Annonce
Erhverv

Grundfos køber 1000 toiletposer af tre 14-årige piger

Stine Møller Andersen, Victoria Egeskov Christiansen og Katrine Rønsholt Thomsens virksomhed "Shit Happens" har fået Grundfos som sponsor. Virksomheden skal hjælpe de lokale piger med at få toiletposerne ud i verden. Iværksætterne fik masser af ros med på vejen, da samarbejdet blev præsenteret til Vejles Folkemøde fredag. Foto: Mette Mørk
Virksomheden "Shit Happens", som tre 14-årige piger fra Skibet står bag, har fået Grundfos som sponsor. De unge iværksættere håber, at samarbejdet bliver toiletposernes redning.
Annonce

Vejle: Tre 14-årige Skibet-piger fra virksomheden "Shit Happens" afslørede til Vejles Folkemøde et samarbejde med pumpegiganten Grundfos.

Grundfos køber 1000 poser til afføring, som er virksomhedens produkt, og skal desuden hjælpe de unge iværksættere med en forretningsplan.

- Vi kan ikke alt selv, og vi er tvunget til at se om efter samarbejdspartnere, der kan være med til at løse verdens udfordringer. Det kan dette produkt, som pigerne fra Shit Happens har gjort et kæmpe stykke arbejde med at skabe, siger Ole Hejn Pjengaard, direktør for forretningsudvikling i Grundfos.

Victoria Egeskov Christiansen, Stine Møller Andersen og Katrine Rønsholt Thomsens produkt er en pose, der kan agere toilet dér, hvor de sanitære forhold er ikke-eksisterende. Posen er sat sammen med en anden pose, hvori der kan lægges frø. Efter brug graves det hele ned, og der kan skyde afgrøder op fra gødningen.

Det giver ifølge iværksætterne gevinster som mindre forbrug af vand, færre farlige bakterier i floder og drikkevand, samtidig med der kan produceres foder af posens indhold.

Grundfos fik nys om Shit Happens under konferencen Resilience Cup i Vejle tilbage i oktober. Grundfos arbejder aktivt med det sjette af FN's verdensmål, som handler om at sikre nok vand og lige adgang til rent drikkevand og sanitet. Det faldt sammen med pigernes projekt og ambitioner.

Pose til afføring og nyt liv

SaniBag er en toiletpose, der er lavet af et bio-nedbrydeligt materiale. Posen er opdelt i to dele. Den ene del indeholder frø, og den anden del indeholder afføringen. Frøene skal være tilpasset lokale jord- og klimaforhold og skal kunne skabe værdi for befolkningen.

Posen bruges som "toilet", og efter brug bindes en knude. Derefter graves posen ned, og den humane gødning gøder frøene. Med tiden vil frøene spire og vokse op.

Målet er at minimere antallet af folk, der bliver syge og dør, fordi afføringen kommer væk fra floderne og forureningen af vandet mindskes.
Annonce

Manglede kapital

Stine Møller Andersen fortæller, at Shit Happens netop havde brug for kapitalindsprøjtning.

- Vi stod i den krise, at vi ikke havde råd til at starte en produktion. Nu håber vi, at vi kan komme ud over stepperne med hjælp fra Grundfos og få poserne ud i verden, siger Stine Møller Andersen.

Her har iværksætterne øje for et marked som Asien, hvor der er omkring 600 millioner mennesker, der ikke har adgang til ordentlige sanitære forhold.

- Siden vi vandt den lokale Edison-konkurrence, har vi arbejdet hårdt for vores virksomhed, for vi vil virkelig gerne have, at det lykkedes, siger Katrine Rønskov Thomsen.

De unge iværksættere går stadig i skole på Bredsten Skole, men hver mandag holder de til i Spinderihallerne, hvor de arbejder med "Shit Happens". Derudover dedikerer de masser af fritid til projektet, fortæller de.

Annonce
Vejle

En broget uge - men vi lå nummer 1

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejle

Møder kan være smittekilde: Sct. Norberts Skole sender to klasser hjem

Danmark

Dyr redningsaktion: Bravo Tours sender kæmperegning til skatteyderne

Vejle

Idrætsefterskole corona-tester alle elever: 60 er sendt hjem

Annonce