Annonce
Børkop

Grundejerforening i parcelhuskvarter tog affære: Nu er der skabt blomstrende oaser midt i græsørkenen

Ved Hasselvang i Brejning er der sået blomsterenge, der bryder græsplænernes ensformighed. Og det skaber glæde hos både små som store. Her står Lisa Iversen (til højre) fra grundejerforeningen sammen med naboen Charlotte Rask-Jepsen, der kom forbi til en snak om ... blomster selvfølgelig. Foto: Jørgen Flindt
Dele af græsplænerne langs et stisystem ved Hasselvang i Brejning er blevet omdannet til et blomsterhav. Grundejerforening tog et valg. Her skulle der skabes farver og liv for store og små. Og det blev der.

Brejning: Græsplænerne langs stien er blevet nydeligt slået, men ikke alt er som det plejer.

For midt mellem de korte grønne strå findes et hav af blomster. I alverdens farver.

- Lige nu er det nogle bestemte slags, der er i fuld blomst, men inden længe er det nogle andre, som blomstrer. Vi ved ikke helt, hvad der venter, men det er kun ekstra spændende, og hold da op, hvor er det da blevet smukt at se på. Vi har talt om, at det her giver da meget god karma, siger Lisa Iversen, der er med i Hasselvang Grundejerforening.

Annonce


Vi ved ikke helt, hvad der venter, men det er kun ekstra spændende, og hold da op, hvor er det da blevet smukt at se på.

Lisa Iversen, Hasselvang i Brejning


Her langs en gren af Hasselvang er 36 husstande gået sammen om at skabe et blomsterhav. Ikke over alt men i nogle afgrænsede blomsterenge.

- Vi har ikke tænkt den tanke før, men biodiversitet er jo oppe i tiden, og vi var fire kvinder, der sidste år satte hovederne sammen og blev enige om, at det vil vi gerne have mere af hos os. Det fik vi vendt på et møde i grundejerforeningen, og det var der bred opbakning til, siger hun.

Det har kostet omkring 13.000 kroner at få etableret de blomstrende "enge" i græsset, for en anlægsgartner skulle lave det, så det blev gjort helt efter bogen.

De fire kvinder søgte penge hos fonde og kommunale støttepuljer, og på den måde nåede man økonomisk næsten halvvejs. Resten af beløbet har husstandene delt mellem sig.

Giver meget glæde

Den beslutning nyder bierne og sommerfuglene godt af, men også rigtig mange andre.

- Hold dog op, hvor det kan summe af liv her ved bedene. Det er vildt fascinerende at stå at kigge på. Der er da også mange andre end bare os her i grundejerforeningen, som stopper op og nyder synet af de mange blomster. Der er også børn, der kan bruge lang tid på bare at kigge på alle blomsterne, siger Lisa Iversen.

Emma og Alba Skjoldhøj Faber bor i området, og de to piger nyder at komme hen til blomsterne og bare se, hvad der sker i bedene. Privatfoto

Selve arbejdet med at søge fonde og den slags har været det mest tidskrævende for de fire kvinder. Men svært har det ikke været, og alt i alt har det været en rimelig simpel process.

- Vi har ikke rigtigt selv haft fingrene i jorden, så på den måde, er det nu egentlig gået nemt. Og nu står det hele så i fuld flor, og det er på alle måder bare et smukt syn, der gør en glad, siger hun.

Annonce

Blomstrer forskelligt

De store blomsterbede er designet sådan, at det blomstrer med forskellige blomster på forskellige tider. Og så er der en del blomster mellem, som først vil blomstre til næste år.

- Tanken er, at en god del af de blomster, der blomster nu her, sår sig selv, mens der kommer nye til næste år. Men det kommer dog ikke til at køre helt af sig selv fremadrettet, så vi skal have gensået løbende. Men det tager vi, som det kommer, forklarer Lisa Iversen, der gerne opfordrer andre grundejerforeninger til at gøre det samme.

- Vi kan i hvert fald se, hvor meget glæde det giver, og sådan er det med blomster. Det gør da kun en glad, siger hun.

Blandt blomsterne summer det, og bierne er også glade. De er nok ligeglade med, hvorfor der er blomster, men de virker yderst tilfredse med, at der nu langs græsplænerne og stierne er et kæmpe tag selv-bord.

Normalt er der kun græs langs stien ved Hasselvang, men ikke længere. Blomsterenge bryder ensformigheden. Foto: Jørgen Flindt
Annonce
Alarm 112 For abonnenter

Politiet forbyder båthorn i Sandvad: 'I må gerne demonstrere, men det skal være i stilhed' - lokalrådsformand føler, at staten giver de utilfredse mundkurv på

Danmark

Torsdagens coronatal: Yderligere 4680 er smittet med corona - antallet af indlagte falder med 12

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Se de eventyrlige julelys på den velbesøgte villavej: 'Det kan godt være svært at komme ud af indkørslen mellem klokken 17 og 18'

Vejle For abonnenter

Vores madanmelder gæster indisk restaurant i Vejle: Tam og kedelig oplevelse - og hvor i alverden var mangosaucen?

Sport

Danmark storsejrede, men alligevel blev det en trist VM-indledning: Mia Rej blev båret ud med en alvorlig skade

Hedensted For abonnenter

Straffet for døde insekter og størknet olie ved fritureområde: Grillbar får sur smiley og bøde

Store mængder ulovligt fyrværkeri smugles til Danmark i posten: I år ser ud til at blive et rekordår

KOMMENTAR For abonnenter

Lad mig sige det lige ud: Det er for åndssvagt ikke at værne endnu mere om 'de åndssvages' historie

Alarm 112

Iskolde tyve kom på besøg, mens husets ejer var i bad: Det kan være en del af noget større

Forsvaret forurener campingejers fiskesø: - Gå i gang med at rense op nu

Jelling

Vores børn er bange, og vi føler os fanget i eget hjem: Sandvads borgere tager bladet fra munden

KONKURRENCE For abonnenter

Spær øjnene op og find fem fejl: Hvis du har heldet med dig, kan du vinde gavekort til byens butikker

Hedensted

Kro og bodega ramt af flere corona-tilfælde: Besøgende opfordres til at blive testet

Annonce