Annonce
Vejle

Graffiti eller kunst i Byparken - bedøm selv

Yukiko Izumi knæler ved den grønne cirkel med de tynde hvide skraveringer. Sådan fortolker den japanske kunstner Vejles skønne natur med himmel, bro, vand og bakker. Foto: Mette Mørk

Lige nu kan man i Byparken se resultatet af et kunstnerisk samarbejde mellem fire nationaliteter. Forbipasserende har spurgt, om vægmaleriet er graffiti.

Vejle: Vejle-kunstneren Junette Bay er godt tilfreds med det vægmaleri, som hun og tre andre kunstnere fik frembragt i løbet af Trekantområdets Festuge.

- Det har været sjovt at stå og male, mens folk gik forbi. Flere har spurgt, om det er graffiti, men det er det altså ikke, siger Junette Bay.

- Vores kunstværk skal bare være dekorativt, og det er der heldigvis også rigtig mange, der synes det er, tilføjer Junette Bay.

Annonce

Kort om maleriet

Junette Bay har været initiativtager til vægmaleriet på Vejle Musikteater.Maleriet kalder hun "Se mig". Titlen hentyder til, at kunstnerne bag værket plejer at være anonyme.

Værket har også været en personlig udfordring for Junette Bay, som aldrig før har malet noget i så stor skala.

Foruden væggen i Byparken har kunstnerne malet en væg i Billund.

Værket i Vejle lever kun så længe, Vejle Musikteater stadig finder det pænt.

Et udsnit af væggen, hvor man ser hvordan de forskellige felter er delt op i mindre underfelter. Alle felter er tegnet op først og derefter håndmalede. Foto: Mette Mørk

Japansk minimalisme

Japanske Yukiko Izumi er den, hvis bidrag til frisen stikker mest ud. Hun har malet to klart grønne felter, der begge er skåret igennem af en tynd, lys streg.

- Jeg bor i Vejle, så jeg har ladet mig inspirere af Vejle byvåben, og dets stiliserede fremstilling af åen, fjorden og broen, forklarer Yukiko Izumi på engelsk.

Hun tilføjer, at man både kan se bakker, der symboliserer Vejles ådal, samt himlen, broen og vandet i hendes lille maleri. Yukikos japanske rødder er tydelige i stregtegningen, og hun nævner da også selv den japanske træskærerkunst og hendes hjemlands skrifttegn som forbilleder.

- Det har faktisk været grænseoverskridende for mig at være med til at fremstille et værk, der er så farvestrålende. Jeg arbejder normalt kun med to farver, fortæller Yukiko Izumi.

- Jeg synes stadig, det er lidt vildt, når jeg kigger på det, tilføjer hun.

Kunstnerne har i høj grad arbejdet sammen om at finde farver, som de synes klæder hinanden. Foto: Mette Mørk

Inspireret af Jellingstenen

Amerikanske Shari Vogl tager samtalen med journalisten på dansk med en herlig amerikansk accent.

- Jeg har valgt at udsmykke vægmaleriet med nogle helt enkle sort/hvide mønstre, fortæller Shari Vogl.

- Min inspiration er ornamenteringen på Jellingstenen, og så syntes jeg bare, at sort og hvid ville passe godt sammen med de øvrige farver, forklarer hun.

- Jeg tog et kig hen ad væggen og syntes, det her ville passe.

Shari Vogl bor i Billund. Hun flyttede hertil i 2015, fordi hendes mand fik job på Lego.

Kunstnerne foran værket. Fra venstre er det Junnette Bay, Jessica McGrath, Yukiko Izumi og Shari Vogl. Foreløbig er væggen stadig synlig i Byparken, men det vides ikke, hvor længe, den overlever. Foto: Mette Mørk

En australsk hilsen

Den sidste deltager i kunstudsmykningen er australske Jessica McGrath, som bor i Vejle. Hendes mand arbejder også på Lego.

- Jeg har ladet mig inspirere af Australiens natur, og jeg har valgt at male nogle små, geometriske blomstermotiver, fortæller Jessica McGrath på engelsk.

- Jeg har tænkt på en bestemt blomst, men den er nok svær at genkende i den geometriske form, den har fået. Men den minder mig om den regnskov, der vokser på min hjemegn, tilføjer hun.

"Se mig" hedder værket, og her er fire kunstnere, der ellers er vant til at være mere anonyme for alvor trådt frem i offentligheden. Kunstnerne har særligt nydt, når forbipasserende har kommenteret og rost deres arbejde. Foto: Mette Mørk
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce