Annonce
Vejle

Grafikeren afslørede ikke alle sine hemmeligheder

Grafikeren Erika Szöke fortæller om sine billeder og viser dem ved "Artist Talk"-arrangementet i Vejle Kunstforenings lokaler i Vejle Mølle. Hun fortæller på sit eget sprog ungarsk, og hendes mand, Bobby, der sidder på trappen, er tolk og oversætter til engelsk. Foto: Morten Pape

Den slovenske grafiker Erika Szöke har delt viden med kolleger i Vejle ved en vellykket premiere på projekt "Artist in residence".

Vejle: På et leje af korn i Vejle Mølle, ligger 30 små brød med fotografiske portrætter, der er bagt ind i brødet.

De bemærkelsesværdige brød er den slovenske grafiker Erika Szôkes gave til alle, der er mødt her i møllen for at høre hende fortælle og se hendes grafiske arbejder projiceret på en skærm.

Den tekniske hemmelighed bag brødet afslører hun ikke, selv om hun bliver spurgt - og selv om hun ellers så gavmildt har delt viden og erfaring fra grafiske eksperimenter med kollegerne i Vejle.

Erika Szöke er den første internationale grafiker på besøg i Vejle som et led i projekt "Artist in residence". Billedkunstrådet har ydet økonomisk støtte på 18.500 kroner, grafikeren har opholdt sig i Vejle siden slutningen af marts, og hun har lige siden delt sin viden med interesserede på Grafisk Værksted på Banegårdspladsen.

- Det har været en stor succes, der har været fuldt hus til vidensdelingen, og alle har simpelthen følt sig beriget. Det lover godt for fremtiden, siger Helle Koch, formand for Grafisk Værksted Vejle.

Mødet mellem Erika og kunstfotografen Britta Egebjerg fra Vejle en efterårsdag i Budapest i 2015 fødte idéen til projektet, som blev til virkelighed via Grafisk Værksted Vejle.

Det har været sådan en glæde at have Erika på besøg i Vejle og dele viden med hende. Det er lige netop dét, kunsten kan. Kunst samler os og giver god energi.

Britta Egebjerg, kunstfotograf    
Grafikeren Erika Szöke er den første internationale kunstner, som Grafisk Værksted Vejle har haft på besøg i det nye kunstprogram "Artist in Residence", og besøget har været en stor succes og lover godt for fremtiden. Foto: Morten Pape

Lys skabte forhindring

Erika Szöke er klar til at fortælle og vise billeder med sin mand, Bobby, som tolk, da solens flimrende lys på billedskærmen kræver, at der bliver flyttet om på opstillingen. Det skaber lidt forsinkelse, som folk tager med ophøjet ro.

Birgitte Vind, næstformand i idræts- og kulturudvalget, byder Erika varmt velkommen til Vejle og fortæller, at Vejle er en grafikby i kraft af den fornemme grafiske samling på Vejle Kunstmuseum, og hun roser initiativet.

Britta Egebjerg deler fortællingen om mødet med Erika med forsamlingen og siger: - Det var den stærke ordløse forbundethed, der var helt afgørende ved vores møde,

De to har en "inner connetion", og det er netop også titlen på den fælles udstilling, som de resten af april viser i Kunst & Håndværk i Odense.

Som tak til Vejle for 14 dages ophold havde Erika Szöke bagt små brød med projicerede fotos på. De lå helt symbolsk på et leje af korn i møllen, så hver gæst kunne tage et eksemplar med hjem som en særlig gestus og hilsen fra grafikeren. Foto: Morten Pape
Annonce

Grafik med familien

Erika Szöke taler på sit modersmål, ungarsk. Det føles rigtigst sådan, så ordene kommer lige fra hjertet. Ægtemanden oversætter til engelsk, og lydhørheden i lokalet er stor.

Grafikeren viser eksempler på, hvordan hun bruger sig selv og sin familie som "modeller" i sin udforskning af fotografi og grafik. Hun viser billeder, som spænder over en halv snes år og udviklingen i den meget personlige visuelle fortælling.

Hun har ladet sig inspirere af bedstemors rynker, og da bedstemor dør, visualiserer hun tomheden og tabet i bedstemors nu så stille værelse. Hun stiller skarpt på håndtasken, som bedstemor efterlod med spor af levet liv. Hun bruger forældrenes kærestebreve og moderens huskesedler, og det hele bliver tilunikke grafiske billeder.

12. april rejser hun hjem, men forbindelsen til grafikerne i Vejle er intakt og vil vokse videre i fremtiden. Det samme vil projektet.

Grafikeren Susanne Baldus (t.v.) bød velkommen til "Artist in talk" i Vejle Kunstforenings lokaler i Vejle Mølle. Kunstfotografen Britta Egebjerg (i midten) fortalte om sit møde med Erika i Budapest i 2015, hvor de begge deltog i en censureret udstilling. Og Birgitte Vind, (t.h.) næstformand i idræts- og kulturudvalget, gav Erika en varm velkomst og fortalte, at Vejle er en grafikby i kraft af den fornemme grafiske samling på Vejle Kunstmuseum. Foto: Morten Pape
Annonce
VEJLE For abonnenter

Nyt system skal forhindre, at lastbilerne kiler sig fast under Højbanen: Nu frygter Ingelise og Robin, at deres vej bliver ekstra hårdt ramt

Danmark

Tirsdagens coronatal: Der er 6324 nye smittetilfælde med coronavirus

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

1400 hemmelige adresser kan være i omløb: Vejle Kommune mistede USB-stik med 92.425 borgeres oplysninger på valgdagen

KONKURRENCE For abonnenter

Spær øjnene op og find fem fejl: Hvis du har heldet med dig, kan du vinde gavekort til byens butikker

Give

Den gamle præstegård udstykkes: Nu er der to grunde til salg i "indviet" jord

Vejle

Tårnhøj smitte i Vejle Kommune tirsdag: Ét sogn nærmer sig bekymringsgrænsen og skrappere restriktioner

Sundhedsstyrelsen opgiver at bremse Omikron: Slut med isolation for nære kontakter til nære kontakter 

VEJLE For abonnenter

Delux Pizza & Kebab i Å-Centret er lukket: Nu kommer der et nyt spisested, og det er for de lækkersultne

GAMLE DAGE

Da aviskrigen rasede i Vejle: Den ene Venstre-avis endte med at tage livet af den anden Venstre-avis

Hedensted

Nyt lægehus på vej i Hedensted: 2400 borgere reddet fra at skulle vælge læge uden for byen

Se med lige nu: Sundhedsmyndighederne giver status på corona-situationen

Vejle

Trods kritiske røster på Facebook: DGI Huset holder fast i sangaften for 1100 gæster torsdag

forside For abonnenter

Det går op og det går ned - få overblikket: Her er ugens regnskaber fra Vejle Kommune

BØRKOP

Se video: Pludselig lød der et brag - kæmpe uheld med sodavand blev delt med en million på Instagram

Annonce