, at historien også var kendt i 900-tallets vikingetid. Den islandske forfatter Snorri skrev altså ikke bare syrede fortællinger, fordi han havde spist nogle sjove svampe. Den mytologi var gammelkendt allerede på hans tid. Foto: Nationalmuseet
Annonce
Navne For abonnenter

Dorthe mistede sin 17-årige 'Fredemus', da han blev ramt af to biler og døde på stedet: Han vil altid have en særlig plads i mit hjerte

Danmark

Fredagens coronatal: 324 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Husk det nu: Lørdag og søndag aften og nat er Fredericiavej spærret - lastbiler dirigeres helt udenom

Alarm 112 For abonnenter

Kvinde dømt for vanrøgt af 25 heste: Dyrene var indsmurt i gødning og havde øjnene fulde af udflåd

Vejle

De ældres formand går af efter valgballade: 'Det er noget skrammelværk, og jeg er rigtig ked af, at det har udviklet sig på den måde'

Navne For abonnenter

Louis Bülow fortæller om sine minder: Fra en svunden tid - og dem, jeg savner

Alarm 112

15-årig provokerede politiet ved Eskes Bier Bar, hvor han henviste til drabet på fire betjente i 1965: - Det er imponerende, han kender sin politihistorie

LEDER For abonnenter

Havnefoged-chikane, eksklusion af medlemmer og en kommende retssag i Vejle Motorbådklub er dybt tragisk: Forlig jer nu, I skabhalse - vi behøver ikke mere underholdning

Erhverv

Surdejskokken satser på det søde: Vores kager er lavet med alt det bedste

Vejle

Se video fra Vejles pressede morgentrafik - så laaaang tid tager det at komme til midtbyen ad populær indfaldsvej

Danmark

Løvkvist: Thulesen vil trække en streg i sandet - men vil Pia K. dele vandene?

Vejle Boldklub

Lyt til podcasten om VB: Intet i statistikkerne peger på en sejr over Viborg, men derfor tror Banke og Møllenberg på det

Børkop For abonnenter

Christina og Louise er jævnaldrende frisører: Og derfor er deres nye salon atypisk

Navne

To Vejle-kokke kæmper om samme titel: Felix går fra at være tv-vært til at bedømme gourmet-retter med østers

Annonce