Annonce
Vejle

Gymnasium fejrede 25 års kamp mod fattigdom

Rødkilde Gymnasium og Stairway fejrede deres 25 års samarbejde med en musikalsk fest på gymnasiet, hvor der blev sunget og danset til den store guldmedalje. Foto: Søren E. Alwan

Fattige gadebørn på Filippinerne har i et kvart århundrede nydt godt af samarbejdet mellem Rødkilde Gymnasium og projektet Stairway.

Vejle: Det danske børnehjem Stairway på Filippinerne har eksisteret i snart 28 år. I 25 af årene har børnehjemmet modtaget penge fra Rødkilde Gymnasium. Det samarbejde fejrede de to parter med en fest på gymnasiet.

Stifter af Stairway, Lars Jørgensen, og tidligere lærer på Rødkilde Gymnasium, Hans Tolstrup, åbende aftenen og fortalte lidt om, hvordan samarbejdet opstod, og hvad skolens donationer har betydet for projektet.

- Stairway har mange donorer og folk, som støtter dem, men Rødkilde Gymnasium er uden tvivl den største og vigtigste støtte, fortæller Lars Jørgensen, som til dagligt kaldes for Lasse.

Gennem de 25 år har Rødkildes elever samlet mere end fire millioner kroner ind til Stairway, og det beløb har haft afgørende betydning for Stairways udvikling. Pengene er blandt andet gået til at bygge scener, skolebygninger, basketbaner og har støttet uddannelsen af børnehjemmets drenge.

Annonce

Jeg bliver meget rørt, når jeg mærker den enorme opbakningen, som vi får fra Rødkilde. Det betyder meget for os.

Lars Jørgensen, stifter af Stairway
Hele aftenen var der fokus på det arbejde, som Stairway gør for unge gadebørn på Filippinerne. Foto: Søren E. Alwan

Børnehjem samarbejder med politiet

Stairway Foundation Inc. blev grundlagt i 1990 af Lars Jørgensen og hans kone Monica Ray. Stairway startede som et børnehjem, og det er det også den dag i dag.

Men Stairways berøringsflade har strakt sig langt, og i dag arbejder de aktivt på at styrke opmærksomheden om sexmisbrug af børn, og så træner de organisationer, myndigheder og fagfolk i forebyggelse af overgreb mod børn.

Stairway arbejder tæt sammen med både politi, myndigheder og frivillige organisationer på Filippinerne og har et stort netværk af samarbejdspartnere i mange lande.

Stairway har omkring 30 medarbejdere, som alle er filippinere, og de omsætter círka 4,5 millioner kroner årligt. Pengene kommer fra blandt andet Danmark, Sverige, Tyskland, Canada og Hong Kong.

Der var mange musikalske indslag til jubilæet, og her er det Zachery Ray Jørgensen og Izana Ray Jørgensen. Begge børn af Lars Jørgensen og Monica Ray. Foto: Søren E. Alwan

Også en gevinst for gymnasiet

Jubilæet på Rødkilde Gymnasium blev afholdt med en åben scene, hvor nuværende og tidligere elever samt andre kreative hoveder havde mulighed for at optræde med et nummer. De musikalske indslag var mange, og der blev spillet alt fra Lukas Graham til Guns'n'Roses.

I pausen var der mulighed for at købe kaffe og kage, og de heldige kunne prøve lykken i en tombola. Alt salget gik ubeskåret til Stairway og deres daglige arbejde på Filippinerne.

Hans Tolstrup er tidligere lærer på Rødkilde og var Lars Jørgensens lærer, da han var elev på skolen i 80'erne. Det var ham som Lars kom til, da børnehjemmet var i pengenød.

- Dengang vi startede og havde mange økonomiske problemer, blev støtten fra Rødkilde Gymnasium et vendepunkt for Stairway, og på grund af dem lykkedes det os at skabe det børnehjem, vi ønskede, fortæller Lars Jørgensen.

Hans Tolstrup er kun glad for, at de har fået lov til at hjælpe, hvad han selv kalder et fantastisk, bæredygtigt projekt.

- Det kan godt være, at vi har betydet meget for Stairway, men de har i den grad også betydet meget for os og givet os en kontakt til børn i den tredje verden, fortæller Hans Tolstrup.

"Every human has rights" står der på en mur på børnehjemmet på Filippinerne. Et motto, som Stairway i stor grad arbejder ud fra. Foto: Søren E. Alwan
Der var underholdning for enhver smag, da Rødkilde Gymnasium var vært for jubilæet. Foto: Søren E. Alwan
"Every human has rights" står der på en mur på børnehjemmet på Filippinerne. Et motto, som Stairway i stor grad arbejder ud fra. Foto: Søren E. Alwan
Sarah Staub er tidligere Rødkilde-elev og har været frivillig på Stairway i halvandet år. Hun læste digte op, som hun har skrevet om sin tid på børnehjemmet. Foto: Søren E. Alwan
Sarah Staub er tidligere Rødkilde-elev og har været frivillig på Stairway i halvandet år. Hun læste digte op, som hun har skrevet om sin tid på børnehjemmet. Foto: Søren E. Alwan
- Jeg bliver rørt, hver gang jeg mærker den enorme opbakning, som vi hvert år får fra Rødkilde. Deres støtte betyder så meget, fortæller stifter af Stairway, Lars Jørgensen. Foto: Søren E. Alwan
Lars Jørgensen og hustruen Monica Ray er hjertet bag Stairway, og de var både stolte og rørte over aftenens arrangement og den støtte, som Rødkilde har givet i 25 år. Foto: Søren E. Alwan
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

Johns kæbe var blød som bølgepap efter strålebehandlinger: - Den ville smuldre væk uden tandbehandlinger

Annonce