Annonce
Ikast-Brande

Grønnere varme: Kommunegaranti til varmepumpe-lån

På længere sigt kan varmepumper være med til at skaffe billigere fjernvarme i radiatorerne i Nørre Snede. Arkivfoto
Nørre Snede Varmeværk har fået en kommunegaranti på lån til 12 millioner kroner.
Annonce

Nr. Snede: Byrådet i Ikast-Brande Kommune har nu givet en kommunegaranti for et lån på 12 millioner kroner til Nørre Snede Varmeværk. Lånet skal finansiere fjernvarmeværkets store varmepumpe-projekt, der skal skaffe billigere og milløvenlig varme til byen.

Varmepumpe-anlægget skal installeres på værkets ejendom på Mågevej 12. Fjernvarmeværket har i øvrigt købt naboejendommen Mågevej 14 for for at have plads nok og fremtidssikre produktionsmulighederne.

Det nye anlæg kommer til at bestå af fire såkaldte energioptagere, som skal stå ude på grunden mod hovedvej A13 og opsamle energi fra luften.

I marts måned underskrev Nørre Snede Varmeværk en kontrakt med firmaet Tjæreborg Industri som hovedentreprenør på levering af en eldrevet varmepumpe på 2,5 MWh varme. Pumpen skal kunne dække 60-65 procent af varmeforbruget. Langt hovedparten af delentrepriserne har været i udbud. Johnson Controls vandt udbuddet af delentreprisen på selve varmepumpen og energioptagere, som er den største delpost.

Den økonomiske besparelse for forbrugerne bliver - alt andet lige - cirka 2000 kroner pr. forbruger ved et standardforbrug på 18,1 MWh om året. Det kan bløde op på de prisstigninger, der skyldes afviklingen af det såkaldte grundbeløb.

Sagen er, at varmeværket i Nr. Snede ligesom mange andre mindre kraftvarmeværker rundt omkring i Danmark har mistet et stort tilskud - kaldet grundbeløbet - som værkerne har fået for at stille elkapacitet til rådighed. Kraftvarmeværker kan producere strøm ved at køre med naturgasfyrede gasmotorer, men uden grundbeløbet bliver det kostbart at bruge afgiftsbelagt naturgas. Her er det så, at varmepumper kan være en ny og billigere energikilde, der også er mere klimavenlig end gas.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
VEJLE

Er Bilka blevet vores nye tivoli? HK Sydjylland advarer mod indkøb som underholdning i corona-hverdagen

Annonce