Annonce
Billund

Grindsted har gennem 50 år sat sit præg på familien Gutsch fra Slesvig

50 år efter Manuela Gutsch (i sort trøje) for første gang var feriebarn hos Gunhild og Egon Søndergaard i Grindsted, var hun i weekenden tilbage på besøg. Hendes datter, Kerstin Gutsch (til venstre), var mange år senere au pair hos Gunhild og Egon Søndergaards datter. Foto: Alex Hermann.
Denne sommer er det 50 år siden, at Manuela Gutsch for første gang blev sendt til Grindsted som feriebarn. Kontakten blev efterfølgende holdt så godt ved lige, at også de næste generationer kom til at kende særdeles meget til hinanden.

Grindsted: Denne sommer er det 50 år siden, at Manuela Gutsch for første gang var feriebarn i Grindsted. I de efterfølgende år har området i høj grad sat sit præg på både Manuela Gutsch og hendes datter Kerstin, og i weekenden var de derfor vendt tilbage til byen og den familie, der er den direkte årsag til, at de har fået et nært forhold til Danmark og til Grindsted.

I sommeren 1971 besluttede Gunhild og Egon Søndergaard, at de ville prøve at have et feriebarn. Parret drev dengang landbrug i Morsbøl, og årer forinden var datteren Gitte kommet til verden. Tilfældigheder gjorde, at de blev matchet med den dengang otteårige Manuela Gutsch.

- Jeg gik på en dansk skole, og vi blev spurgt, om der var nogle, der kunne tænke sig at blive feriebørn. Det ville jeg gerne, og mine forældre syntes godt om idéen, for vi var syv børn derhjemme, så det var rart, at nogle kom lidt hjemmefra, fortæller Manuela Gutsch, som til daglig bor i byen Slesvig små 30 kilometer syd for Flensborg.

Annonce

Sendt alene med toget

Sammen med alle de andre børn, der skulle til Danmark i sommeren 1971, blev Manuela Gutsch sat på toget i Flensborg og stod af på Vejle Banegård. Alle børn havde et skilt om halsen med navn og adresse på de mennesker, der skulle hente dem, og på banegården var der en livlig trafik.

- Alle gik rundt og kiggede på det skilt, vi alle sammen havde hængende om halsen. Men der var ikke nogle, der hentede mig, for Gunhild og Egon kom for sent, griner Manuela Gutsch.

Hun blev dog hentet, og i de efterfølgende seks uger oplevede hun det landlige liv på gården vest for Grindsted. Det var en spændende sommer, men den blot otteårige pige oplevede også udfordringer.

- De snakkede dansk, og jeg havde kun gået i dansk skole i otte uger, så jeg kunne ikke så meget dansk på det tidspunkt, fortæller hun.

Annonce

Ville herop til jul

Manuela Gutsch lærte temmelig hurtigt at snakke dansk, og lynhurtigt blev det slået fast, at det ikke kun var om sommeren, at hun gerne ville til Grindsted.

- Mine forældre kom og besøgte mig undervejs, og det første, jeg spurgte min far om, var, om han ville køre mig herop igen til jul. Det sagde han ja til, for han troede ikke på, at jeg ville holde jul noget andet sted end derhjemme. Men den 23. december mindede jeg ham om det, og den 24. om formiddagen måtte han køre mig herop, griner Manuela Gutsch.

I syv år holdt Manuela Gutsch sin sommerferie i Grindsted som feriebarn, mens hun til jul blev kørt herop af sine forældre for efter nytår at blive kørt hjem af sin danske værtsfamilie. Som 15-årig mødte hun sin kommende mand, så fra det tidspunkt blev juleaften fejret i hans selskab.

Annonce

Næste generation fulgte efter til Grindsted

Kontakten med den gamle værtsfamilie i Grindsted blev holdt ved lige, og i 2002 var det Kerstin Gutsch, som vendte næsen mod Grindsted. Det var dog ikke som feriebarn, men derimod som au pair hos Gunhild og Egon Søndergaards datter Gitte, som selv havde været helt lille, da Manuela Gutsch var feriebarn i Grindsted.


Mine forældre kom og besøgte mig undervejs, og det første, jeg spurgte min far om, var, om han ville køre mig herop igen til jul. Det sagde han ja til, for han troede ikke på, at jeg ville holde jul noget andet sted end derhjemme.

Manuela Gutsch


- Jeg var 17 år og var blevet færdig med min tyske skole. Jeg var lidt ked af, at jeg ikke havde gået på den danske skole, for jeg elskede at være med heroppe, fortæller Kerstin Gutsch, som i ni måneder var i huset hos den danske familie på Jorden Rundt i Grindsted.

Hun fik efterfølgende en lejlighed i Kanalbyen, mens hun tog en HF fra Grindsted Gymnasium. Efterfølgende gik turen igen hjem til Tyskland, hvor hun tog en bankuddannelse hos Union-Bank, mens hun de seneste 12 år har hun været ansat hos Sydbank. Selvom hun bor i Tyskland, håber hun, at hendes egne børn ligesom hende selv får muligheden for at blive præget af Danmark.

- Mine børn skal gå i dansk børnehave og dansk forskole, og jeg vil også opfordre dem til at få den slags oplevelser, hvis de skulle få lyst til det, siger Kerstin Gutsch, der er blevet mor til to børn på tre og fem år.

Annonce

Mødes 50 år efter

Gennem alle årene er kontakten mellem familierne i Grindsted og Slesvig holdt intakt. Gunhild og Egon Søndergaard måtte ganske vist allerede i 1976 sælge deres gård, da Egon Søndergaards helbred ikke tillod ham at arbejde som landmand. De flyttede i stedet til et hus på Dalsøvej, hvor de fortsat bor.

Gunhild og Egon Søndergaard kunne i 2016 fejre guldbryllup, og på grund af den coronakrise, der kom i vejen, kom der til at gå længere tid en planlagt, inden parterne igen kunne mødes.

Det lykkedes dog at få arrangeret et møde præcis 50 år efter, de mødtes for første gang.

Annonce
Vejle Boldklub For abonnenter

Derfor er det vigtigt, at VB fik sit første point

Danmark

Søndagens coronatal: 893 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle For abonnenter

Stopper i politik: Den squaredansende tømrer takker af

Erhverv For abonnenter

Efter deltagelse i Løvens Hule: Mutebox trodser 2020-rutchebanetur og runder millionen

Erhverv

Bank undrer sig: Flere kontanter er i omløb selv om færre hæver penge

Vejle Boldklub

VB-træneren tilfreds med uafgjort mod mestrene: Fremgangen fortsætter

Vejle Boldklub For abonnenter

Karakterbogen: VB's brasilianske troldmand var den bedste mod Brøndby - flere gjorde det godt

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Navne For abonnenter

Lokalredaktøren anbefaler: Disse inspirerende mennesker bør du læse om

Vejle Boldklub

Se højdepunkterne: VB overkom chokstart og hentede fortjent point mod mestrene i vild kamp

Sport

Se triumfen i billeder og video: Rindoms vilde rutsjebanetur endte med guld

Danmark

Boligjagten er gået ind: Det skal du huske, når du skal flytte nærmere dit studie

Hedensted For abonnenter

To haveejere går hver sin vej til biodiversitet: Det værste er haver kun med græs

Billund

23-årige Mathias har optimeret sine vaner og soverutiner: - Jeg kan mere som selvstændig, når jeg har det godt

Annonce