Annonce
Vejle

Grimme tal lyver om trængsel i skolerne: Vejles klassekvotient falder fortsat

Der må være op til 28 elever i en klasse. I Vejle Kommune er der angiveligt 25,3 - men det reelle tal er 21,3, siger formanden for byrådets børne- og familieudvalg. Arkivfoto: Mads Hansen
Ser man på tallene, ser det skidt ud med antallet af elever per klasse i Vejle Kommune. Men tallene er forkerte. Der er sket en fejl i indrapporteringen, siger udvalgsformand Torben Elsig-Pedersen (R).

Vejle: Kigger man på Social- og Indenrigsministeriets nøgletal, går det ned ad bakke for Vejle Kommunes skolevæsen.

Patrick Hjortshøj fra Børkop peger i et læserbrev på, at med en gennemsnitlig klassekvotient på 25,3 elever per klasse ligger Vejle i bunden på landsplan.

- Jeg ville ønske, at Vejle også var børnenes kommune, og at byrådet var mere ambitiøst på børnenes vegne, skriver han.

Annonce

Men tallet i læserbrevet - 25,3 elever per klasse - bygger på en forkert indrapportering. Det korrekte tal for skoleåret 2019-2020 var 21,3, oplyser formanden for børne- og familieudvalget, Torben Elsig-Pedersen (R).

Vejle Amts Folkeblad bad ham om en kommentar til læserbrevet, og han siger:

- Kritikken er forståelig, når man ser de tal. Men de bygger på en fejlindberetning, der åbenbart ikke har kunnet rettes.

Tal skal tages med et gran salt

Torben Elsig-Pedersen spurgte selv meget til nøgletallene, da han var ny i politik, men efterhånden har har lært, at man skal tage det med et gran salt, når Dansk Industri, Indenrigsministeriet og Kommunernes Landsforening laver sammenligninger mellem kommuner, der måske ikke er så sammenlignelige endda.

Det kan være, fordi kommunerne udfører deres opgaver forskelligt, mens der er faste regler om, hvordan indberetningen skal ske. Det er dikteret af ministeriet. Det gælder for eksempel, at der skal indberettes i hele klasser, selv om undervisningen i virkeligheden foregår i hold.

Annonce

Dyrt at sænke elevtal pr. klasse

Der må være op til 28 elever i en klasse. Læserbrevsskribenten foreslår, at man sænker antallet af elever i klasserne til 24. Forskellen mellem 28 og 24 er stor målt i millioner kroner.

- Forvaltningen har tidligere udarbejdet et notat om, hvad et maksimum på 24 elever pr. klasse ville koste. Det bliver en ekstra udgift på mellem 30 og 37 millioner kroner, plus at færre elever per klasse giver flere klasser og dermed behov for flere lokaler. Derfor skal der udbygges ved skolerne for en anlægssum på mindst 70 millioner kroner, forklarer Torben Elsig-Pedersen.

Stabil klassekvotient

Antallet af elever pr. skoleklasse kaldes klassekvotient. Gennemsnittet i Vejle Kommune de seneste år har udviklet sig som nedenfor angivet. Det er vigtigt at huske, at tallene i sig selv er forkerte på grund af den måde, de skal indberettes på. Så det er alene udviklingen hen over årene, man kan udlede af tallene. Når der for 2020 står 25,3, så viser en undersøgelse i kommunen, at der i virkeligheden var 21,3 elever i gennemsnit pr. klasse. Det er det eneste år, hvor kommunen har undersøgt det reelle tal:

  • 2014: 23,9
  • 2015: 24,7
  • 2016: 25,2
  • 2017: 25,6
  • 2018: 25,4
  • 2019: 25,3
  • 2020: 25,1

Han erklærer sig enig i, at det vil være godt at tilføje folkeskolen flere midler. Han tror dog, at det frem for et loft på 24 elever per klasse vil være mere fornuftigt at have flere hold med to-lærerordninger og flere pædagoger i klasselokalerne. Det er der ifølge forskningen mere udbytte af.


Forvaltningen har tidligere udarbejdet et notat om, hvad et maksimum på 24 elever pr. klasse ville koste. Det bliver en ekstra udgift på mellem 30 og 37 millioner kroner.

Torben Elsig-Pedersen (R), formand for børne- og familieudvalget


- Men jeg anerkender behovet for flere penge til folkeskolen. Det kan lyde underligt, når børne- og familieudvalget lige har fået 39 millioner kroner. Men vi har haft et stort efterslæb på familieområdet, og pengene bruges også på grund af øget tilgang i antal personer, der skal have støtte. Pengene er gået til institutioner. Nu håber jeg, vi har lagt en bund under familieområdet, så vi kan begynde at prioritere folkeskolen, siger det radikale byrådsmedlem.

Det koster en skoleelev i Vejle Kommune

Fra Social- og Indenrigsministeriets nøgletal har Vejle Kommune hentet disse tal, der år for år viser udgift til folkeskolen pr. elev. Det pludselige "hop" i 2017 skyldes, at der er indberettet forkert, idet der er medtaget nogle anlægsudgifter i tallet. Der har reelt været tale om en stigning i kroner pr. elev år for år.

2014: 56.713 kr.

2015: 58.855 kr.

2016: 64.215 kr.

2017: 69.101 kr.

2018: 64.689 kr.

2019: 66.793 kr.

2020: 68.834 kr.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Historisk Vejle-gods til salg: Her får du 600 kvadratmeter bolig, skov, marker og egen voldgrav

Danmark

Tirsdagens coronatal sætter rekord med yderligere 33.493 tilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Hun blev headhuntet til stillingen i 2020:  Nu fratræder direktør 'efter gensidig aftale'

Alarm 112 For abonnenter

'Jasmin' og 'Josefine' solgte nøgenbilleder til hundredvis af mænd: 22-årig vejlenser er fængslet i stor sex-afpresningssag

Billund

Lalandia i Billund er til salg: Derfor er din ferie ikke i fare

Vejle

Smittetallene stiger eksplosivt: For to måneder siden var der 3700 smittede i hele landet - tirsdag var der samme antal i Vejle alene

Hvad gør andre lande? De bekæmper høje energipriser med hjælpepakker for milliarder

Erhverv For abonnenter

Michael og Mette bevarede Michelin-stjernen i september: Nu præsenterer ægteparret et eventyrligt regnskab, der har nået helt nye højder

Alarm 112

Politiet blev kimet ned: Der kørte en ung mand over Vejlefjordbroen på et elløbehjul

Egtved

Skoleleder siger, han ikke kender årsag til elevflugt på lille skole, men forældre er uenige: 'Skolelederen vil ikke høre på vores begrundelser'

Se, om du er en af dem: Elselskab vil forbyde varmepumper for visse forbrugere

Livsstil

Marianne og Gunnar har skiftet gammel kæmpevilla ud med nybygget rækkehus: Ingen skal stå med rodet efter os, når vi engang skal herfra

Give For abonnenter

På denne skole er det okay, hvis eleverne laver fejl: 'Det vigtigste er at give børnene en god skoledag'

GAMLE DAGE

Købmanden lokkede med 'gode Varer til uhørt billige Priser': Der kom en købmandsgård, men ingen by

Annonce