Annonce
Vejle

Gymnasier tackler corona på hver sin kantine-måde

Da Rosborg Gymnasium havde lukket sin kantine, etablerede DGI Huset en udendørs kiosk ved sundhedshuset, og den bliver fortsat flittigt besøgt at gymnasieelever. Foto: Torben Juhler
Byens to største gymnasier har valgt at lukke deres kantiner på grund af corona-restriktioner. De har skabt andre måder at afsætte maden til eleverne.
Annonce

Vejle: Landets gymnasier var som så mange andre skoler og uddannelsesinstitutioner ramt af forårets corona-nedlukning.

Selvom HF- og gymnasieeleverne alle er vendt tilbage, er hverdagen langt fra helt som den plejer på de lokale gymnasier.

De nyeste restriktioner kræver, at alle ansatte og elever bærer mundbind, når de ankommer til  skolen og bevæger sig i fælles- og gangarealer. Samtidig bliver der sprittet af og holdt en passende afstand, mens alle sociale arrangementer er aflyst frem til 2. januar, så risikoen for smittespredning mindskes mest muligt.

Men hvordan tackler gymnasierne frokostpauserne i de kantiner, som før coronaens hærgen oftest var der, hvor flest elever var samlet i løbet af en skoledag?

En rundringning til Vejles fire gymnasier viser, at de tackler den corona-udfordringen vidt forskelligt.

Annonce

Lukkede helt for salget

På Rosborg Gymnasium og HF valgte man i flere uger helt at lukke kantinen, indtil man fandt en ordning, så anbefalingerne kunne overholdes og salget af mad var til at administrere for personalet.

- Vi solgte tidligere maden fra forskellige steder rundt på skolen, men der var ikke plads nok til at sikre afstandsreglerne, og da der kom yderligere stramninger, lukkede vi for kantinesalget, fortæller rektor Hanne Hautop.

For et par uger siden åbnede kantinesalget igen, men det fungerer langt fra som vanligt.

Annonce

Kan bestille mad online

Gymnasiet har indført en ordning, hvor eleverne nu skal bestille deres mad online inden klokken 10, og så sørger kantinepersonalet for at levere maden ud i de enkelte klasser, hvor eleverne spiser deres bestilte eller hjemmesmurte mad i det lokale, de har haft dagens anden lektion i.

- Vi synes, at vi har fundet en god måde at få det til at køre på. Vi har haft et fint salg den første periode, og eleverne har taget det til sig, siger Hanne Hautop.


Jeg har ondt af de unge. De har en stor trang til at være sociale. Det har vi alle. Men de klarer det flot.

Morten Weiss-Pedersen, direktør Campus Vejle


Nogle elever vælger dog at lægge vejen forbi Sundhedshuset på nabogrunden. Her står DGI Huset for kantinesalget, og da gymnasiets kantine lukkede, valgte huset at etablere en udendørs bod på bagsiden af huset. Her køber en del Rosborg-elever fortsat deres mad, for det kræver ingen forudbestilling.

Annonce

Deler spisepausen i to

På Rødkilde Gymnasium anviser retningspile færdselsretningen på gangene, mens kantinen holder åben og har opsat afstandsbånd, som skal overholdes.

- Vores kantine er åben med restriktioner, så eleverne bruger handsker, sprit og mundbind, når de køber mad. Eleverne må ikke opholde sig i kantinen, hvis ikke de spiser, og vi gør os hele tiden overvejelser om situationen, fortæller rektor på Rødkilde, Kristine Kortnum.

DGI Huset har ikke noget imod salget

Da kantinen på Rosborg Gymnasium lukkede ned i en periode, valgte DGI Huset - der også står for kantinen i Sundhedshuset - at åbne en udendørs salgsbod på bagsiden af huset.

Siden har Rosborg genåbnet madsalget på bestilling, men gymnasieelever er fortsat flittige kunder i den udendørs salgsbod.

- Da Rosborg lukkede sin kantine, blev vores café og kantinen i Sundhedshuset væltet hver dag i en halv time af elever, der kom for at købe deres frokost. Derfor valgte vi at lave et tredje udendørs salgssted, for det var ikke smart med de lange køer, fortæller direktør i DGI Huset, Roland Christiansen.

Indtil videre kører boden videre under de store parasoller, der giver læ for regnen.

- Jeg skal da indrømme, at vi ikke har noget imod den ekstra omsætning, det giver. Boden sælger for et par tusinde kroner om dagen, og det er okay sunde varer, vi sælger, siger direktøren.

Den største udfordring nogle dage er blæsten, og Roland Christiansen ved ikke, hvor længe hans personale bliver ved med at lange sandwich, bagels og wraps over disken under åben himmel.

Gymnasiet har også valgt at dele spisepausen op på to forskellige tidspunkter for minimere antallet af mennesker i kantinen. Derfor spiser 2. og 3.g først og 1.g'erne bagefter.

- Og så har alle klasser fået tildelt et fast bord i kantinen eller i vandrehallen, siger rektor og tilføjer.

- Vi forsøger at opretholde en skoledag, der er så normal som muligt. Men jeg tror, eleverne synes, den er meget anderledes.

Annonce

Seks udsalgssteder på campus

På Campus Vejle har de som på Rosborg valgt at lukke kantinen, fortæller direktør Morten Weiss-Pedersen.

- Vi har etableret fem-seks udsalgssteder rundt på skolen, og her er al den mad, vi sælger, portionsanrettet og pakket ind. Det fungerer fint, siger Morten Weiss-Pedersen.

Skolen har indskærpet, at det kun er den elev, der skal købe mad ved de mobile madvogne, der står i kø.

- Hver klasse må opholde sig i deres stamklasse, på definerede arealer på skolen eller udenfor. De skal kunne komme væk fra de fire vægge, de opholder sig i, så der ikke går burhøns i den, siger direktøren.

Annonce

Ingen trængsel i CaféTek

Hos byens mindste gymnasium, Vejle Tekniske Gymnasium, der med sine godt 300 elever helt har været forskånet for smitte, holder de kantinen åben, mens de udmeldte restriktioner bliver overholdt.

- Alt mad er pakket ind, og de dage, vi har buffet, står der en ansat med handsker og maske og øser maden op, fortæller rektor Jørgen Lassen.

Trængsel er der ikke i kantinen "CaféTek", for med gymnasiets placering i midtbyen er mange elever fristet til at købe deres frokost ude i byen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Billund For abonnenter

Leder i Eventyrhuset: Vi fik besked klokken 10.40. Klokken 12 var institutionen tømt for børn

Billund

Privat børnehave er lukket ned: Den britiske variant af covid-19 er konstateret i både Grindsted og Billund

Vejle Boldklub For abonnenter

Sat på spidsen: Venter der VB en ny nedtur eller en ny superligasæson?

Annonce