Annonce
Jelling

Gratis koncert på højskole: Asylansøgere skal mærke liv og varme

At Bo Stief behersker både kontrabassen og den elektriske bas, har han ofte bevist -blandt andet ved koncerter på Brandbjerg Højskole ved Jelling. Her er han fanget ved den første koncert for asylansøgere tilbage i februar 2018. Foto: Mette Mørk
Bassisten Bo Stief gentager sit "åbne døre" arrangement på Brandbjerg Højskole hvor asylansøgere, elever og lokale Jellingboere skal mødes om musikken
Annonce

Jelling: Når jeg hører musik, så mærker jeg livet. For mig er musik livet.

Sådan sagde 29-årige Parisa Mousavi for to år siden til Vejle Amts Folkeblad. Avisens reporter Anne Cecillie Emmery talte med den iranske asylansøger i forbindelse med en koncert, som bassisten Bo Stief arrangerede på Brandbjerg Højskole.

Ideen med den gratis koncert var netop, at gøre noget godt for de asylansøgere, der tilbringer tiden med at vente på de danske centre. Samtidigt var ambitionen at bringe folk i lokalområdet tættere sammen.

Og tirsdag 21. januar klokken 19.30 gentager Bo Stief mødet mellem asylansøgere, eleverne på Brandbjerg Højskole og forhåbentlig mange jellingborgere:

- Jeg håber, vi kan mødes i fællesskabet i et par timer, lyder det fra Bo Stief.

Ambitionen er at samle lige mange gæster og herboende til den fælles musikoplevelse, hvor den landskendte bassist får selskab af cellisten og sangerinden Lea Havelund Rasmussen og guitaristen Poul Halberg. Sidstnævnte er bedst kendt fra 80'er duoen Halberg/Larsen, der blandt andet stod bag hittet Magi i Luften.

50 år med stjernerne

73-årige Bo Stief har spillet professionelt i 50 år.

I årenes løb har bassisten blandt andet optrådt med stjerner som Miles Davis, Dexter Gordon, Ben Webster, Stan Getz og Toot Thielemann. På hjemmebane har han bidraget med sin kunnen på både kontrabassen og den femstrengede elektriske bas til kunstnere som Sanne Salomonsen (som han var gift med i fem år), Sebastian, Søs Fenger og sønnen Bobo Moreno.

Ved koncerten på Brandbjerg optræder han med trioen New Dreams, der udover Bo Stief tæller guitaristen Poul Halboerg og cellisten Lea Havelund. Ambitionen for bandet er at "skabe en flot, original og let tilgængelig musik for alle", som man kan læse i en pressemeddelelse fra bandet.

Den gratis koncert tirsdag d. 21. januar klokken 19.30 er en håndsrækning til beboerne i de to asylcentre i Jelling, Sandvad og Thyregod, der tilsammen har plads til knap 400 asylansøgere.

Annonce

30 asylansøgere med i 2018

Koncerten i februar 2018 trak 30 asylansøgere til dramasalen på højskolen, mens 10 jellingborgere havde fundet vej til arrangementet. Sammen med 80 højskoleelever udgjorde de publikum til koncerten.

Denne gang har Bo Stief blandt andet allieret sig med den lokale afdeling af venligboerne:

- De råder over et stort netværk, og jeg har stor respekt for dem. Men vi er ikke selv venligboere, blot mennesker med interesse for andre mennesker, forklarer Bo Stief.

Rent praktisk sørger arrangørerne for transport til og fra flygtningecentrene i Jelling og Thyregod. Forventningen er også at de lokale medbringer kage, æbleskiver og mad til det fælles kaffebord efter koncerten.

Eleverne på højskolen tager imod gæsterne og holder dem med selskab inden selve koncerten, der vil vare cirka en time. Efter de musikalske oplevelser, der ifølge Bo Stief vil byde på eksempler fra mange musikgenrer, samles alle til kaffe og kage i spisesalen, hvor gæsterne bliver bænket ved samme langbord - netop for at understrege fællesskabet.

Annonce

Rystet på Langeland

På forhånd vil Bo Stief besøge de to asylcentre for at fortælle om koncerten. Og han kender forholdene for de mange, der tilbringer tiden på at vente på ja eller nej til at blive en del af det danske samfund:

- Vi har blandt andet spillet koncerter i de daværende asylcentre på Langeland, og jeg var rystet over vilkårene. Nu prøver vi altid at få lejlighed til at give koncert, når vi er på turné, fortæller Bo Stief.

Hans bekendtskab med Brandbjerg Højskole går tilbage til 1990'erne. Der var han en hyppig gæst i forbindelse med musikalske møder med blandt andet amerikanske musikere. Og nu gælder samarbejdet altså endnu engang lokale asylansøgere. Og som Parisa Mousavi sagde til avisen i 2018:

- Det var en rigtig dejlig måde at møde folk på. Vi vil så gerne lære mere om dansk kultur, om danske værdier og blive en del af Danmark, og det hjælper sådanne arrangementer med.

Ambitionen for koncerten i 2018 var at samle folk om musikken og skabe relationer på tværs af nationalitet og religion. Den ambition lever også ved den kommende koncert på højskolen. Arkivfoto: Mette Mørk
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

18-årig døde efter en voldsom anholdelse: Hvorfor stilles ingen til ansvar?

Ikast-Brande

Byguider i Brande er klar

Vejle For abonnenter

Efter Sofies død i badekarret: Nu måler Vejles bosteder badevandet med et termometer

Danmark For abonnenter

20-årige Sofie døde i badekar på bosted: Medarbejdere makulerede vigtig badeinstruks

Annonce