Annonce
Ikast-Brande

Graffiti-kunst kombineret med indvielse

Urban Grafitti Art festival trak en hel del til. Dagen igennem var der en livlig trafik på Brandes nye Street Plaza foran skaterhallen på Mylius-Erichsensvej. Foto: Mikael Lund
Lørdag 26. september bød både på graffiti-festival og fejring af Urban Street Zones nye udendørsområde.
Annonce

Brande: I et år uden street art skulle Brande alligevel ikke snydes for kunst under åben himmel.

Lørdag havde street-sportforeningen Urban Street Zone i samarbejde med Lions, der står for street art-festivalerne, inviteret til den første udgave af Urban Graffiti Art-festival, hvor 10 af landets førende graffiti-kunstnere var hyret til at fortælle graffitiens historie i billeder.

Samtidig benyttede Urban Street Zone lejligheden til at indvie deres nye udendørs-område, der har fået navnet Street Plaza, og som udover ramper også omfatter en friluftsscene, der har fået navnet Kasket Karl.

Herfra kunne formand for Ikast-Brande Kommunes kultur- og fritidsudvalg, Helle Mathiasen (V), sidst på formiddagen erklære både festivalen og den nye Street Plaza for indviet.

- Det bliver ikke bare spektakulært, men også vildt flot, lød det fra kulturens lokale førstedame, der ellers på de fleste andre områder har oplevet 2020 som lidt af et rædselsår for både kulturen og idrætten. Hun konstaterede også, at man i Urban Street Zone havde valgt at gå i tænkeboks i stedet for at kaste håndklædet i ringen: ”Må vi ikke være inde, så må vi være ude”, lød det, og det er så – tilsat bl.a. 100 kubikmeter specialblandet beton – blevet til den nye Street Plaza.

- Det kalder jeg da at tage arbejdshandskerne på, roste udvalgsformanden, der også roste Urban Street Zone for at have taget højde for alle retningslinjer i forhold til covid-19 for at gøre det så sikkert som muligt for alle at deltage.

Annonce

Fællesskab og flow

USZ-formand Rune Lyager og tovholder på projektet Thomas Meyer Jensen overtog derefter mikrofonerne for at fortælle lidt om tankerne bag både festivalen og udendørsområdet.

Thomas Meyer Jensen indledte med at sige ”på gensyn” – planen er, at Urban Graffiti Art i lighed med street art-festivalen skal være en årligt tilbagevendende begivenhed, kunne han afsløre.

Nøgleordet for nybyggeriet har været fællesskab, fortsatte han, og byggeriet er baseret på den kasserede ting, skaterne har kunnet hente ved lokale firmaer, bl.a. Serup Olesen.

Graffiti-kunst er som regel meget aktuel. En ansigtsmaske havde således også fundet vej til et af de 10 motiver. Foto: Mikael Lund

Helt lavpraktisk startede man med kridtstreger og spraymaling på jorden, hvorefter man tog skridtet videre til blyant og papir, fortalte han om tilblivelsen af Street Plaza.

– Det kommer bare op ad jorden, konstaterede Thomas Meyer Jensen.

Et andet nøgleord i projektet har været ”flow” forklarede Rune Lyager; det skal være muligt at få fart på, selvom området ikke er så stort.

Der er også leget lidt med lyset, forklarede USZ-formanden videre: Kl. 22 går lyset på banen ud, men samtidig bliver de nye graffiti-værker oplyst med ”vandfaldslys” – naturligvis LED.

Friluftsscenen ”Kasket Karl” fik også et par formandsord med på vejen:

- Det er ok at lave fejl, det er ok at tro på sig selv, og det er ok bare at være her, sagde Rune Lyager og udtrykte håb om, at Kasket Karl vil blive ”en kriger, som vil slås for, at kulturen skal vinde meget mere frem i vores kommune.”

Annonce

Små hjul

En tydeligt rørt USZ-formand takkede herefter de mange frivillige ildsjæle, som med deres indsats havde sørget for, at Street Plaza i løbet af blot otte uger var vokset frem af asfalten foran skaterhallen.

– Det her sted er lavet af urkraft og smedet i ild, sluttede Rune Lyager af, inden han overlod scenen til en af de frivillige, Jens Mortensen, som i dagens anledning havde skiftet malerpensler og svejseapparat ud med sin guitar.

Så vidt vides har Erik Grip ikke skrevet ”Små hjul” til hverken Urban Street Zone, men teksten om de små hjul, der kan flytte store ting, kunne dårligt være mere velvalgt.


Det her sted er lavet af urkraft og smedet i ild.

Rune Lyager


I løbet af dagen optrådte andre lokale bands, bl.a. Resonans og Rene Linjer – som i parentes bemærket deler navn med et andet af Brandes gavlmalerier – inden den musikalske overraskelse, Nikolaj og Piloterne, sluttede af fra scenen ud på aftenen.

- Hvis man bare overholder alle retningslinjer, behøver kulturen og idrætten ikke at gå i stå, konstaterede en tilfreds Rune Lyager ovenpå en veloverstået weekend, der ikke udløste andet end ros for håndteringen fra ordensmagten. Han har ikke noget tal på, hvor mange der lagde vejen forbi i løbet af lørdagen, men adgangskontrollen sørgede for, at der ikke på noget tidspunkt var mere end 250 gæster på pladsen ad gangen – og at alle var forsynet med ansigtsmasker.

Tovholder for projektet, Thomas Meyer Jensen, var med til at byde velkommen til åbningen af Street Plaza og den første Urban Graffiti Art-festival. Foto: Mikael Lund
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Hedensted For abonnenter

Preben skal aflive 12.000 raske mink: Det kan ikke betyde andet end konkurs

Annonce