Annonce
Kultur

Grænse-venner leder med lys og lygte: Genforeningsflaget fra 1920 er blevet borte

Hvor er dette flag i dag? Det blev vist ved 90-års dagen for genforeningen, der blev holdt i Egtved Forsamlingshus. Nu vil Grænseforeningen Vejle Vesteregn gerne låne flaget til en udstilling på Vejle Stadsarkiv. Foto: Kirsten Rykind-Eriksen
Grænseforeningen søger et helt særligt genforeningsflag fra Dybbøl, der blev vist i Egtved for 10 år siden. Desuden søges fotos af sydslesvigske feriebørn til udstilling.
Annonce

Vejle: Et gammelt dansk flag søges. Det er sidst set i Egtved for 10 år siden. Nu vil Grænseforeningen Vejle Vesteregn gerne låne det.

Næste år fejres nemlig, at det er 100 år siden, Sønderjylland blev genforenet med resten af Danmark. Blandt arrangementer og aktiviteter er en udstilling på Vejle Stadsarkiv fra 1. februar til 23. april.

Det gamle dannebrogsflag blev syet til den store folkefest på Dybbøl den 10. juli 1920, da det med kongefamilien i spidsen blev fejret, at Sønderjylland atter hørte til Danmark.

Da Grænseforeningen Vejle Vesteregn i 2010 fejrede 90-års jubilæet for afstemningsdagen den 10. februar i Kirkehuset i Egtved, blev flaget vist frem af en af deltagerne, der sandsynligvis var fra Vejle.

Til festlighederne i 1920 syedes specielt mange dannebrogsflag - en hel systue oprettedes på Christiansborg til formålet.

Kirsten Rykind-Eriksen

Grænseforeningen Vejle Vesteregns formand, Kirsten Rykind-Eriksen, siger, at foreningen meget gerne vil låne flaget til en udstilling på Vejle Stadsarkiv.

Den får titlen: "Fra folkesag til venskabsbesøg", og den fortæller om de lokale grænseforeningers initiativer og virke på Vejleegnen i perioden fra 1889, der var 25-året for tabet af Sønderjylland/Nordslesvig, og frem til nu.

- Dannebrog er vores vigtigste nationale markør, hvilket det i høj grad var for sønderjyderne under tysk styre fra 1864 til 1920. Flagene blev gemt i skuffer, skabe og kister i håbet om atter at kunne hejses. Til festlighederne i 1920 syedes specielt mange dannebrogsflag - en hel systue oprettedes på Christiansborg til formålet, fortæller Kirsten Rykind-Eriksen.

Annonce

Sydslesvigske feriebørn

Hun har et ønske mere: Fotos af sydslesvigske feriebørn på Vejle-egnen efterlyses til samme udstilling.

Fra 1919 og navnlig efter 1945 var det en af de store folkesager at modtage feriebørn fra det danske mindretal i Sydslesvig om sommeren.

I 1949 rejste 10.000 børn fra Sydslesvig til Danmark, hvor de boede hos familier for at blive bedre til at tale dansk og lære kulturen at kende samt dengang at få lidt sul på kroppen efter anden verdenskrigs rædsler.

- Der kom også børn til Vejle-egnen flere år i træk - og har gjort det indtil for nylig. Det vil være rigtig godt, hvis denne del af grænseforeningens virke kan blive belyst med fotos netop fra vores egn, bemærker hun.

Der kan findes eksempler på, at møderne dengang førte til kontakt, der holdes endnu i 2019.

Henvendelse både om flag og fotos kan ske til Kirsten Rykind-Eriksen via mail: rykind@bbsyd.dk eller på telefon 40 26 54 89.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Give For abonnenter

Sygepleje-elev under den spanske syge: Jeg stod alene med den døde mand - og alle de andre patienter

Annonce