Annonce
Vejle

Grønt netværk slog rekord: Deltagerne stod på venteliste

Cirka 120 deltagere var med til Grønt Forums årsmøde. Her blev de mange deltagere introduceret til Vejles deltagelse i DK2020 og hørte erfaringer fra Oslo, som var Klimahovedstad 2019. Derudover var der forskellige workshops. Foto: Michelle Madsen
Deltagerantallet ved årets årsmøde i Grønt Forum slog rekord. På mødet løftede Vejle Kommune mere af sløret for arbejdet med at nå Paris-aftalens mål i netværket DK2020.
Annonce

Vejle: "Det er utroligt så mange, der er kommet i aften. Tak. Det er meget overvældende."

Med de ord åbnede projektleder Dana Laura Cernat Grønt Forums årsmøde i Spinderihallerne onsdag, hvor omkring 120 deltog.

Grønt Forum er et netværk for natur- og miljøinteresserede borgere, foreninger og virksomheder i Vejle Kommune. Forummet har de seneste tre år hørt under teknisk forvaltning.

Dana Laura Cernat har været en del af Grønt Forum i cirka 15 år, og hun kan ikke mindes, at der har været så mange deltagere til et årsmøde.

- Vi måtte lukke for tilmeldinger for 10 dage siden og oprettede derfor en venteliste, så folk kunne komme med ved afbud. Jeg kan jo kun gætte på, hvorfor så mange vil være med, men jeg tror, det er timing. Miljø og klima er på alles læber, og så er der også en interesse for arbejdet i DK2020, sagde Dana Laura Cernat.

Vejle Kommune er sammen med 19 andre kommuner udvalgt til det danske klimaprojekt kaldet DK2020. Kommunen har forpligtet sig til at diske op med en handleplan, der skal redegøre for, hvordan Vejle Kommune kommer i mål med Paris-aftalens målsætning om at begrænse den globale temperaturstigning til under to grader og så tæt på 1,5 grader som muligt.

Det betyder, at kommunen skal reducere sine CO2-udledninger.

Jeg kan jo kun gætte på, hvorfor så mange vil være med, men jeg tror, det er timing. Miljø og klima er på alles læber, og så er der også en interesse for arbejdet i DK2020.

Dana Laura Cernat, projektleder i Grønt Forum

Annonce

Handleplan klar til sommer

Det arbejde præsenterede Michael Sloth, direktør for Teknik & Miljø i Vejle Kommune, deltagerne for. Kommunen er i gang med at regne på, hvad den udleder af CO2. Til sommer offentliggøres en handleplan for, hvordan Vejle Kommune kan blive klimaneutral senest i 2050, forklarede han.

At være klimaneutral betyder, at der er balance mellem optag og udledning af drivhusgasser, og at der ikke udledes mere end, hvad atmosfæren kan optage.

- Der lægger en kæmpe opgave i at få en handleplan for hele Vejle Kommune. Vi kan ikke løse udfordringerne selv, for kun tre procent af udledningerne kommer fra kommunens egen drift. Derfor er samarbejde vejen frem, og vi bliver nødt til at spille på alle heste, hvis vi skal i mål med at blive klimaneutrale, sagde Michael Sloth.

De mange deltagere var på mødet også med at udvikle idéer til, hvordan man kommer i mål med DK2020 inden for blandt andet lokalt byggeri, fødevarer, natur og transport.

Det er ikke kun Vejle Kommune og de andre 19 kommuner, som sigter efter at være klimaneutrale om 30 år. Det er også det overordnede mål i Europa-Kommissionens European Green Deal, hvor de overordnede fremlagte planer er, at EU's medlemslande de næste 10 år reducerer udledningen af drivhusgasser med mindst 50 procent, og i 2050 skal udledningen gå i nul.

DK2020

  • Vejle Kommune er sammen med 19 andre danske kommuner udvalgt til at udvikle ambitiøse klimaplaner med inspiration fra verdens førende byer på området.
  • Det er foreningen Realdania, der sammen med det internationale bynetværk C40 og den grønne tænketank Connisit står bag klimprojektet DK2020.
  • Kommunernes klimaplaner vil blandt andet indeholde anvisninger på, hvordan kommunerne kan blive klimaneutrale senest i 2050 og med delmål for reduktion af drivhusgasser i perioden.
  • DK2020 løber frem til april 2020. Målet er, at de udvalgte kommuner skal have klimaplaner klar ved udgangen af 2020.

Kilde: Vejle Kommune

- Jeg er meget interesseret i klima og miljø. Bare jeg ser et stykke affald smidt på jorden, samler jeg det op. Det lærer jeg også mine børnebørn, sagde 77-årige Birgitte Hansen (til venstre), der sammen med sin veninde Tonny Ørsted deltog i tirsdagens årsmøde i Grønt Forum. Foto: Michelle Madsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

Professionel fodboldspiller slipper for karantæne efter konkursdrama: Boligforeninger snydt for millioner

Annonce