Annonce
Vejle

Grundlovsdag fejret med dyt og båt: Jeg har aldrig oplevet noget lignende

Folketingets formand Henrik Dam Kristensen (S) var hovedtaleren ved dette års grundlovsarrangement i Grejs. I skyggen af corona blev dagen forvandlet til et drivein-møde, hvor gæsterne holdt i deres biler, mens talerne skete på en scene ved Grejs Kulturcenter. Foto: Michelle Madsen
Bifald og store menneskemængder var erstattet af båthorn og biler til den ellers så traditionsrige grundlovsfejring i Grejs.
Annonce

Grejs: I Grejs lader man sig ikke slå ud af corona.

Når nu man ikke må samles mere end 10 personer, må der tænkes i kreative baner.

Så for første gang ankom folk i deres bil til årets grundlovsdag i Grejs, og de tog godt imod de nye rammer. Omkring 52 biler med i alt cirka 200 mennesker kørte i stilling foran scenen ved Grejs Kulturcenter til drivein-grundlovsmødet.

- Nu er det 28. gang, jeg har stået her på grundlovsdag, og jeg har aldrig oplevet noget lignende før, sagde arrangør John Refsgaard fra talerstolen.

Normalt holdes dagen i forbindelse med Grejs Byfest, men byfesten er i år aflyst.

Efter fællessang overrakte John Refsgaard mikrofonen til årets hovedtaler formand for folketinget, Henrik Dam Kristensen (S). Han blev modtaget af dyt og båt fra forsamlingen af biler.

Heller ikke han havde før prøvet at holde en tale for en bilpark. Han roste arrangørerne for trods corona-restriktioner at holde fast i fejringen af demokratiet.

Demokratiets festdag

Hvert år fejres den første danske grundlov fra 5. juni 1849. Mange steder med politiske taler.

I Grejs har man tradition for at fejre grundlovsdagen i forbindelse med byfesten i Grejs.

Mange kendte talere og politikere har passeret Grejs på demokratiets festdag, bl.a. forhenværende statsministre som Poul Nyrup Rasmussen (S), Anders Fogh Rasmussen (V) og Helle Thorning-Schimdt (S).

Sidste år faldt dagen sammen med et folketingsvalg og 170-års jubilæum af grundloven.

Annonce

Støtter undersøgelse af corona-forløb

Henrik Dam Kristensens tale kredsede især om, hvorfor regeringen havde handlet, som den gjorde under corona-krisen. Danmark lukkede pludseligt ned. Det blev forbudt at spise på café, blive klippet af frisøren og samles for mange mennesker.

De mange hastelove var højst udsædvanlige, men nødvendige, sagde folketingets formand. Han roste i talen samtlige partier i Folketinget for at udvise handlekraft og tilsidesætte politiske magtkampe for at stå sammen om de mange love og hjælpepakker.

- Ovenpå sådan en omgang er det helt naturligt, at der stilles spørgsmål til, på hvilken baggrund vi valgte at lukke ned. Det er vigtigt, at vi får belyst og undersøgt dette. Jeg stiller mig fuldt ud bag sådan en undersøgelse, sagde Henrik Dam Kristensen (S).

Da han afsluttede talen, holdt flere bilister hornet i bund som et alternativ til bifald.

Annonce

Ros fra bilisterne

Blandt publikum befandt vennerne Troels Bechmann fra Grejs og Christian Friborg fra Kolding sig. De købte et par fadøl gennem sideruden, og så var de ellers klar til en noget anderledes grundlovsdag.

Troels Bechmann har været til fejringen i godt 20 år, og han mente, at han kun havde misset den en enkelt gang.

- Jeg kommer jo fra byen, så det er en fast tradition for mig i forbindelse med Grejs Byfest. Den må vi desværre undvære i år, men jeg er glad for, at de har holdt fast i grundlovsdagen, sagde han.

- Det er et godt arrangement, som vi gerne vil støtte op om. Vi har gennem tiden oplevet mange spændende mennesker tale på scenen, fortalte Christian Friborg, der for ottende gang var til grundlovsmødet.

Dog ærgrede det Troels Bechmann en smule, at udsynet dette år var dårligt. Bilen, der holdt parkeret foran, var en tak højere, hvilket gjorde det svært at se scenen.

Ud over Folketingets formand holdt folketingsmedlem fra Vejle Niels Flemming Hansen (K) og borgmester Jens Ejner Christensen (V) tale.

52 biler var mødt op, og i mange af dem sad fire personer. Foto: Michelle Madsen
Vennerne Troels Bechmann fra Grejs og Christian Friborg fra Kolding lod ikke corona komme i vejen for en god tradtition. Foto: Michelle Madsen
Erika Grodt kunne stryge forbi alle bilerne i sin el-scooter og tage plads lige foran scenen. Det var første gang, hun var til grundlovsmøde i Grejs, og hun roste den alternative udgave. Foto: Michelle Madsen
Henrik Dam Kristensen (S). Foto: Michelle Madsen
Niels Flemming Hansen (K), Henrik Dam Kristensen (S) og John Refsgaard. Foto: Michelle Madsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

Coronasmittede sundhedspersoner får anerkendt arbejdsskader: Ingen har endnu udsigt til erstatning

Annonce