Annonce
Give

Gule blomster kan tage livet af heste og køer

Det kan ved første øjekast godt ligne en blomstrende rapsmark. Men det er en mark lidt uden for Givskud, hvor engbrandbæger har fået lov at vokse år efter år. Efterhånden levner den ikke plads til andre planter. Foto: Børge Larsen
Det er højsæson for den blomstrende engbrandbæger. De er smukke, men skønheden er farlig for dyr og mennesker.

Gave: Ved et hurtigt blik kan en mark med engbrandbæger godt forveksles med en blomstrende rapsmark.

Men der er en verden til forskel på de to planter. Ikke blot tidsmæssigt, for rapsen er for længst afblomstret og er ved at være tjenlig til høst. Den dyrkes for sit høje indhold af olie, der kan presses og raffineres.

Engbrandbæger derimod dyrkes ikke. Men den spreder sig pesten og holder andre planter væk fra jordens næringsstoffer. Den udvikler sig med andre ord til en monokultur.

I modsætning til rapsen er den giftig, ikke blot for køer og heste, men også for mennesker. Mennesker spiser den sjældent, men den kan komme i eksempelvis kamillete.

Sidste år måtte den danske virksomhed The Whole Company A/S tilbagekalde en produktion af økologisk kamillete. Der var blevet konstateret et for højt indhold af stoffet pyrrolizidinalkaloider i teen.

Det stof kan være kræftfremkaldende og give leverskader, hvis det indtages i store mængder. Forureningen med stoffet menes at stamme fra dele af planten engbrandbæger, som man fandt spor af i en prøve af teen.

Annonce

Brandbæger i mange varianter

Brandbæger (Senecio) er en underafdeling af kurvblomstfamilien (Asteraceae).

Almindelig brandbæger, 5 - 40 cm højder, kaldes også Stolthenriks brandbæger, som de fleste haveejere kender.

Engbrandbæger, 40 - 100 cm høj. (se artikel).

Vandbrandbæger, 30 - 50 cm høj, ses ofte ved søer, åer og på enge i Vest- og Sydvestjylland.

Skovbrandbæger, 30 - 40 cm, er mere sjælden, men ses af og til på sandet agerjord, i skovrydninger og på strandvolde.

Vårbrandbæger, 15 - 40 cm høj, findes over det meste af landet.

Den breder sig

For heste og køer er engbrandbæger den rene gift. Det ved de godt, så på markerne går de uden om de ellers fristende planter.

Men hvis planten og/eller dens søster vårbrandbæger ender i eksempelvis hø eller ensilage, forsvinder den bitre smag, der får kreaturer til at gå uden om den. Dermed kan heste og køer komme til at æde foder med brandbæger, hvilket resulterer i, at de bliver forgiftede. I værste fald kan de komme til at lide en pinefuld død.

Alligevel er der intet krav om, at lodsejere skal bekæmpe den på samme måde som eksempelvis flyvehavre. Det er en frivillig sag at holde den nede.

Brandbæger bruger vinden til at sprede frøene. Den danner fnok, som vinden kan bære op til 300 meter væk. Derfor bør planten også bekæmpes, når den står i grøftekanter eller i marker med juletræer.

Planten begyndte for alvor at brede sig, da brakmarkerne blev indført. Den findes næsten udelukkende på arealer, der ikke er i omdrift.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce