Annonce
Vejle

Gravearbejde betyder vejlukning og ingen vand i hanerne

Rådhustorvet, som vi kender det i dag. De nuværende magnolietræer på hver side af trappen mod rådhuset er også på bevaringslisten over elementer fra den nuværende plads. Arkivfoto: Ugeavisen
De første tre uger af sommerferien kan blive lidt af en prøvelse for beboere og handlende omkring Rådhustorvet i Vejle.
Annonce

Vejle: Vi har lukket for vandet.

Den sms-besked vil i nær fremtid blive sendt til beboere og forretningsdrivende i området omkring Rådhustorvet i Vejle. Helt præcist vil det ske, når forsyningsselskabet Trefor i perioder er nødt til at tage trykket af de vandledninger, der skal skiftes de første tre uger af juli.

Onsdag var der informationsmøde om de kommende års renovering af Rådhustorvet. I den forbindelse fortalte Vejle Kommunes projektansvarlige, Gitte Fuhr Thomsen, om de gener, der vil opstå i forbindelse med renoveringen af vandledningerne.

- Trefor vil planlægge, så lukningen generer så få som muligt. Men det er ikke helt nemt. For eksempel er bageriet i Lagkagehuset afhængigt af at kunne få vand om natten, lød det fra Gitte Fuhr Thomsen.

Vi ved, at der har ligget en tysk bunker på pladsen under krigen. Den er fjernet, men om hele fundamentet er væk, vil vise sig, når vi begynder at grave.

Gitte Fuhr Thomsen, projektleder

Annonce

Kirkegade lukket fra august til december

Informationsmødet havde ikke samlet nogen større flok i mødelokalet i Torvehallerne. Ifølge projektlederen var der sendt 1100 invitationer ud, men kun en halv snes fra området dukkede op.

- Det er muligvis, fordi vi i forvejen har sendt meget information ud, konstaterede Gitte Fuhr Thomsen.

De fremmødte fik en grundig orientering om, hvad der venter de kommende måneder af den halvandet år lange renoveringsproces.

Første etape bliver udskiftningen af ledningerne på vejstrækningen Kirkegade og Rådhustorvet til Blegbanken. Her bliver der lukket for "almindelig" trafik i alle tre uger, men det vil ifølge projektlederen stadig være muligt at få kørt varer ind til området.

Sådan bliver det som udgangspunkt i hele perioden. Når det første ledningsarbejde i Kirkegade er klaret, gælder det belægning og fortov på den strækning af kørebanen, der udgør den sydlige del af Rådhustorvet. Her bliver der igen spærret.

Arbejdet foregår fra sidste uge i august til og med første uge af november, og Kirkegade/Blegbanken vil igen blive spærret for biltrafik. Herefter mangler endnu et belægningsarbejde, der strækker sig frem til 1. december. Først på det tidspunkt, vil der igen være "normal" trafik langs med Rådhustorvet.

Annonce

Nej til larmende musik

Derefter rykker entreprenøren ind på selve torvet. Her kommer arbejdet til at foregå i etaper, så det stadig er muligt at bruge dele af den store plads til de arrangementer, der allerede er planlagt - eksempelvis juletræ, folkemøde, studenterdans om bøgen og halloween.

- Vi har valgt den fremgangsmåde, fordi vi gerne vil sikre, at torvet stadig kan bruges. Vi vil ikke have et månelandskab i halvandet år. Etape-opdelingen er en af betingelserne i udbuddet af renoveringen, sagde Gitte Fuhr Thomsen.

I august bliver det afgjort, hvem der får den 8,5 millioner kroner store opgave. Men allerede nu har kommunen haft tæt kontakt med de entreprenører, der vil byde ind på opgaven.

Forvaltningen har blandt andet gjort det klart, at håndværkerbiler skal parkere ved Mariaparken, at materialerne til renoveringen skal hentes lidt ad gangen, og at larmende håndværker-musikanlæg på pladsen bliver forbudt - en oplysning, der vakte glæde blandt deltagerne i mødet.

Den bærende ide i renoveringen er en sammenhængende plads, der ikke er delt op i niveauer, men skråner let mod øst. Endnu er detaljerne ikke på plads. Illustration: Vejle Kommune
Annonce

Skeletter kan spøge i tidsplan

Hvis alt går efter planen, skulle Rådhustorvet stå færdigt og klar til brug ved juletid 2020. Men trods grundig planlægning kan tidsplanen skride:

En mødedeltager ville for eksempel høre, hvad der sker, når entreprenøren støder på 30 skeletter under torvet:

- Jeg har fem arkæologer, der næsten ikke kan vente på at komme i gang. Så det er en mulighed, der kan skubbe til tidsplanen, forklarede Gitte Fuhr Thomsen.

- Vi ved også, at der har ligget en tysk bunker på pladsen under krigen. Den er fjernet, men om hele fundamentet er væk, vil vise sig, når vi begynder at grave, sagde hun.

Kommunens arbejdstegning af det kommende rådhustorv. Der er tale om en skitse. Først i august skal politikerne tage stilling til den endlige udformning - blandt andet hvor de nuværende skulpturer skal stå. Tegning: Vejle Kommune
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Lad os gå sammen om at redde Lillebælt

Annonce