Annoncørbetalt indhold

Guide: Det skal du bruge til et surroundsystem

PR-foto credit

Denne artikel indeholder sponsoreret indhold

Når du skal forkæle dine øregange med god lyd, der omslutter dig fra alle sider, er der masser af muligheder for at finde et setup, der både tilgodeser dine behov og holder sig inden for dit budget.

I denne guide vil vi gennemgå de forskellige typer af højtalere, så du kan blive klogere på, hvad du har brug for til opsætningen af et lækkert højtalersystem i surround.

Annonce

Når vi taler om et surroundsystem, er det hele pakken, der giver dig god lyd til alt fra hjemmebiograf i surround til fuldendte musikoplevelser, når du lytter til din favoritkunstner. I et komplet højtalersystem er der brug for:

·    Et sæt fronthøjtalere

·    Et eller flere sæt baghøjtalere

·    En centerhøjtaler

·    En subwoofer

Nederst i artiklen giver vi dig forslag til mindre højtalersystemer, hvis du ikke skal have hele pakken, men stadig vil have gode lydoplevelser.


Fronthøjtalere

Fronthøjtalere er en af de vigtigste komponenter, når du skal bygge et surroundsystem – uanset om det er til hjemmebiografen eller til at afspille musik i almindelig stereo. Fronthøjtalerne er de højtalere, der kræver mest effekt, så du bør helt klart prioritere disse, så der er kraft nok at arbejde med, når lyden skal bankes afsted. Fronthøjtalere kan være enten gulvhøjtalere eller kompakthøjtalere afhængigt af størrelsen på dit setup.

Gulvhøjtalere

En gulvhøjtaler er til dig, der vil have de bedste forudsætninger for god lyd. God – og høj – lyd kræver plads, og det er der i de rummelige gulvhøjtalere. De store kabinetter gør, at der er god plads til luft, som kan flyttes rundt og mærkes. Der er også plads til en dedikeret basenhed, som også er med til at højne lydkvaliteten.

Desuden er gulvhøjtalere ikke længere de store, klodsede kasser, mange måske har en forestilling om. Der findes masser af elegante gulvhøjtalere, der sagtens kan blive en stilet del af indretningen i dit hjem.

Kompakthøjtalere

Hvis du ikke har plads til ovennævnte gulvhøjtalere, kan det være, et sæt kompakthøjtalere passer dig bedre. De er – ikke så overraskende – kompakte i størrelsen, så du får god lyd på mindre plads. Kompakthøjtalere er ofte den bedste løsning, hvis du vil have et godt lyd-setup i et mindre rum, hvor gulvhøjtalere optager for meget plads. En kompakthøjtaler kan eksempelvis placeres på en hylde, stilles på et stativ eller hænges op med et vægbeslag.

Baghøjtalere

Baghøjtalernes primære funktion er at skabe surroundeffekten, så de placeres rundt omkring i rummet. Her kan du med fordel vælge nogle af de mindre højtalere, så du har mere frihed til at montere dem på væggen eller finde plads i en reol bag sofaen. Hvis det er muligt i dit rum, bør du hæve baghøjtalerne lidt, så lyden kan fordeles godt i rummet, og du virkelig kan få fornemmelsen af at sidde midt i begivenhederne på skærmen.

Subwoofere

En subwoofer sørger for alle de dybe toner, så du får det fulde lydbillede. En stor fordel ved subwoofere er, at de kan placeres næsten alle steder. Vores ører kan ikke retningsbestemme de dybe bastoner, så subwooferen kan nemt gemmes væk i et hjørne, hvis du ikke vil have den stående tydeligt fremme. Hvis opsætningen bliver gjort rigtigt, kan en subwoofer med et sæt kompakthøjtalere give dig lige så gode lydoplevelser som mange af de større systemer med gulvhøjtalere, så den lille basboks gør altså underværker.

Centerhøjtaler

Centerhøjtalerens primære opgave er at gengive dialog og lydeffekter, så den er en kernekomponent, når du skal nyde film og serier. Den skal placeres midt under skærmen eller lærredet i din hjemmebiograf, men du skal ikke være bekymret for udseendet. Der findes masser af stilede centerhøjtalere, der nemt bliver en naturlig del af indretningen, så både øjne og ører er tilfredse.

Mindre systemer og højtalersæt

Hvis du ikke er klar til et komplet højtalersystem til surround og hjemmebiograf, kan du sagtens få god lyd fra mindre højtalersystemer også. Hvis du vil have ægte stereolyd, kommer du ikke uden om et godt setup med minimum et sæt gulv- eller kompakthøjtalere. Ofte giver det meget ekstra at tilføje en subwoofer, så de dybe toner kommer til deres ret, uanset om det er musik eller TV, du skal lytte til. Med hjælp fra en subwoofer kan et lille setup med et sæt kompakthøjtalere sagtens give dig et godt lydbillede og samtidig optage minimal plads i rummet.

Du kan også vælge en løsning med et aktivt stereo-højtalersæt. En aktiv højtaler har indbygget forstærker, så du ikke skal have et separat anlæg for at spille musik. Det betyder, at du kan slutte højtaleren direkte til din PC, dit TV eller din smartphone. Den aktive højtaler forbindes via kabel til en almindelig (passiv) højtaler, så de spiller henholdsvis højre og venstre kanal i dit stereosetup. Også her vil du blive glad for en subwoofer til de dybe toner.

Der findes selvfølgelig også trådløse højtalere. De giver dig en ekstra fleksibilitet, da du kan flytte højtaleren rundt i hele huset uden at skulle tænke på kabler og tilkobling. Du slutter blot din lydkilde til højtaleren via wi-fi eller Bluetooth, og så kan du nyde lyden, der strømmer ud. Vælger du en trådløs højtaler fra eksempelvis Sonos eller et af de andre multirumssystemer, holder du samtidig muligheden for senere udvidelse åben. En enkel trådløs multirumshøjtaler virker på samme måde som alle de andre trådløse højtalere, men den kan nemt gøres til en del af et større system, hvis du senere vil have god lyd i flere af husets rum.

Denne artikel indeholder sponsoreret indhold

Om Annoncørbetalt indhold

Annoncørbetalt indhold er et annonceformat, der er blevet til i samarbejde mellem Jysk Fynske Mediers kommercielle afdelinger og en annoncør.

Jysk Fynske Mediers uafhængige redaktionelle medarbejdere er således ikke involveret i nogen faser af udviklingen af det betalte indhold. Lige som annoncørerne ikke har nogen indflydelse på det redaktionelle indhold på Jysk Fynske Mediers nyhedssites.

Når en artikel er markeret med ’annonce’ eller ‘annoncørbetalt indhold’, betyder det, at en annoncør har betalt for artiklen og har haft indflydelse på indholdet i den konkrete artikel.

Annoncørbetalt indhold skal leve op til Jysk Fynske Mediers nyhedssites øvrige stil, tone og den generelle kvalitet, som læserne normalt forventer sig at møde.

Annoncørbetalt indhold vil altid være tydeligt afmærket med ‘Annoncørbetalt indhold’ og annoncørens logo for at gøre det tydeligt for vores læsere, at artiklen er betalt. Desuden vil valg af skrifter, farver og design adskille sig fra Jysk Fynske Mediers uafhængige redaktionelle artikler for at undgå forveksling.