Annonce
Danmark

Guide: Sådan kan du redde en med hjertestop

Jane på 39 år sørgede for at holde gang i sin 38-årige kæreste Kurts hjerte i 12 minutter, indtil ambulancen ankom. Kurt var død i 20 minutter, men Janes hurtige førstehjælp var med til at redde ham. Foto: Kim Rune

Hvis du en dag møder en, der falder om med et hjertestop, så er det altafgørende, at du ved, hvad du skal gøre. De første minutter, efter hjertet stopper, er nemlig altafgørende. Læs guiden her og bliv klædt på til at give livreddende førstehjælp ved et hjertestop.

1. Bevidsthed

Først skal du undersøge, om personen er ved bevidsthed. Det kan du gøre ved at tage fat i personens skuldre og ruske forsigtigt eller ved at tale højt eller råbe til personen. Hvis han ikke reagerer, er han bevidstløs. Du skal også tjekke efter vejrtrækning. Se, lyt og føl efter vejrtrækning i ti sekunder. Hvis personen både er bevidstløs og ikke trækker vejret normalt, skal det behandles som et hjertestop, og personen skal have hjertelungeredning.

2. Råb om hjælp

Hvis du forsøger at redde et andet menneske fra at dø af hjertestop, er det meget vigtigt at råbe om hjælp. Det er nemlig rigtig godt, hvis der er andre i nærheden, der kan hjælpe og supplere under førstehjælpen. Hvis I er flere, vil I nemlig kunne skiftes til at yde hjertemassage og kunstigt åndedræt. Mens andre kan ringe 112 og hente en hjertestarter.

3. Frie luftveje

Du skal tjekke om der er frie luftveje. Hvis der ikke er frie luftveje, så skal du skabe dem. Det kan du gøre ved at bøje hovedet bagover, indtil der kommer en naturlig modstand. Hvis der er normalt vejrtrækning, skal personen lægges i sideleje. Men hvis der ikke er normal vejrtrækning, skal du behandle det som et hjertestop.

4. Ring 1-1-2

På alarmcentralen vil du få fat på en sundhedsfaglig person, der vil guide dig igennem, hvad du skal gøre. Du vil blive guidet til, hvordan du skal give hjertemassage og evt. indblæsninger. Du vil også få fortalt, hvor den nærmeste hjertestarter kan findes.

5. Hjertestarter

Hvis du er alene, og der er en synlig hjertestarter i nærheden, skal du hente den. Hvis I er flere, kan den ene person fortsætte hjertelungeredning, mens den anden henter hjertestarteren. Når hjertestarteren bliver åbnet, vil den guide dig igennem, hvad du skal gøre.

6. Hjertemassage

Du giver hjertemassage ved at give 30 tryk midt på brystkassen og kunstigt åndedræt med to pust. Derefter gentager du. Du skal forsøge at fastholde en konstant trykdybde i brystkassen på 5-6 centimeter. Du skal fortsætte med hjertemassage og eller kunstigt åndedræt, indtil der er normal vejtrækning, og personen er ved bevidsthed, eller til professionel hjælp overtager. Hvis en person har hjertestop, så vil personen oftest først vågne op, når han får et stød med hjertestarteren eller får yderligere behandling af fagfolk.

7. Kunstigt åndedræt

Hvis du vil give kunstigt åndedræt, gør du det ved at holde personens næse lukket med tommel og pegefinger. Du bøjer personens hoved godt tilbage, tager en normal indånding og blæser luft ind i munden på personen, indtil brystkassen hæver sig. Giv en indblæsning til, når brystkassen sænker sig igen. Efter to indblæsninger gentager du de 30 tryk i brystkassen. Sådan gentager du, indtil ambulancen kommer frem.

Kilde: Hjerteforeningen

Annonce
Forsiden netop nu
Vejle

Møbelhus: Vejle har fået en Ilva

Søndagsavis

Vores søndagsavis spræller af vitaminer og smil: Se fem forsider, vi er særlig stolte af - og læs hvordan det gik

Annonce