Annonce
Hedensted

Gudenåens kilder kom med i naturkanon

Gudenåens udspring er nu kommet med i den nye naturkanon. Arkivfoto

Danmark har fået en ny naturkanon, der rummer 15 af de skønneste pletter på Danmarkskortet. Gudenåens og Skjernåens kilder er blandt de 15 udvalgte steder.

Annonce

Tørring: Danmark har fået en ny kanon, en naturkanon med 15 udvalgte steder, og Gudenåen og Skjernåens udspring tæt ved Hammer er kommet med på listen.

En jury bestående af otte fagfolk og naturformidlere har på baggrund af 1670 forslag fra borgerne udpeget de unikke naturområder.

- Det er nogle vidunderlige steder, og jeg kan kun anbefale at opleve dem, siger miljøminister Jakob Ellemann-Jensen (V) i en pressemeddelelse.

Han præsenterede den nye naturkanon tirsdag ved Jernhatten på Djurslands østkyst.

- Danmarks Naturkanon skal være for alle danskere. Så uanset hvor vi er i landet, skal vi for eksempel på en familietur nemt kunne besøge et sted i naturkanonen. Der er mere forunderlig natur i Danmark, end man tror. Jeg håber, at den nye naturkanon kan inspirere alle borgere, så vi får endnu mere glæde af naturen, siger Jakob Ellemann-Jensen.

Disse 15 steder udgør Danmarks Naturkanon

Nordjylland: 1. Lille Vildmose 2. Skagen og Råbjerg Mile 3. Fosdalen og Svinkløv

Midtjylland: 4. Vind Hede og Stråsø Plantage 5. Jernhatten og Mols Bjerge 6. Gudenåens og Skjernåens kilder

Syddanmark: 7. Svanninge Bakker og Bjerge 8. Trelde Næs og Trelde Skov 9. Mandø og Vadehavet

Sjælland: 10. Suserup Skov 11. Røsnæs 12. Mandemarke Bakker og Møns Klint

Hovedstaden og Bornholm: 13. Ertholmene 14. Melby Overdrev og Tisvilde Hegn 15. Vestamager og Øresund

Annonce

Vigtig rolle i udviklingen

Juryen begrunden valget af kilderne ved Hammer med, at vandløb har spillet en hovedrolle i udviklingen af Danmark.

"Her pibler Danmarks to største vandløb frem, og her kan man opleve en mosaik af rene kilder, småsøer, kærområder og krat. Gudenåen, Danmarks længste å, bobler op og løber mod øst, og bare 100 meter fra dens udspring finder man så udspringet for vores vandrigeste å, Skjern Å, som stikker af i modsat retning. Her er også de troldeagtige rester af Jyllands oprindelige egeskov, et rigt planteliv, masser af småfugle," hedder det i begrundelsen.

Juryformand Susanne Sayers kalder det et "privilegium" at have været med i arbejdet.

- Det har været en stor og glædelig overraskelse at se de tusindvis af kommentarer fra danskerne om, hvor meget naturen betyder for dem. Vi har noget unikt, og det skal vi værdsætte og passe godt på, siger hun.

Kriterierne for at komme med i den nye naturkanon er, at den enkelte lokalitet skal have "en smuk natur og noget særligt, der er værd at besøge".

Desuden skal lokaliteten "have en væsentlig biologisk, geologisk eller landskabelige værdi". Endelig skal der skal være offentlig adgang til stedet, ligesom det har været en ambition at få alle landsdele repræsenteret.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Lad os gå sammen om at redde Lillebælt

Annonce